Zkrácení příliš vysokého stříbrného smrku



host - 45.167 (?) 
16.3.2014 18:02, zobrazeno: 17274x

Dobrý den,

mám na zahradě několik desítek metrů vysoký a několik desítek roků starý stříbrný smrk. Při silnějším větru se bojím, že strom vyvrátí, nadělal by tím velké škody na mé i sousedově zahradě. Kdybych ho dala o pár metrů zkrátit, nemělo by to vliv na jeho "ukotvení v zemi"? Že by se tím nějak oslabil. A pomohlo by toto zkrácení k jeho stabilitě? A do třetice - moc by to ublížilo jeho vzhledu? 

Děkuji předem za odpověď a zdravím.

Milada Kropáčková

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.2 (?), 16.3.2014 18:13

Zkrácení těsně u země vyřeší zcela a trvale celý problém. Jediná vada bude nulový vzhled, ale zvyknete si.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 45.194 (?), 16.3.2014 18:16

Jenom mu to prospěje, měli jsme stejný problém.Zkracovli jsme asi o 9m jen se musí začistit trošku do kulata za rok to pěkně obrostlo a vypadá pěkně.No a musí se hlídat a vršek přistřihovat jinak udělá vydlicia bude z něho koště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.6 (?), 16.3.2014 18:18

Stabilitě zkrácení prospěje, vzhledu ne.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 233.78 (?), 16.3.2014 21:47

Nejsem velký příznivec takovéhoto zakracování jehličnanů, ale když to jinak nejde...

  1. Stříbrný smrk bývá svýn kořenovým systémem podstatně lépe ukotven v zemi, než "obyčejný" smrk ztepilý: smrky stříbrné se vyvracejí podstatně méně často, než obyčejné smrky.
  2. Stabilita se samozřejmě zvýší úměrně stupni zakrácení (tedy snížení těžiště a snížení a zmenšení plochy, do které se opírá vátr).
  3. Vzhled samozřejmě dost podstatně utrpí. Částečně se vzhledu dá napomoci zakrácením horních ponechaných bočních větví - do kužele či do kulata.
  4. Smrk bude mít tendenci vytvořit několik nových hlavních výhonů - náhradních terminálů. Zde je opět problém jednak s budoucím vzhledem smrku a jednak s případným odstraňováním či zakracováním přebytečných vrcholů (doporučil bych na smrk vylézt a upravit alespoň jednou za takové cca tři roky).
  5. Zakrácení smrku ve výši "několika desítek metrů" není úplně jednoduchá záležitost; i náklady budou dosti značné (zvlášť, pokud bude nutné odřezávat a spoštět větve postupně). Ovšem možné škody by byly nejspíše daleko vyšší.
  6. Opakované upravování vrcholu bude také vyžadovat určité náklady.
  7. Když se to dá vše dohromady, pak nastupuje i úvaha o panem PP. doporučeném "řezu na pařez". (A následné nové úpravě daného místa, třeba výsadbě méně vzrůstného náhradníka...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.6 (?), 17.3.2014 0:11

Jen k tomu vyvracení stříbrných a obyčejných smrků - behem posledních větrných let u nás v osadě vyvrátil vítr všechny tři stříbrné smrky, z obyčejných jen jeden... Ony ty stříbrné jsou hustší a vítr se do nich víc opře...  

Volila bych postup dle bodu 7) včetně závorky.         Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.6 (?), 24.8.2016 20:40
Raz za 2-3 roky zatúžim stať sa veveričkou. Nie, nejde o zoofilnú úchylku, ale o problém so znižovaním 2 veľkých ihličnanov ktoré máme na dvore. Je nad nimi elektrické vedenie a preto ich treba držať pod jeho úrovňou (vždy zaznie otázka "Ktorý blbec tam natiahol tie drôty?", nikdy nie "Ktorý blbec tam tie stromy vysadil?". Samozrejme že drôty tam boli skôr :-)). Pred rokmi som objednal z mestského podniku služieb orezanie týchto stomov. Prišli traja borci s výškovou plošinou. Triezva bola len tá plošina, borci mohli mať dokopy tak 7 promile. Nakopli krovinorezy a začali jeden z tých stromov doslova prasiť. Ja blbeček som sa tomu asi pol hodinu prizeral, vrodenú plachosť som prekonal až keď jeden z borcov prefikol drôt vedenia mestského rozhlasu. Poslal som ich aj s plošinou do teplých krajín a zapovedal sa, že na stromy budem siahať len ja. A tak podstupujem každé 2-3 roky šplh à la veverička pomedzi konáre až na vrcholec stromu. Inak to nejde, rebrík (má výšku 3,75m) na to nestačí, ako vidíte na jednej z fotiek. Preto nabieham s výbavou ktorú vidíte na ďalšej fotke (na nej je len moja ľavá ruka, v druhej ľavej držím foto-mobil). A s týmto prosím to zakaždým orežem, aby vrcholce stromov boli dostatočne ďaleko od elektr.drôtov a zároveň zostal ako-tak zachovaný ich tvar. Tento príspevok píšem preto, lebo dnes som zasa túžil byť veveričkou... Ale už ma to prešlo. No povedzte, nebolo by škoda tie krásne stromy odstrániť? IH
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Krácení vysokého smrku stříbrného
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika