|
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.124 (?) 31.10.2018 23:58, zobrazeno: 26090x
Zdravím všechny uzenáře. Rád bych otevřel debatu o konzervaci uzenářských výrobků jako je maso nebo klobásy po vyuzení pomocí vakuovací technologie. Byl bych rád za každou informaci ohledně technologie vakuování uzeniny uzené za tepla, ale i za studena. Jaké máte zkušenosti s trvanlivostí vakuovaných uzenin, jak dlouho vydrží, za jakých podmínek. Prostě přivítám jakékoliv poznatky o této technologii. Zároveň uvítám zmínku o typu vakuovačky, druhu sáčků. Druhým důvodem založení tohoto tématu je to, že čerstvé uzeniny moje rodina nespotřebuje v určitém času. Děkuji všem za jakýkoliv přínos. Miloslav.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 2.11.2018 12:42
To asi záleží na druhu uzeniny a postupu.
Klobásy uzené studeným kouřem žádné vakuování nepotřebují, vydrží dlouho. I klobásy uzené teplým kouřem, kde nebylo přidáváno příliš vody vydrží poměrně dlouho, v chladu a suchu mírně seschnou a střevo tvoří jakous takous bariéru.
Měkké salámy a výrobky vařené v obalech (tlačenky, prejty) jsou jakýmisi polokonzervami, neboť jsou uvnitř sterilní a obaleny nepropustnou folií. Jejich obsah v podstatě zavakuován je, další obalení už nic nepřinese. Rozdíl v trvanlivosti tlačenky pouze nalité do obalu a té ještě povařené v obale, je veliký. Žádná ale není na dlouhé skladování.
Maso uzené teplým a horkým kouřem je určeno k poměrně rychlé spotřebě. Pokud ho ještě horké sterilně zavakuujeme a po zchlazení uložíme v lednici, zabráníme mikrobní kontaminaci, což může prodloužit dobu uschování v lednici. Mějme však na mysli, že spory anaerobních mikrobů (např. Clostridium botulinum) vydrží var a tedy i udící teplotu. Jestli byly v kontaktu s masem při jeho nakládání, budou živé a vakuum jejich klíčení a růst jenom urychlí.
Zavakuování masných výrobků má podle mě jedinou výhodu. V lednici nenačichne cizími pachy a při transportu se nepošpiní. Komerční vakuované uzeniny mívají - podle údajů na výrobku trvanlivost cca měsíc. Což se zdá hodně, jenže v domácích podmínkách takové podmínky nezajistíme, navíc bývají tepelně ošetřené ještě po zabalení.
Podtrženo, sečteno. Vakuování je dobrá věc na uchování čerstvých potravin a nesnězených jídel u nichž prodlouží dobu konzumace v řádu dní. O nějaké konzervaci nemůže být řeč. Naopak uzení samotné snížením obsahu vody a prosycením aromatickými uhlovodíky prodlouží trvanlivost masa efektivněji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.124 (?), 3.11.2018 2:10
vyslouzil, moc děkuji za příspěvek. uff, jsem v rozpacích... Tak že všechno špatně, asi... :(No, udil jsem v rozmezí 65 - 70°C nějakých 6 hodin a nějaké drobné. Nechal jsem vychladit přirozenou cestou. 4 den po uzení a osychání ve větrané místnosti jsem pár klobás zavakuoval a uložil do velmi studené lednice. Tak že přesněji, udil jsem 28 října, 1 listopadu šly do vakua. Moje aktivita spočívala v tom, aby vydržela svěží do 9 listopadu na firemní party. Ano, z logiky věci s vámi souhlasím v tom, že kouř je nejlepší konzervant. Domníval jsem se, snad i stále, že vakuem zabráním další vysychání, tedy zmenšování objemu a také ztrátě typické vůně. Vůbec nemám představu, o kolik se dá posunout čas zkázy pomocí vakua. Myslel jsem že alespoň delší, než běžně na vzduchu. Myslíte že to nejlepší co můžu udělat je to, že ty klobásy vykuchám z vakua folie a ponechám je zrát dál ve větrané atmosféře? Děkuji, Milosav.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 195.43 (?), 6.12.2018 18:53
Já začal používat vakuování na uzeniny a prodlouží to životnost o pár dní. Výhodou je, že nijak v ledničce nenačuchnou od ostatních potravin, případně od nich nenačuchnou jiné potraviny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 124.191 (?), 10.9.2019 9:54
Vakuovačka je prfekti věc dělam svše co jde zavakuovat a neni pravda že uzene vdrži jen par dni, griloval jsem plecko v uzaku a mam to zavauovane 3tyden a super otevřel a je jak čerstve tak jsem ho zase zavakuoval tak to neni jen o par dnech, je v lednici a kdykoli chci tak si odříznu a zase zavakuuji.Samozřejmě že nevdrži věčně ale běžnym spusobem by jste to měli už davno skažene.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|