Bylinkové recepty - bez černý



Stránky: 1,  2   
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?) 
8.5.2009 19:46, zobrazeno: 36520x

Pár receptů jak zpracovat květy a plody černého bezu.

Bezový med
Dvacet větších opraných květenství a dva na kolečka rozkrájené citrony vaříme v 1,5 litru vody 20 minut. Odstavíme na 24 hodin a přecedíme. Přidáme 1,5 kg cukru – písek, šťávu z jednoho nebo dvou citronů a pomalu za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Stočíme do skleniček a zarestujeme.

Bezinkový likér
Do litru šťávy z povařených bezinek přidáme půl kila cukru, pár hřebíčků a šťávu z jednoho citronu. Vaříme půl hodiny, odstavíme a necháme vychladnout. Pak přidáme litr rumu nebo vodky, stočíme do lahví a zazátkujeme.


Bezinkové víno
1 a ¼ litru otrhaných, omytých bezinek dáme do 4 litrů vody a 20 minut vaříme. Po vychladnutí dáme do vymačkané a přecezené šťávy 1,5 kg cukru a necháme přejít varem. Do vlažné šťávy dáme připravené kvasinky a necháme kvasit. Po dokvašení stáhneme víno do lahví a uložíme v chladnu.

Bezinkový koňak
Půl litru mléka přivedeme k varu, přelijeme jím 4 větší květenství bezu, odstavíme na půl hodiny a přecedíme. Přidáme 2 utřené žloutky s cukrem, jeden balíček vanilkového cukru, půl sklenky koňaku a rozmixujeme.


Šumivý nápoj
Do osmi litrů vody dáme 1 kg cukru a povaříme. Po vychladnutí přidáme asi 12 větších květenství bezu a 4 citrony, nakrájené na kolečka a necháme týden v teple kvasit. Pak stočíme do lahví, vychladíme a pijeme. Nedá se dlouho skladovat.


Kosmatice
Z mouky, mléka, vajec, oleje a soli ušleháme těstíčko, ve kterém namáčíme květy bezu a smažíme. Podáváme buď naslano, nebo sypeme cukrem a skořicí.


Pleťová maska
Dvě hrsti bezového květu zalijeme trochou vařící vody, aby vznikla kašovitá hmota. Teplou kaši položíme na gázu, přiložíme na obličej a necháme v klidu působit 20 minut. Potom masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a natřeme krémem. Můžeme použít masku ze stejných dílů květu bezu, heřmánku a lípy.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Zera - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 73.236 (?), 8.5.2009 20:44

Moje babička vařila z černého bezu "dryják".Bezinky se jenom bez ničeho i se zrníčky vařily až se odpařila voda.Prakticky bezinková povidla.Dávala nám to když jsme měli horečku nebo kašel.Bylo to trochu odporný ale pomáhalo to. Kosmatici jsme taky jedli, dodneška ji pravidelně přes odpor manžela dělám (ten si dá radši párek) a s vnoučaty si mlaskáme.Radka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 8.5.2009 23:18

Koukám, že bez vás zatím zajímá nejvíc, tak ještě přidám.

Bezinková povidla
Vyzrálé bezinky rozvaříme s trochou vody na kaši a prolisujeme. Na jeden kilogram šťávy přidáme půl kilogramu cukru a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dáváme pozor, aby se povidla nepřipálila, jinak zhořknou. Horké plníme do skleniček a dobře uzavřeme.


Bezinková polévka
V litru šťávy z bezinek povaříme dvě oloupaná, nastrouhaná jablka. Dvě lžíce škrobové moučky rozmícháme v 1 dcl mléka nebo vody a šťávu zahustíme, přidáme cukr, kousek skořice a povaříme. Můžeme podávat i vychlazenou.


Bezinkový tvaroh
250 g bezinek svaříme s cukrem a po vychladnutí rozmixujeme s tvarohem a trochou mléka. Můžeme dochutit citronovou šťávou.


Ocet
Do pětilitrové nádoby naskládáme čerstvé, oprané květy a zalijeme čtyřprocentním octem. Květy musí být zcela ponořeny (můžeme je zatížit např. malým talířkem). Láhev uzavřeme a necháme v chladnější místnosti macerovat tři týdny. Pak scedíme a přelijeme do lahví.
Namočené plátýnko přikládáme na hlavu při bolesti nebo nespavosti, na bolavé svaly, nebo balíme kotníky při zvýšené teplotě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 185.138 (?), 9.5.2009 0:11

Takže dodám - Před heřmánkem smekni a před bezem klekni, jeho léčivá schopnoct byla skutečně ceněná

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 11:04

Černý bez byl jedním z posvátných stromů Keltů. Ve staré Británii se používal při pohřbívání do mohyl. Anglické jméno, elder‘ se odvozuje od starého slova, ellar‘ neboli dmychadlo, jelikož dutými proutky bezu se foukalo při rozdělávání ohně. Ve středověku a renesanci se z bezového dřeva vyráběl hudební nástroj zvaný, sambuca‘.
Podle legendy žije v každém keři stromová víla – dryáda, kterou musíte nejprve požádat o svolení, než použijete jakoukoliv jeho část. Také před kácením se pronáší formule, aby dryáda stačila keř včas opustit.
Pálení bezového dřeva přivolává zlé duchy. Ze dřeva bezu se vyrábějí čarodějné hůlky.

Emocionální využití
Černý bez povznáší chmurné, zablokované nebo nahromaděné emoce, otevírá srdce a uvolňuje duši. Při nespavosti nebo nočních můrách umožňuje kytička bezu vedle postele klidný spánek. Je vhodný pro umírající, kteří se bojí smrti, pro ty, kteří považují život za boj, pro ty, kteří si nevědí rady a pro cyniky. Pomáhá odstranit problémy a najít perspektivu.

Pleťová maska
Dvě hrsti bezového květu zalijeme trochou vařící vody, aby vznikla kašovitá hmota. Teplou kaši položíme na gázu, přiložíme na obličej a necháme v klidu působit 20 minut. Potom masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a natřeme krémem. Můžeme použít masku ze stejných dílů květu bezu, heřmánku a lípy.


Voda v koleně: Čerstvé květy rozdrtíme, obložíme jimi koleno a ovážeme. Necháme hodinu působit.

Neuralgie: Jednu polévkovou lžíci květů přelijeme litrem vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat a pijeme 3 šálky denně.

Uhrovitá pleť: Použijeme pleťovou masku z bezových květů.

Vodnatelnost: 30 g rozdrcených kořenů vaříme v litru vody tak dlouho, až zbude jen půl litru. Pijeme jeden šálek před jídlem 40 – 60 dní.

Zánět dutiny ústní: Kloktáme nálevem z květů, nebo odvarem květů v mléce.

Zvýšená teplota: Kotníky zabalíme do plátna, namočeného v bezovém octu.

Nespavost, bolest hlavy nebo svalů: Bezové květenství namáčíme v bezovém octě a přikládáme na hlavu nebo postižené místo.

Průjem: Užíváme kaši z rozvařených sušených bezinek.

Černý bez na zahradě chrání domácnost před bleskem a kouzly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 148.153 (?), 10.5.2009 18:21

Já přidám recept na "FALEŠNOU BORŮVKOVOU MARMELÁDU"  1,5kg zralých bezinek,2kg oloupaných najemno nastrouhaných jablek,1,20kg krystal.cukru,1pektogel,4lžíce rumu.Bezinky pomačkáme, přidáme nast.jablka a za stálého míchání dusíme.Pak přidáme cukr s pektogelem a opět dusíme 15 min.Nakonec přidáme rum.Já dávám sterilizovat(pro jistotu) 20 min/80st.Je výborná!!! B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 21:47

To vypadá lákavě, až se mi sbíhají sliny! Určitě to vyzkouším, až mi uzraje materiál. A ta "borůvková" je odvozena od barvy nebo i chuti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 148.153 (?), 30.5.2009 12:01

Myslím, že je to odvozeno tak napůl od obojího.  B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.155 (?), 15.6.2009 16:04

Ahoj všichni,  konečně jsem našla nějaké recepty na černý bez - plody. Moje babička mu říkala Hural a dělala z něho úplně všechno. Bohužel už nežije a tak sháním recepty kde se dá. Nevíte náhodou jak plody bezu zavařovat? Babička ho zavařovala nějak na sladko a bylo to 100 x lepší než borůvky v koláči. Pokud máte někdo jakékoliv recepty na plody černého bezu budu moc vděčná. Díky. můj mejl libuse.urbisova@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 21.9.2010 14:24

Borůvková povidla /z bezinek/

2kg jablek  -oloupat, nastrouhat

2kg bezinek / pouze kuličky/

1kg cukru

1-2 lžíce rumu

1 pektogel

Jablka s bezinkami dusíme asi 15 minut přidáme cukr, rum a pektogel a dusíme ještě cca 10minut.Potom dáme horké do sklenic a zavaříme 20minut při 85 st.    Z tohoto množství je 5 sklenic./1sklenice akorát na plech na koláč. 

Tyto povidla jsou výborná k nerozeznání od borůvkových. Když upeču škvarkový mřížkový koláč, každý se jen olizuje.

škvarkový koláč s povidly z bezinek
škvarkový koláč s povidly z bezinek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika