Hořka řepa



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?)
22.9.2014 19:11

...jen jsem uvedl, že nitrátový dusík se po uříznutí salátu přestane doplňovat a přemění se metabolickými procesy v salátu na jiné formy (převážně amidické

Tak to jsem asi špatně četl.
Můžete uvést zdroj, kde se uvádí, že dusičnany se ve sklizené zelenině přeměňují na amidy a jak tato reakce vypadá? 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 6.243 (?), 22.9.2014 19:34

Neni mi jasne, co bych si mel vyzkouset a proc. Uz jsem to tady psal 3x, ze plodiny, resp. pozemky stridam, pred vysadbou brambor davam obvykle na podzim hnuj. Zacal jsem pouzivat - kvuli jahodam - i substrat ze zampionarny, ale o tom ani necem jinem nema cenu psat, kdyz stale nechapete nebo nectete co jsem opakovane napsal. Podle mne byste mel pestovat prevazne nejakou pozdni vynosnou odrudu, stridat pozemky a seznamit se se syntetikou - horka sul, siran draselny, dusikata hnojiva. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 22.9.2014 21:16

Vyzkoušt, že po tříletém cyklu je třeba změnit půdu, uvidíte,že na nové zemině vzrostou procentuální výnosy, a i kvalita brambor se zlepší.

Tyto syntetika běžně používám, ale nevidím důvod proč bych měl v hnojení brambor, ke standatnímu hnojení hnojem s pestrou paletou výživových prvků, používat navíc dusíkatá hnojiva-není už toho dusíku nějak moc?...Vy to tak praktikujete,a proč?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 23.9.2014 1:10

Slávku/Alois/Rosťo... trochu jste s J.R. odbočili, ale z těch doplňků k organickému hnojení potřebujete v zásadě jen doplnit hořčík. Je však otázkou půdního rozboru alespoň na úrovni určení pH vodného výluhu, jestli formu kyselou (hořká sůl) nebo formu zásaditou (mletý dolomit). Pokud jsem někde v jiných vláknech zachytil, tak k hnoji dáváte ještě popel ze dřeva, takže draslíku a vápníku by měl být dostatek.

No, docela rád bych měl hnůj dostupný v množství jako máte Vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 23.9.2014 8:39

Vyzkoušet, že po tříletém cyklu je třeba změnit půdu... nemam zadnou nadbytecnou ci nevyuzitou plochu, kterou bych rozoraval ani cas na zbytecne a pracne experimenty. Cyklus stridani plodin mam vicelety -  bezny trilety + predplodina pro jahody + jahody. Vynosy i kvalitu brambor povazuji za velmi dobrou.

Co se tyce syntetiky - Při určení dávky dusíku je třeba vzít v úvahu obsah minerálního dusíku v půdě (krátce před osázením) a uvolněný N z organických látek. Pokud se domnivate, ze mate v pude dusiku dost, tak zadny nedavejte. J.R.

Doporučená hnojení při výnosu 40 t/ha:

prvek zásobení malé střední vysoké
K2O 200-250 150-200 150-100
P2O5 150-200 100 70-50
MgO 160-120 80 40-0

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.9.2014 12:41

dle nějaké studie provedené tuzemským bamborářským výzkumákem vyplývá, že brambory v druhém sledu po bramborách dávají o 10% vyšší výnos než brambory po nepříbuzné předplodině. Ale pak už je to jinak, při třetím sledu brambor po bramborách klesá výnos až o 30% proti kontrole.  optimálního výnosu a zdravotního stavu se dosáhne při osevním postupu, který za období 5 let má jen dvě výsadby brambor. Tyto pak při harmonickém hnojení mohou následovat těsně po sobě.

Dusičnany a dusitany jsou v salátu pěstovaném přímo v hnoji (teplý pařník) v nadlimitním množství pouze bezprostředně pár hodin (slovy maximálně dvě hodiny) po sklizni. Pak je rostlina z roztoku asimilátů v cévách postupně zapracuje do zelené hmoty nebo vydýchá. Konzumuje-li se salát sklizený předchozí den, je možná trochu ovadlý, ale bilance dusíkatých látek je stejná (jakostně) jako u salátu pěstovaného na méně úživném substrátu (z hlediska přebytku N). Nejpomaleji probíhá konverze dusíkatých látek u ředkvičky, která byla po sklizni zbavena zelené nati. Z toho vyplývá doporučení, prodávat ředkvičku ve svazcích s natí (divím se, že nám to EU ještě nedala příkazem jako tvar a velikost "banánu premium").

Tak mne napadá, paní Neuwirthova, jestli je Vaše řepa hořká, i když ji po sklizni necháte několik dní či měsíc odpočnout?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.9.2014 13:46

Šlo by sem hodit link na tu studii onoho bramborářského výzkumáku? Už se podle něj nějací pěstitele brambor řídí?

Dusičnany a dusitany jsou v salátu) v nadlimitním množství pouze bezprostředně pár hodin po sklizni. Pak je rostlina z roztoku asimilátů v cévách postupně zapracuje do zelené hmoty...

Stando, tomu přece nemůžete sám věřit   
1. Rostlina po sklizni může těžko někam něco zapracovat. To by musely mrtvé listy povyrůst, aby se z dusíkatých látek stihly vyrobit stavební bílkoviny, enzymy.

...nebo vydýchá
2. Je-li Vám známa biochemická reakce dýchání rostlin, jistě víte, že dusík se reakce neúčastní a rostlina žádný dusík nevydýchává, První oxidy dusíku se uvolní do vzduchu až když salát začne hnít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.9.2014 14:59

nešlo, já tenkrát hledal vlastnosti odrůd a náhodou narazil na tu studii, porovnávající vliv opakované výsadby odrůd na totožné stanoviště. Vyjímkou z toho obecného závěru byly odrůdy citlivé na fusariovou hnilobu - ty se po sobě sázet v těsném sledu nedaly vůbec.

salát je živý dokud dýchá, tedy i mírně roste po uříznutí v kořenovém krčku. Nejlépe to uvidíte na vybíhajícím salátu, co zapomenete hodit slepicím.

nepleťe úzkou specifickou reakci fotosyntézy s obecným projevem dýchání. To je stejně krátkozraké jako zjednodušení, že listová výživa nemůže fungovat, protože rostlina přijímá živiny jen kořeny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.9.2014 15:22

Mýlíte se.  Uříznutá rostlina se může rozvinout, vyrašit ze zásobních orgánů, vykvést pupeny, ale nemůže přirůst na objemu, protože by to odporovalo zákonu o zachování hmoty. (uříznutému salátu žádná hmota přirůst nemůže - z čeho taky, maximálně může zavadlá rostlina natáhnout vodu).
   Obecný projev dýchání - to tedy nevím, jak souvisí s listovou výživou a jak si vypadá dýchání v obecném smyslu. I člověk vydechne jen tolik dusíku, kolik vdechl (pominu-li amoniakální dech cirhotiků). Rostliny přijímají vodu, vzduch a živiny celým svým povrchem, to se učí ve školách. Že vodu a živiny převážně přes kořeny, je dáno tím, že kořeny jsou k tomu nejlépe uzpůsobeny a živiny se vyskytují v půdě a nelítají v povětří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.9.2014 16:23

já netvrdím, že zákon zachování hmoty neplatí, jen jsem uvedl, že nitrátový dusík se po uříznutí salátu přestane doplňovat a přemění se metabolickými procesy v salátu na jiné formy (převážně amidické).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.9.2014 19:11

...jen jsem uvedl, že nitrátový dusík se po uříznutí salátu přestane doplňovat a přemění se metabolickými procesy v salátu na jiné formy (převážně amidické

Tak to jsem asi špatně četl.
Můžete uvést zdroj, kde se uvádí, že dusičnany se ve sklizené zelenině přeměňují na amidy a jak tato reakce vypadá? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika