Stavba udírny - komín ano/ne?



Matt - (2) - 166.10 (?) 
1.1.2019 11:36, zobrazeno: 11334x

Zdravím. V rychlosti jsem si stloukl udírnu ze smrkových plotovek. Topeniště mám z malých kamen, kouř veden dvoumetrovou trubkou. Řeším zda dělat na udírnu komín nebo spoléhat na to že kouř bude utíkat spárama mezi prkny. Radši přiložím foto. Díky za názory.?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 111.8 (?), 2.1.2019 9:43

Zdravím, topeniště z kamen moc dobré není.K udírně je lepší topeniště bez roštu s vrátky s růžicí.Udírna nemá mít dokonalý tah jako kamna nebo kotel.

Spoléhat na to že kouř bude dostatečně odcházet mezi prkny také moc dobré není.Kouř by se v uzáku neměl válet ale jak do uzáku přichází tak by měl také plynule odcházet.Třeba máte mezery mezi prkny dostačující.Nevím, je to potřeba vyzkoušet.

Teploměr podle mého názoru máte vysoko.Měl by být v polovině uzených výrobků.

At' se daří, rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Matt - (2) - 166.10 (?), 2.1.2019 11:45

Děkuji za odpověď. Kamna jsou stará, 40 ležela na půdě. Mají jedny vrátka ve spodu na popel a druhá nad na přikládání. Mezi patry je růžice. Zkusím to s nimi a uvidím. 

Mezera mezi prkny je někde větší, někde menší, nic není přesně, všude jsou vůle. Kdyžtak se to snad dá řešit za pochodu vyříznutím průduchy z boku.?

Teploměr dám tedy níž, díky za radu. Trochu jsem si to myslel že to není ideální, ale nechtěl jsem ho mít na dvířkách. :) 

O víkendu to spustím a kdyžtak přijdu zpět pro radu. Díky. M

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 9.135 (?), 3.1.2019 8:22

Neměl jste dělat pevnou střechu, ale jen rám, do kterého volně položíte prkna. Podle potřeby si pak ubráním, přidáním a přesunutím prken upravíte tah a směr kouře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 84.190 (?), 3.1.2019 12:14

Každý to dělá jinak.Protože to taky každý jinak vidí.Představu, že musím mít u udírny komín, tak tu jsem nikdy neměl.Za to na odklápěcím horním víku jsem vždy trval.Tudy maso vkládám, tudy kouř reguluji, provádím kontrolu atd.Nepotřebuji mít boky udírny se škvírama.Jestli se mi zdá, že víko (horní) moc těsní vložím klínek a o cm přizvednu.Můžu vzadu, vlevo nebo vpravo, když se domnívám že to je třeba.Většinou to není potřeba protože kouř jde všude.Moje bedna nemá dno, protože sedí na sucho položených starých cihlách ve třech řadách.Náhon je taky z cihel 80cm dlouhý.Moje polínko po vyhřátí kanálu už jen udržuje provoz v udírně, kdežto vy budete potřebovat polínka dvě.To první na ohřívání toho železného monstra a až to druhé bude možná na to maso.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika