Vrúble



Stránky: 1,  2   
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?) 
7.1.2016 17:09, zobrazeno: 12550x

Toto asi nebude veľmi použiteľné ako vrúble?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 7.1.2016 18:11

Ano, toto je typicky plodonosné dřevo, které nelze na štěpování nebo roubování použít.

A kde jsou ty horní konečky? To poslední prodloužení obsahuje vždy vrcholový pupen a alespoň 3 vegetativní a v patě pár desítek spících. V úplně nejkrajnějším případě lze očkovat plátováním pomocí spících oček (ale květní plodonoš už je za touto hranicí).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 7.1.2016 18:21

Tie vrhné končeky sú dosť tenké. je tam dosť znateľný prechod...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 7.1.2016 19:18

To co máte na snímku neobsahuje žádný letorost, pokud na stromě jsou větvičky s zakončením letorostem, tak musíte hledat...

Ale jednou jsem se setkal s případem, kdy "sadař" podle jisté příručky tak důsledně prováděl letní řez, že v zimně a v následujících letech neměl na stromcích žádné jednoleté přírůstky. Když se obrátil na mne, abych mu stromek zachránil, horko těžko jsme našli jeden letorost na celém stromě. Nakonec k roubování nedošlo, protože manželka nešťastníka si vzpoměla, jak se odrůda jmenuje a vzhled/vlastnosti plodů s pojmenováním souhlasil/y.

cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.170 (?), 7.1.2016 19:41

V květním pupenu jádrovin je růžice listů a květy. v úžlabí každého listu vzniknou pupeny, které často prorůstají. Třeba u Rubínu se za plodem vytvoří vidlička. Ve staré literatuře se dokonce uvádí, že když květnímu pupenu uříznete špičku, proraší jako dřevní. Nezkoušel jsem, ale kdybych nic jiného neměl, použil bych je.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 7.1.2016 19:54

Ja som sa tiež nebál toho, že by tam neboli listy, skôr ma zaujíma, či môže byť problém hrúbka a iná kvalita kôry a či kvety príliš nevyčerpajú vrúbeľ (tomu by sa dalo čiastočne predísť vyštipnutím v štádiu púčika).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 7.1.2016 20:46

Jde ale o to, že to co je na snímku vodorovně, je cca tříleté dřevo a z něj do stran dvouletý plodonosný obrost. To co poroste na prodloužení plodonosného obrostu se tvoří primárně opět jako plodonosný obrost. U rubínu se na konci letorostu vytvoří květní pupen a na jeho bázi je spousta spících pupenů. Pokud je květ opylen, probudí se jeden, dva až maximálně tři spící pupeny a prodlouží větvičku o vegetativní letorost zakončený opět květním pupenem. Když nedojde k opylení nebo dojde k poškození květního vrcholku, vyraší ze spících pupenů celá metlička.

Opravdu nemáte na tom stromku jedinou větvičku nezkrácenou v minulém roce letním řezem? To aby měla ten jednoletý přírůstek. Chápete mne nebo mám hledat nějakou fotku?

frown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 7.1.2016 20:49

Mám aj nejaké jednoročné nastrihané, ale sú dosť tenké... to totiž nie je z môjho stromu, ale kolegyňa doniesla na jeseňvynikajúce jablko chuťove... tvrdí, že by tomal byť Red Delicious, ale nie si je istá...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 7.1.2016 21:03

Lepší sebetenčí letorost než plodonoš. Letorost se nejen lépe zpracovává, není křehký, ale i ujímavost je lepší a při dostatečně vitální podnoži není problém jej donutit k výraznému jednoletému přírústku.

Ano, R.Del. na M9 ve formě přeplozeného štíhlého vřetene asi moc roubů neposkytne. Pokud je to cizí strom, vemte nějaký papír na pozadí a před ním vyfoťte jednotlivé koncové větvičky, které si myslíte, že by šly použít. Stříhat budeme až pak ty, na kterých se dohodneme, jakým způsobem by šly "zpracovat".  Už se mi vícekrát stalo, že jsem v srpnu "loupil" jednotlivá očka s tím, že zbytek letorostu zůstal na stromě. Takto se dá uzmout očko třeba z větve, která bude kosterní a vy víte, že to konkrétní očko buď nevyraší anebo když vyraší, musel by jste jej krotit jako konkurenční výhon (do středu koruny apod.). Pro zimní/předjarní očkování na bdící očko se loupežničit nedá, protože doba mezi amputací a transplantací není v řádech několika minut či desítek minut...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 8.1.2016 7:37

Otázka je, na co to chcete roubovat. Není to nijak tradiční používat rouby ze staršího dřeva, ale na přeroubování starší větve po zmlazení stromu je to možné. Nějaké očko proroste do výhonu. Někdo bude určitě konstruktivně proti, ale takové rouby jsou docela dobré na odtažení mízy, snížení bujnosti přírůstků tvrdě zmlazeného za kůru přeroubovávaného stromu. Pokud chcete "udělat" nový stromek, zkuste naroubovat podnože těmi tenkými rouby plátováním. Stačí, aby lícovala jedna strana vodivých pletiv, roub obyčejně během krátké doby (v několika letech) sílu podnože dorovná. Také by to šlo zkusit Chip budding – Forkertovo očkování. Pokud to není reálné, vyražte tak za dva-tři měsíce ke kolegyni, strom ořežte, přihnojte, postarejte se, aby do podzimu narostly solidní rouby. Hezký text jsem našel na internetu, zadal jsem - očkování chip - a vylezlo mi v nabídce: Školkařství – Očkování – Multimediální učební texty Ovocnictví [Nečas T., a kol. 2004]

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika