Bylinkový záhon



Stránky: 1,  2   
Zůza2 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 183.217 (?) 
18.4.2010 20:31, zobrazeno: 35830x

Chtěla bych si "udělat" bylinkový záhonek ve velikosti asi 3x2m. Poraďte mi, jaké bylinky bych měla vybrat. Představuji si hlavně ty vhodné k vaření, jako je pažitka, bazalka, kopr, apod. Může tam být samozřejmě i pár bylinek vhodných na přípravu například čajů, ale ty raději v menším množství.

Nevím ale, jaké podmínky tyto blinky potřebují (světlo, voda) a hlavně, jak je zkombinovat, aby to hezky vypadalo. Také nevím, které jsou jednoleté, a které mi tam vydrží "napořád"

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 162.128 (?), 19.4.2010 21:44
to je vcelku velka plocha.Takze za sebe pisu sve favority: nejvetsi spotreba koreni a nejlepe suche prostredi: - tymian - vytrvaly, vysemenuje se a rozrusta se dal. ale da se snadno regulovat. existuje vice druhu, ja mam nejradeji klasicky. - majoranka - jednoleta. Nekdy prezimuje ale aroma ma nejlepsi ten prvni rok - bazalka - jednoleta - mata - trochu expansivni, ale tez to jde regulovat mensi spotreba bylinek a take sussi prostredi: - saturejka - vytrvala - salvej - nekolik let by mela vydrzet, nemusi prezit zimu (letos nam prezila jedina z asi 6ti kusu). Byva hodne napadena msicemi. - rozmarýna - pestovat jako jednoletou - v zime vymrzne. Mozno zkusit prenest na zimu do domu, nebo zakryt. Slabou zimu prezije, silnejsi ne. vlhci prostredi (tedy normalni zahon normalni zalivka): - kopr - jednolety, vysoky - libecek - vytrvaly, hodne vysoky. - pazitka, petrzelka - vytrvale petrzel natova - kazdy rok vyset znovu. Prvni rok ma nejlepsi aroma, druhy rok petrzel vykveta (aspon myslim). krom toho mam medunku, voni krasne po citronu, ale moc ji nepouzivame, protoze to vzdy vyhraje mata Takze ji mam jen na okrasu. velmi ochotne se rozleza, ale jde to udrzet v norme. mezi bylinkami mam taky lesni jahody.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 16.16 (?), 19.4.2010 22:35

přesně tohle mám na zahredě

trvalky:

máta společně s meduňkou - dohromady naprosto excelentní ledové či horké čaje plus na dezerty, omáčky a Mojito (máta) :)

pažitka, petržel (jednou za 2-3 roky obměnit), tymián, libeček (bez něj není polévka polévkou)

dobromysl (oregáno) a kříženec majoránky (= víceletá!)

jendoletky (ze semínek naprosto ok):

jednoznačně bazalka!!! pak kopr, rozmarýn (ten ze sazeniček), koriandr (saláty + exotická kuchyně) a event, majoránka (pokud nemáte tu víceletou)

to jsou ty nejdůležitější, snad jsem na nic nezapomněl

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 117.16 (?), 19.4.2010 23:24

Yzop, estragon. Yzop se během dvou let rozroste do keříku, je lépe včas ostříhat. Mátu doporučuju kupovat jako sazenici, rozemnout lístek a přivonět k ní. Z koupeného osiva mi svého času vyrostla místo m. peprné m. dlouholistá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 20.4.2010 9:39

Přesně tak... jen bych ještě doporučila vyzkoušet brutnák. Krásně modře kvete a jeho listy chutnají trochu jak okurka, takže skvělý do salátů.

A mezi moje favority patří i levandule - opět krásně kvete, omamně voní a je skvělá jak do čajů, tak na vývobu jednoduchých olejů a mastí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 199.121 (?), 24.4.2010 10:53

Nic ve zlém, ale Brutnák není koření, to je spíš zelenina (něco jako salát :-) U použití Levandule záleží na jejím druhu. Já jsem si koupil ve specializovaném zahradnictví Levanduli Provensálskou, která se používá do jmenovaného koření. Má jiné aroma, takové sladké a není tak mýdlové. Hodí se i do jiných kombinací ochucování jídla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 3.92 (?), 20.4.2010 12:01

Dobrý den, dovolím si trochu doplnit předchozí rádce - nemusíte mít obavy "aby to hezky vypadalo", protože bylinky vypadají všechny hezky a navíc dnes existují odrůdy vyšlechtěné z původních druhů, které jsou zároveň i okrasné (např.mají různě barevné či panašované listy - tymián, šalvěj...), nebo se liší vzhledem, chutí či vůní (máta, opět šalvěj...).  Ze široké nabídky si jistě vyberete, doporučuji raději v zahradním centru (spolu s výhodným nákupem jinde si často lidé přinášejí i nezvané návštěvníky), kde Vám jistě poradí i o podmínkách. Opět nebylo uvedeno, odkud jste, ale obecně bylinky dávají přednost slunečnému a nepříliš vlhkému stanovišti. S Vašimi podmínkami souvisí i vytrvalost rostlin, i když letos byla například tuhá zima všude. Taky záleží na jednotlivé odrůdě od stejného druhu (některé levandule nebo šalvěje například přežily, jiné ne).Ještě Vám můžu doporučit při výsadbě od sebe bylinky oddělit nějakou zábranou, třeba trávníkovou obrubou, protože některé jsou opravdu hodně expanzivní. Nakonec můj tip, který ještě nebyl uveden - smil, použití jako kari. A hodí se i angínovník, navíc krásně kvete. S pozdravem Jana K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 198.126 (?), 20.4.2010 13:45

Mám taky záhonek a na něm pěstuji toto koření:

Trvalky: Tymián, Šalvěj, Yzop, Estragon, Máta (v zakopané keramické rouře, aby se nerozrůstala), Oregáno, Libeček, Šalvěj (odrůda Extrakta zimu mi vždy přežije), Smil (také mi zimu přežívá), Rozmarína (odrůda Faust mrazu odolná), Levandule (odrůda provensálská), Pažitka, Saturejka (odrůda "horská" přežívá mrazy)

Jednoletky: Bazalka, Majoránka, Kopr, Koriandr, Petrželka

Vše pěstuji na jednom záhonu, kromě Jalovce obecného jako strom (samici a samce) mám zvlášť. Pozor jiné druhy Jalovců jsou jedovaté!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 199.121 (?), 25.4.2010 14:35

Oprava: Šalvěj pěstuji jen jednu, něchtě jsem ji tam napsal dvakrát a mezi jednoletky ještě musím doplnit Fenykl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 224.13 (?), 9.5.2010 0:40

Také jsme si na zahradě udělali bylinkový záhon. Máme tam šalvěj, pažitku, kadeřavou petržel, mátu (ta je lepší vsadit ji do starého květináče, má oddenky, kterými se množí a ohrožuje ostatní bylinky), tymián, oregano-dobromysl, mateřídoušku, levanduli lékařskou, rozmarýn, meduňku (u ní je také vhodné vsadit ji do starého květináče, stejný problém jako u máty), heřmánek (ale to je letnička), místo něho tam máme dnes yzop. Vesměs jsou to trvalky, lepší je koupit už v malém květináči jako malé rostlinky a oni se pak rozrostou. Ještě pěstujeme měsíček (letnička), majoránku (také letnička) a letos jsem si vysadila třezalku, to je trvalka). Bazalku jsem vysadila minulý rok na záhon, ale jak byly velké deště v květnu a červnu, tak mi ji umlátily, takže ji letos pěstuji ze semínek na balkoně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika