Tis - polehavy vs. vzprimeny



Stránky: 1,  2   
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?) 
24.2.2014 16:25, zobrazeno: 9762x

V obore Hvezda v Praze 6 je spousta tisu. Nektere jsou vysoke stromy, vylozene sloupovite, nektere rostou jako kere. Je to jen podminkami, ktere mely, nebo se jedna o ruzne odrudy? Pokud ano, pokusi se je nekdo urcit? Omlouvam se za nekvalitu fotek (mobil).

Vzprimeny tis
Vzprimeny tis "strom"
Vprimeny tis maly
Vprimeny tis maly
Kerovity tis
Kerovity tis
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 24.2.2014 16:50

Dobrý den, tisy jsou plazivé, zakrslé, sloupovité, převislé či široce rozložité. Rozlišují se svým habitem. Já osobně si z fotografií nedovolím nic odhadnout. Samozřejmě vzrůst záleží i na prostředí ve kterém keř roste. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 18.68 (?), 24.2.2014 16:58

Dobrý den. Ty první dvě fotky jsou jasné semenáče tisu, takový kmínek tvoří jen semenáč. A ta třetí fotka může být výmladek z pařízku, nebo poškozený původně taky semenáč. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 224.54 (?), 24.2.2014 22:39

V určení naprosto souhlasím se Stanislawem.

Dodám pár dalších informací: z rozložitých (širokých a keřovitých) tisů se pěstuje pokryvný Taxus baccata Repandens (velmi nízký), vyšší pak je třeba Taxus cuspidata Nana, Taxus baccata Adpressa (s krátkými jehlicemi); se žlutými jehlicemi např. Adpressa Aurea, Summergols, Semperaurea, Elegantissima apod.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 25.2.2014 22:45

Dekuji vsem velice za odpovedi. Chapu to tedy tak, ze jediny rozdil mezi tisy na mych fotografiich je prave v tom, ze ten polehavy byl nekdy poskozen/uriznut a potom takhle roste.

Mel bych doplnujici dotaz, tentokrat z me zahrady. Nemam uplne aktualni fotku, ale prikladam jednu 5 let starou, asi rok po vysazeni (jeste tam roste okolo trava, kterou jsem chvili hubil). Skolkar, kde jsem kupoval mi nyni se 100% jistotou tvrdil, ze jde o taxus baccata 'fastigiata aurea'. No, veril bych mu to. Jenze ono to vypada spis na 'dovastonii aurea'. Mel bych ale dodat, ze ten tis pravidelne rezu: beru si cokoliv svisleho na rizky a nechavam jen jeden terminal. Ted' uz jsou mnohem vyssi a ty, ktere jsem z nejakeho duvodu neorezal tvori skutecne sloupovity tvar, jaky bych od tisu fastigiata cekal (ovsem krome toho tam je par vodorovne rostoucich vetvicek, tedy neni to striktne sloupovity tvar). Co mam tedy doma? Dekuji

Martin

fastigiata aurea nebo dovastonii aurea?
fastigiata aurea nebo dovastonii aurea?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 112.7 (?), 27.2.2014 16:37

Domnívám se, že školkař měl zrovna slabší chvilku... Troufnu si říci, že toto fastigiata aurea není a Váš tip na dovastoniana aurea je velmi pravděpodobný, fastigiatu aureu můžete na 99% vyloučit. Po 5 letech musí tis vypadat již jinak a jeho habitus mnohé napoví... dovastoniana je docela rozložitý, pokud vám nevadí "zábor do šířky" i 5 m (ve vyšším věku), nic se neděje, nicméně "sloup bez práce" to asi tedy nebude. Mám podobný problém na zahradě, kde mám cca 2 m vysokou dovastonianu (zelenou) a snažím se ji převychovat na sloup... zbytečně..., takže hledám místo v okolí kde ji přesadím a nechám vlastnímu osudu. Mám i mnoho sloupovitých tisů, na které nešáhnu a jsou to opravdu krásné, kompaktní sloupy. Dovastoniana potřebuje prostor do šířky a podle mne nemá cenu trápit tis ani sebe...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 27.2.2014 21:43

Moc jste mne tedy nepotesil: ja jsem si je zacal rizkovat prave proto, ze jsem chtel zastinit terasu tisovou zdi, ale dovastoniana by nas casem pohltila.

Zrovna dneska jsem zasadil asi 15 rizku... budu muset hledat geneticky material nekde jinde, no.. nebo je nakoupit, ale to zase clovek nema tu radost ze si neco vypestoval od nuly.

M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 112.7 (?), 28.2.2014 18:39

Pokud vysadíte z Vámi namnožených řízků živý plot s cílem vytvořit spojitou stěnu, tak je to víceméně jedno o jaký kultivar jde, pokud to tedy není zrovna poléhavý tis... Snad bych měl jen obavy, že jednotlivé rostliny nebudou až tak husté, v tom mají sloupovité tisy asi výhodu. Ty se ale zase hůře spojí v souvislou stěnu. Některé tisy, tentokrát semenáče, se svým konickým habitem hodí spíše na vánoční sromek :-), i když asi "vánoční tis" by byl docela nezvyklý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 28.2.2014 21:39

Fastigiata roste podle webu pomaleji, navic zivy plot - resp. "zed" - bych mel rad hodne tenkou, opet je vitezem fastigiata. Uz takhle zacinam mit problem s tim kam davat odpad z jarniho prorezu vseho co mame na zahrade. Jak to bude vypadat treba za 15 let si vubec nedokazu predstavit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 112.7 (?), 2.3.2014 9:15

Ano, je pravda, že fastigiaty jsou opravdu tenké, a není-li dostatek místa, tak je to vlastně jediné řešení. Já mám s tímto řešením však i negaitvní zkušenost v tom, že jednotlivé kusy mají rozdílnou vitalitu a různě rostou. Případné dorovnání pak může znamenta "skok do šířky" a ztrátu habitu"... Jejich řada (8 ks) však není v místě, kde musí něco clonit, tak je nechávám svému osudu, ale rozdíly ve výšce je i o 100% toho nejslabšího. Fakt je i ten, že jsem je nekoupil najednou ale postupně, což byla asi chyba... V poslední době jsem vysadil cca 9 m/16ks plotu z kultivaru Groenland, který roste hustě a vzpřímeně, 50 cm na šířku mu asi bude málo, ale 75 cm by se snad dalo udržet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika