Zazimovani bobkoveho listu



eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?) 
17.11.2014 13:24, zobrazeno: 10234x

Dobry den, jak sim zimujete bobkovy list? A z jake casti rostliny berete listky? Zvrchu, zespod?

Dekuji Eva

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 38.136 (?), 17.11.2014 13:33

Kolem 5°C. Co nejvíce světla - u okna. Lístky jsem ještě nebral. Asi to je jedno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.114 (?), 17.11.2014 17:43

V zimní zahradě, teplota tam padá k 1ºC, obecně by měl vydržet i mírně pod nulou. Listy beru z větviček odstraněných při jarním řezu, jinak se mají brát asi dvouleté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 38.136 (?), 17.11.2014 20:34

Mrazík vydrží. Zimování Středomořských (nejen) rostlin v bytě je problém. Moc teplo a málo světla. Letos zkusím garáž. Dám tam fukárek nastavený na cca 5°C. Uvidím, jaká bude zima. V baráku mám studenou a světlou místnost, ale v prvním patře. Nechce se mně zase vláčet ty proklatě těžké květináče a vypadat, jako kdyby mě napadlo stádo kočeksmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 17.11.2014 21:38

Laurus nobilis je hodne odolny. Muzu potvrdit, ze okolo -15 v zime dava bez zakryti, takze se zakrytim nebo ve studenem skleniku prezije nasi prumernou zimu. Pokud vymrzne nadzemni cast, vyrazi dalsi rok od korenu bujne znovu. Pestuju ho venku uz tretim rokem. Mam i varietu "augustigolia", ktera by mela byt jeste o neco odolnejsi. I s rizikem vymrznuti nadzemni casti je podle me pestovani ve volne pude 10 x efektivnejsi nez v kvetinaci. Minimalni starost atd... Uvedomme si, ze je to podobne jako fikovnik nebo granatove jablko rostlina spise studenych subtropu, takze pri trose snahy a stesti to jde i venku. Pri pestovani v nadobe je nutne prezimovat s omezenim zalivky v chladne a vlhke mistnosti. Idealni jsou teploty tesne nad nulou. Mrazik nevadi, ale v nadobach muzou promrznout koreny pri silnejsich mrazech (coz se venku ve volne pude nestane). Ja mam v nadobach jen rezervni exemplare (pro pripad, ze bych v hodne tuhe zime prisel o ty venkovni).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 19.11.2014 15:59

Tak to pristi rok teda zkusim presadit do skleniku spolecne s rozmarynem. ja od jara nechavam v pude bez kvetinace a na zimu jsem vyryla. sklenik je lepsi, nezavazi na nevytapene chodbe, kde bude tak 10 a nekdy kolem 0. nechala bych bobkovy list i v zemi, ale resim, cim prikryt, kdyz ma 40 cm. A kdy trhate listy pane stefane?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 19.11.2014 16:04

Ano. Studeny sklenik + prikryti necim v obdobi silnych mrazu vidim jako nejlepsi reseni. Listy otrhavam prubezne, vetsinou beru ty poskozene nebo zcasti uschle po zime.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 20.11.2014 13:29

A sestrihavate jako treba tymian na jare? A rozmaryn? Na podzim zastrihnout nebo na jare?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 19.11.2014 22:11

Do čeho všeho bobkový list používáte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 20.11.2014 13:33

neustale do vsech mas, vyvaru i peceni. Delam hodne kralika, zverinu, hovezi. Dokonce davam i do cocky na hustou. Samozrejme delam ruzne recepty, takze pokud chci neco jineho nez klasiku, tak ho vynecham. Pouzivam i pro mimi, aby mela trochu ochuceno, misto soli. koreni tomu da chut. Treba i majoranka, tymian... pak se vubec solit nemusi. nekdy tak varim i pro sebe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika