Léčivé rostliny > Pěstování rozmarýnu
|
|
|
|
|
|
|
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Mám doma v květináči již třetí rozmarýn, ros..., host, 10.5.2013
Rozmarýn, levanduli a tymian zazimovávám v p..., Jiří Falta, 14.3.2013
Moje zkušenosti jsou takové: Venku mi zmrzl,..., Zdenci, 14.3.2013
Asi to opravdu chce těch pět šest stupňů v z..., Mr Bigggg, 13.3.2013
Také mi už 2 venku vymrzly, přenášet je nech..., host, 13.3.2013
|
 |
|
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.173.5 (?) 22.5.2010 21:28, počet návštěv: 70744 Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Poraďte mi prosím jak správně pěstovat rozmarýn.Mám už asi 20 keřík rozmarýnu a opět mi umřel, vždy mu uschnou a opadnou lístky.Umístěný byl vždy na slunci v květináči i zahraděk, zalévala jsem je i vůbec ne a pokaždé ten samý výsledek.Nechápu když někdo řekne nenáročná rostlina
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.105.22 (?) 22.5.2010 22:26 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Také jsem si to myslela, že roste dobře i v suchu. V Chorvatsku jsou tak veliké keře a rostou v kamenité zemi. Mám doma na okně stromeček rozmarýnu, který jsem zalévala minimálně a když jsem se ho dotkla začal opadávat. Pořádně jsem ho zalíla a hned obrůstal jasnými zelenými výhonkami. Teď jsem si koupila keříkový rozmarýn v zahradnictví a hned jsem si všimla, že je pořádně zalitý a tak ho také zalévám hodně. Po přečtení Vašeho příspěvku jsem na rozpacích protože už je podle Vás přemokřený. Jsem zvědavá jak poroste.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.217.231 (?) 5.2.2012 19:17 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím, že nemáte vůbec pravdu. Vždy když rozmarýn koupím, je zelený, půda je vlhká a kolem keříku roste mech. Pak si přečtu takové moudré rady jako že nezalívat dokud není půda vysušená a do 2-3 měsíců je po rozmarýnu. Stalo se mi to asi 3x za sebou. Tak teda nevím...
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.180.10 (?) 6.2.2012 19:02 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rozmarýn pokud se pěstuje v místnosti která je vytápěná kolem 20 st C tak nemá rád přemokření, ale potřebuje vlhký vzduch, chce to rosit rozprašovačem nebo 1 týdně osprchovat. V přírodě roste na jihu Evropy kde je půda spíš suchá, ale je tam vlhký mořský vzduch. bylinář Vláďa
vlada.vytasek@centrum.cz
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.233.173 (?) 10.5.2013 11:11 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám doma v květináči již třetí rozmarýn, roste dobře, když ho nezaliji každý druhý den, svěsí větvičky. Ale mým problém je v tom, že ho mám dva měsíce a větvičky dostávají stříbrnou barvu. Je to v pořádku, nebo dělám někde chybu. Prosím o radu. Hana
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.217.76 (?) 6.8.2012 17:12 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, nejkrásnější rozmarýn jsem viděla na zahradě mého strýce ve Skotsku, vzrostlý keř skoro 1,5 metru vysoký, s dlouhými tmavě zelenými jehlicemi. Stanoviště má blízko ústí moře. Podotýkám , že tam stále prší a zimy jsou tam mírné. Od té doby, co svůj rozmarýn přes léto 1x týdně vydatně zalévám a také každý týden přihnojím, začíná se trochu podobat tomu skotskému. Přezimuje v chladné místnosti, k jaru se musí trochu více zalévat jinak zasychá. Na jaře vytáhlé výhonky případně proschlý keřík zastřihnu a po "zmrzlých " jej přemístím na chalupu.
zdraví Jitka
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.6.162 (?) 30.9.2010 16:41 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den,
tak jsem konečně sehnala někoho kdo mi snad poradí jak ¨zazimovat rozmarýn.Přes léto jsem ho měla v květináči a protože je opravdu dost pěkný a velký tak by mě docela zamrzelo, kdyby to přes zimu nezvládl.
Díky za radu Lenka
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
romila (829) - xxx.xxx.200.106 (?)  30.9.2010 22:24 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Před několika roky jsem zakoupila prvně rozmarýn. I s květináčem jsem ho vsadila mezi kytky v záhonu. Zima přišla dřív než jsem ho stihla vyrýt a přenést do chladné místnosti-není zrovna mrazuvzdorný. Nicméně "přežil" a tak další zimu jsem se ani nesnažila ho uklízet, jen jsem kolem "vystlala" nastříhané větve tůjí. Tak zvládl 3 zimy s poměrně velkými mrazy a nebyly krátké. Čtvrtou ale už "nevydýchal". Zjara to vypadalo, že krásně nově obráží, ale neobrazil-byl "hyn". Tak jsem loni zakoupila nový a před zimou ho uklidila pěkně dovnitř, kde nemrzne, ale bývá kolem 0st., není tam moc světla, ale to mu nevadí, občas do květináče kápnu trošku vody, aby neuschl. Dosud je venku a bude tam až do prvních mrazů, pak ho zase uložím, riskovat už nebudu. Přes léto nádherně zmohutněl, nerada bych o něj přišla. M.R.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.160.2 (?) 7.10.2010 16:10 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vřelé díky za váš příspěvek, již několik let se s tímto problémem zlobím.Podotýkám že prosklené lodžie apod.boužel nemohu poskytnout, tak snad budu mít šanci s ním přezimovat v bytě nebo průchozí verandě mezi bydlením a venkovními teplotami.S pozdravem Radka
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.66.105 (?) 8.10.2010 22:19 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Před rokem mě jeden známý poprosil, abych mu zazimoval rozmarýn v zimní zahradě (mám tam 2-10 st.). Že chce nechat druhou rostlinu ve skleníku zasypanou kompostem a nechce přijít o obě dvě. Rostliny přežily bez problémů. Horní část nezasypaných výhonků ve skleníku omrzla, ale po zakrácení bylo vše v pořádku. Mimmo
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.113.129 (?) 24.11.2010 12:10 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, léta jsem pěstovala rozmarýn a vše ok.Až tento podzim se mi do něj pustily tzv "puklice".POmocí postřiku jsem se jich snad zbavila, na doporučení zahradnice keřík úplně ostříhala (tedy i napadené větvičky) a prolila květináč (asi aby se postřik náhodně nedržel v zemi), mám ale obavy, aby to rozmarýn ustál.Byl to velký, cca 25cm, keřík, darovaný a mám o něj strach.Obrazí mi na jaře???Děkuji, Andrea
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.43.103 (?) 29.12.2010 13:43 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, mám už krásně vzrostlý rozmarýn, kzerý jsem před zimou vsadila do velkého květináče a dala na chodbu, nicméně mi z prostřed začíná osychat a lístky černat, přitom ještě před 14dni mu začínali rašit mladé výhonky, poradíte mi co mám udělat pro jeho záchranu nebo je jž pozdě?
Děkuji Hanka
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.136.96 (?) 28.1.2011 20:38 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám stejný problém. Koupila jsem teď velký rozmarýn. Začaly mu černat konce lístků, rychle vytahuje nové výhonky. Dokonce se na mladých větvičkách začaly objevovat mšice. Co s ním? Porďte, prosím, někdo. Je to krásný keřík, nechci o něj přijít. Děkuji Jana
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.75.10 (?) 3.9.2011 11:24 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den,
již několikátý rok si kupuji rozmarýn předsazený, ale také se snažím o vypěstování rozmarýnu ze semen. A nikdy moc neuspěju, ze semínek vzejde většinou jedna, dvě rostlinky. Proto jsem se chtěla zeptat jaký je postup a zda se semínka přikrývají zeminou či nikoli. Děkuji
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.156.230 (?) 24.1.2013 8:08 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na podzim jsem rozmarýn přenesla domů, umístila jsem ho na okenní parapet a zalévala. Brzy začal růst, stonky se prodlužovaly o jasně zelené části. Později začal odspodu usychat, tak jsem ho přemístila jinam s tím, že asi špatně snáší radiátor. Pak uschnul úplně. Můžu ho dál zalévat, obrazí na jaře novými lístky, až ho přenesu do zahrady, nebo je už na vyhození?
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.130.7 (?) 24.1.2013 12:04 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den,
chci si vypěstovat rozmarýn ze semínek, které jsem zakoupil. Semínka jsem dal do malé misky s vatou. Již je to týden a semínka jsou pořád stejná - žádné výhonky. Zároveň jsem vyséval řeřichu a ta už je pomalu na sklizeň. Může mi někdo poradit jak správně vysévat semena.
Děkuji Jirka
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.76.2 (?) 13.3.2013 15:27 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Hezký den, mně se už několikrát povedlo totéž. Jednou mi v zimě přezimoval na zahradě, protože jsem někde četla, že to zvládne. Zvládl. Další zimu už jsem ho na chytré rady přemístila do domu, a to už nepřežil. Chvíli se tvářil, že žije, a pak najednou uschl. A pak ještě asi 2x s podobným osudem.
Letos jsem si přivezla nový rozmarýn, který byl pěstovaný ve studeném skleníku, a dala jsem ho domů. Už je zřejmě také mrtev... Takže pro mě rozmarýn není tou bylinou, které bych se měla napříště věnovat 
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |