Thuje - holokošťata a zoufalost



Stránky: 1,  2,  3   
Emen - (14) - 30.150 (?) 
9.4.2014 8:34, zobrazeno: 25443x

Ahoj, prosím o radu ohledně thují. Loni na jaře jsem se nechala ukecat na "super" koupi thují. Že jsou super levný a krásně porostou. Se zahradničením začínám, ale mám dojem, že ty thuje byl omyl a někdo si na mý blbosti napakoval kapsu... jsou to holokošťata, od loni to vůbec nevyrostlo, mají divnou barvu, jsou řídký, není na ně pěkný pohled. Ví někdo, co jsem to koupila??? Mám to kolem celé zahrady, takže ač "super kauf", tak v tom množství to byla pálka, plus ta práce s tim. Jsou jich desítky :-(

Chápu, že na zahradě vše trvá, než to vyroste, ale tohle mi připadá divný :-(Lidi, víte, co to je za druh nebo proč jsou tak divný?? Nechala jsem se napálit?? Nebo to je normální, že jsou takový divný??... mám chuť to vytrhat a nasázet si zlatej déšť, šeřík, ptačí zob, buxus a né tam mít přehlídku invalidních thují... nebo jsou v pořádku a jen jsem nedočkavá?? 

Díky za názory a případné rady!!

Holo-thuje2
Holo-thuje2
Holo-thuje1
Holo-thuje1
Holo-thuje3
Holo-thuje3
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.4.2014 8:58

Thuje jsou v pořádku, ale způsob vysazení nikoliv. Při kopání podezdívky pro plot došlo k promíchání jaloviny s drnovkou a tak vznikla velmi neúživná směs. Zřejmě jste ani při výsadbě nedodala další živiny formou kompostu a plného NPK hnojiva. Kůrový mulč pak dobral poslední zbytky disponibilního dusíku.

Takže rada je, pořádně přihnojit zkvašenými slepičáky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Emen - (14) - 30.150 (?), 9.4.2014 9:08

Sázel to na jaře 2013 ten samý člověk, co nám to prodal... ten samý člověk, co dělal i plot 2012. Taky on tam dával tu mulčovací kůru :-(Takže thuje přihnojit... to pak "vyhodí" další větve, aby to bylo husté?? Je skrz ně vidět, byl slibován hustý porost, opravdu to zhoustne? Mám to nějak stříhat?? Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 113.144 (?), 9.4.2014 9:15

Ten člověk je zahradník?

Mně rostliny spíš připadají být Cupressocyparis leylandii než thuje.

A jsou zasazeny moc blízko plotu - já bych je vykopala, připravila si vyhnojenou brázdu a zasadila znovu. Rozhodně je nahoře nezastřihujte - některé už jsou, že? Má se to dělat, až když dosáhnou poižadované výšky.

S pozdravem Zora

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Emen - (14) - 30.150 (?), 9.4.2014 9:27

Profesně zahradník není, ale každopádně je asi zahradník víc než já... nic jsem zatím nestříhala, na fotkách to vypadá přesně jako loni, jen jsou možná víc žluté. Mě to přijde jako nějaký pahýlky, který někdo potřeboval udat. Jinak píšu thuje, jestli to je Cupressocyparis leylandii nevim. Jako lajk říkám "thuje" asi všemu :-/  Jde o to, už od spodu mi to přijde dost holé. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 9.4.2014 9:16

Mně na vás fascinuje, jak obratně dokážete z neexistujících informací udělat jednoznačný závěr a navrhnout řešení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.4.2014 9:28

závěr je jednoznačný, dokud je jediným.

Koukněte na trávu pod rostlinami, jak je drnovatá nerovnoměrná, taková jaká roste obvykle  na směsi původních drnů, jaloviny a mulčovací kůry...

Některé rostliny nasadily plody, tedy sluníčka mají dostatek a k zahuštění jim opravdu chybí jen ty živiny. Ano, máte pravdu, mimo slepičáků je možné dát jakékoliv ledkové hnojivo v kombinaci s plným NPK, či Lovogreen jako NPKMg s vysokým podílem N.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 9.4.2014 10:20

No, já tedy tújím nerozumím, ani jim neholduji, ale protože túje je dřevina, tak snad v tom není takový rozdíl, jako kdyby namísto nich byly vysazovány jiné okrasné dřeviny, například jehličany. A jehličnany žádné zvýšené nároky hnojení po výsadbě rozhodně nemají.

Ty túje nerostou, jen živoří, to je fakt. Proč nerostou? Protože kořeny nefungují, jak by měly. A proč nefungují? Protože jsou buď poškozené anebo jsou vysazeny v nevhodné půdě. Takže příčinu bych hledal v kořenech. Vytáhl bych dvě - tři túje z různých částí výsadby ven ze země, oklepal z nich zeminu a podíval bych se, jak ty kořeny vypadají. Také bych se při té příležitosti podíval, v čemže to vlastně rostou, copak je to za půdu, či zeminu. Pokud bych při ohledání shledal něco podezřelého, vyfotil bych to, slovně popsal a umístil sem s prosbou o další radu. Pokud bych nic podezřelého neshledal, zasadil bych ty dvě zkušební túje na jiné místo v zahradě, do blízkosti rostlin, které s růstem žádný problém nemají. Zalil je a pozoroval bych, co se děje, jestli v jejich vývoji mastaly nějaké patrné rozdíly od těch zbylých. V rámci úvah a hledání příčin, bych si také vzpomenul na sousedy, jakpak reagovali na to, když zjistili, že budeme stavět nový plot a že těsně za něj budeme vysazovat túje. Člověk nikdy neví, co ten druhý nosí v hlavě za nápady…

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Emen - (14) - 30.150 (?), 9.4.2014 10:35

Jsem ráda, že si sama nemyslím, že jsou ty rostliny nějaké zpomalené či nezdravě vypadající. Co se týká sousedů, tak nějakou poťouchlost můžu vyloučit (máme okolo 3 sousedy). Zahrada nebyla tak 30 let udržována - bez plotu a byla to džungle, samý nálet, nešlo projít zahradou na druhý konec. Lidi okolo tam bydlí vesměs trvale, jsou rádi, že se poslední 4 roky děje změna k lepšímu. Už od nás nemají všude plevel, thuje kolem plotu jsme s nima řešili - nevadí jim. Moc rostlin, kam je zkušebně zasadit tam neni. Vše tam je rok dva nové - bobuloviny jako rybíz, josta, angrešt a ovocné stromky, jinak jen nový trávník, zatím - už tak mi jde hlava kolem co a jak.

Jak se zjišťuje, co je to za půdu a jaká je teda pro tyhle "thuje" vhodná? Díky :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 9.4.2014 10:43

Nejprecizněji se to zjišťuje provedením laboratorního půdního rozboru. Pro prvotní zjištění příčin a "ohledání místa činu", však postačí vyrýpnout zeminu z hloubky 0 ÷ 40 cm a prohlédnout ji vizuálně. Vhodné je například její vizuální porovnání se zeminou, pocházející z bezproblémové zdravé části zahrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika