Co s "udírnou"



host - 203.29 (?) 
20.5.2013 15:02, zobrazeno: 7822x

Koupili jsme pěknou chatu. V jejím sklepě je velmi hezká zděná udírna. Uvnitř má tvar hranolu o ploše cca 60x50 cm s výškou cca 100 cm. Dno je ploché, vyzděné z cihel. Dole z boku, u dna je zavedena trubka průměru cca 10 cm (dá se uzavřít), nahoře je plechový střechýl s vývodem plechovou děrovanou trubkou jako ta z boku, a to přímo do komína budovy. Vepředu, ve větší části plochy přední stěny jsou plechová dvířka do "udicí" komory, pod nimi, těsně nad úrovní dna jsou přikládací dvířka. V bocích komory jsou opěrky pro příčné tyče k zavěšení masa. Ty nejnižší jsou cca 30 cm nade dnem. Čili žádný přívod kouře zvenčí, žádný rošt pod případný oheň a žádné oddělení prostoru pro vývin kouře od masa, visícího přímo nade dnem. Podle pamětníků, původní majitel zkoušel udit asi dvakrát a pak od celé věci upustil. Nedivím se. Napadá mne rozdělit prostor celé komory na výšku nějakým vhodně tvarovaným plechem tak, aby pod ním byl oheň/doutnající dřevo a nad ním maso, anebo vytvořit z nějakých kamínek vyvíječ kouře a ten zboku připojit do té boční trubky. Co byste mi poradili?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Jarda.Vysocina - (48) - 162.2 (?), 5.6.2013 8:34

Dobrý den,  udělejte přesný nákres a přiložte ho k přízpěvku. Bude to pro posouzení nejlepší a myslím, že vám někdo poradí, jak udírnu zprovoznit. Je tu mnoho šikovných a zkušených uzenářů.  Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.182 (?), 5.6.2013 16:41

Dříve se udilo v udírnách ve kterých se topilo přímo pod masem (řeznické udírny).Nad topeniště bych zhotovil pár přepážek aby nešlo velké teplo hned na maso.Poslední vrchní přepážku bych udělal uprostřed a na každé straně menší o cca 8cm aby se teplý kouř zhruba stejnoměrně rozprostíral po udícím prostoru.Jinak nevím kam vede ta trubka, jestli ven nebo je také ve sklepě.Chtělo by to nějaké foto.rpstylle@seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 167.132 (?), 5.6.2013 18:28

Zdar, foto by pomohlo, jestli je tam boční trubka, šlo by topit kamínkama mimo uďák,(podle mne tak topil původní majitel) nikdy neutrefíš "doutnající dřevo"...aby mělo teplotu 80 nebo 70 stupňů, trubkou by šlo teplotu doladit, delší-kratší přívod, pod masem je riskantní topit, když ti steče mastnota, může ti uďák vyhořet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.77 (?), 18.6.2013 15:52

Pánové, delší dobu jsem se sem nedostal, a tak jsem to řešil po svém. Ncméně jsem příjemně překvapen, že se mé názory velmi podobají Vašim. O vyvíječi kouře, třeba ze starých kamínek, připojených s boku jsem také uvažoval. Ale udělal jsem to zatím tak, že jsem do vhodné výšky umístil plech na odstínění žáru/plamenů a na původní podlahu jsem ze šamotových cihel udělal menší ohraničené žároviště, kde budu po vyhřátí udírny "pálit" dřevěné uhlí. Nad žároviště jsem umístil pohyblivý rošt, na který budu klást štěpiny tvrdého dřeva. Počítám, že žár z dřevěného uhlí bude žíhat dřevo a tím vyvíjet udicí kouř. Regulací tahu budu jednak regulovat množství kouře, jednak udržovat teplotu nad žárovištěm pod teplotou vzplanutí "udicího" dřeva, které po vyžíhání použiji zase jako dřevěné uhlí do žároviště.Také tím budu udržovat vhodnou teplotu kouře. Mám to připraveno, provedu zkoušky a v případě úspěchu to dám k lepšímu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika