Jaká seskupení bylinek?



host - 32.208 (?) 
24.10.2012 10:34, zobrazeno: 11040x

Na jaře chci začít pěstovat tyto bylinky:
libeček
citrónová tráva
arnika
bazalka
divizna
estragon
heřmánek
majoránka
máta
mateřídouška
ostropestřec
stévie sladká
tymián
pažitka
Mám v plánu je vysadit do 2 - 3 dřevěných necek "troků" podle toho, jak vyžadují zálivku, slunce a hlavně jak přezimují - ať je můžu přenášet na zimu do stodoly. Ne u všech jsem se dočetla zda jsou vhodné pro takovouto "květináčovou" sadbu, kolik let žijí, jak se rozmnožují...
Zatím mám dáno, že pohroadě by byly [divizna, arnika, mateřídouška] a [bazalka, tymián, máta]. Ale jak k nim přiřadit zbytek, to nevím.:(
Prosím Vás o radu nebo typ, po jakých skupinkách bych je měla roztřídit, aby se jim dalo věnovat na 2 - 3 způsoby a rostlo by se jim společně dobře.
Moc děkuji za každý poznatek.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 103.29 (?), 24.10.2012 18:22

Vámi vybrané bylinky jsou hodně různorodé a proto doporučuji zajít do knihovny a přes zimu si prostudovat příslušnou literaturu, případně využít internet, podle toho, co je Vám bližší.Nevím, proč chcete pěstovat v nádobách a schovávat ve stodole.Některé jsou vytrvalé, to znamená, že se sázejí na záhon a tam i přezimují: máta, mateřídouška,tymián, pažitka,libeček.Divizna je dvouletá, první rok vyrůstá listová růžice, druhým rokem kvete.Sama se bohatě vysemeňuje.Bazalka, heřmánek a majoránka jsou jednoleté, u nás nepřezimují, nutno každoročně vysévat.Napsala jsem Vám stručně o bylinkách, které sama pěstuji.Ostatní si vyhledejte, nebo snad poradí další.Mnoho úspěchů při pěstování.Bláža

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ozzro - (1) - 220.10 (?), 10.12.2012 13:42

Tymián, mateřídoušku a mátu bych vysadil do záhonu. Jsou mrazuvzdorné a stačí je na zimu překrýt chvojím. Jednodušší způsob, ale to záleží na Vašich možnostech, je založit si bylinkový záhon a bylinky uspořádat dle výšky. Co se týká závlahy, tak ony už se mezi sebou poperou. Jedna chce víc a druhá méně a tu symbiózu si udělají samy. Do květináče bych dával jen ty, co nejsou mrazuvzdorné a jsou trvalky, např. rozmarýn a stévii. Stévii bych umístil na hodně slunné místo a samotnou, protože je potřeba ji kontrolovat. Její sladkost přitahuje slimáky a ti ji mohou celou sežrat. 

Co se týká množení: Máta, mateřídouška a tymián se rozmnožují samy, popřípadě je množíme dělením trsů. Stévie lze množit vrcholovými řízky. Heřmánek a divizna se Vám rozmnoží samy. Majoránka je jednoletá nebo dvouletá a množit se dá semeny. Bazalka se dá také množit semeny. Nejprve doporučuji vysít bylinky do květináčků doma nebo ve skleníku a na venkovní stanoviště je předat až v květnu, kdy už nehrozí mrazíky. Mrazuvzdorné trvalky Vám další rok vylezou až bude pravý čas. Trvalky jsou vesměs nesmrtelné rostliny, protože se samy omlazují, ale pokud přežijí první rok vydrží pět let určitě. 

Pokud mohu kecat do Vašeho výběru, místo tymiánu nebo mateřídoušky bych přidal jiný druh, například šalvěj nebo saturejku, záleží na vás. Jde totiž o to, že mateřídouška a tymián jsou tak blízce příbuzné byliny, že mají naprosto totožné uplatnění a totožné léčivé vlastnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 105.202 (?), 11.12.2012 8:45

Obecně

Musíte vzít v úvahu i velikost rostlina množivost. Pokud dáte všechny uvedené rostliny 2 do necek během krátké doby silné rostliny zahubí slabší. Navíc v nádobě rostliny víc trpí suchem i mrazem. Ve stodole by bylo nutné zalívat, vymrznutí hrozí stejně. Nedovedu si ani představit manipulaci necek plných země a rostlin. Když bude mít každá rostlina svých 10 x 10 cm tak to půjde těžko.

Konkrétně

doplnila bych dobromysl, šalvěj a asi i meduňku. Máta, je hodně množivá a 2 roky by možná prorostla celé koryto, divizna má i 2 metry a listová růžice víc než 50 cm. Myslím, že tyto 2 druhy by k sobě 3 partnera už moc nepustily..  abyste měla rozumné množství heřmánku nestačí 1 rostlina.

Problémů je vic, každá rostlina potřebuje nejen jiné podmínky, ale i jinou plochu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 191.1 (?), 13.4.2013 15:13

Dobrý den, řeším podobný problém. Mám už předpěstované - ale hoodně maličké - saturejky, heřmánek, mateřídoušku, oregáno a tymián - kdy je můžu dát ven? Zkoušela jsem saturejku přesadit z minipařeniště do truhlíků, ale asi jí to nesvědčí, část odešla...

musím je mít doma až do zmrzlých? Nemám v místnostech pro ně dost světla... Myslím, že by jim bylo lépe venku...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika