Vliv podnože na chuť



Stránky: 1,  2   
host - 171.155 (?) 
24.11.2009 23:32, zobrazeno: 15217x

Domníváte se, že podnož, event. přeroubobání novou odrůdou může ovlivnit chuť ovoce? Přerouboval jsem totiž Red Melbu na Jonathan a nové pěkné plody mi chuťově přijdou trochu jiné, než vedle stojící jiný, nepřeroubovaný Jonathan.

Lucas

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 25.11.2009 8:48

Vliv na kvalitu plodů podnož jistě má. Ale nepřeceňoval bych ji. Vliv mají i další ukazatele, stáří stromu, poloha, kvalita půdy, oslunění.
   Osobně na výrazný vliv původní přeroubované odrůdy na chuť a skladovatelnost té nové nevěřím. Alespoň jsem ji nezpozoroval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 39.85 (?), 25.11.2009 10:56

Souhlasím s panem Vysloužilem. Jen bych ještě dodal.  Výměna plodonosného obrostu a udržování stromu v kondici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.18 (?), 25.11.2009 11:57

Měla jsem kdysi takhle přeroubovaných asi 8ks stromků /podnož - původní odrůda - nová odrůda/. Vliv na chuť té poslední odrůdy to nemělo, doba sklizňové zralosti se posunovala +/- týden podle mezištěpované odrůdy. Vzniklo to tak, že jsem chtěla mít na stromcích jiné odrůdy, než měl původně táta.           Zdraví Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 25.11.2009 13:03

Připojím se k panu Lucasovi také se svou výjimkou, která zřejmě potvrzuje zde řečená pravidla. Před nějakými dvaceti lety můj otec přerouboval ve 400 mnm na severně orientovaném sadě Ontario na Red Delicious. Strom od té doby rodí jabka, která tvarem a barvou dužiny připomínají spíš původní Ontario, zatímco barva slupky a kratší skladovatelnost odpovídá odrůdě Red Delicious. Chutí nejde ani o jednu ze jmenovaných odrůd, ale spíše kombinaci obou. Z každého si naštěstí vzalo to lepší :o)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 25.11.2009 13:58

Paní Marie Kláro, tato výjimka trochu popírá zákony genetiky. Obávám se, že Váš otec k přeroubování omylem použil jinou odrůdu - možná Wagenerovo, Idared, Melrose... Zkuste roub z Vašeho Red Delicious na Ontariu odebrat a naštěpovat na jiný strom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 26.11.2009 8:01

Děkuji za odborný pohled, pane doktore, vidím, že od dětství žiji v bludu. Zkusím zjistit původ roubu. Kdyby byl z otcovy zahrady, mohlo by jít z červených jablek o Vámi zmíněný Idared, Jonathan či případně Matčino (ostatní tamní červená byla hranatější - Starkrimson atd.).

Dužnina mnou uváděného "křížence" je výrazně bílá, lehce nasládlá a velmi šťavnatá (něco jako Čistecké). Slupka velmi tmavě červená po celém povrchu (jen zřídka místy nedobarvená). Skladovatelností jde o raně zimní jablko.  

Mimochodem, Matčino bývalo v téhle zahradě na dvou stromech. Z obou chutnala jablka stejně, jen jedna byla kulatejší a druhá hranatější (zbyl už jen jeden). Je alespoň tohle možné? :o)

 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.11.2009 11:25

Určitě ano, už s ohledem na to, že plody Matčina jsou velikostně i tvarově dost nevyrovnané, a to i na jednom stromě. Některá dobře vyvinutá jablka - obvykle na těžko dosažitelných větvích jsou velká, spíš vyšší kuželovitá. Jiná, v dolních partiích, ve stínu zelená, drobná, kulovitá. Podobně mohou být rozdílné plody na různých stromech s ohledem na zdravotní stav, polohu, půdu, aj.
   Vyloučit nelze samozřejmě nějakou sponánní pupenovou mutaci a její další amatérské šíření. 
   Když se nad tím zamyslíme, jabloňové podnože jsou taky rozdílné - duzény, jánčata, aj. Přesto nejsou popisovány výrazné rozdíly v plodových znacích naštěpovaných odrůd. Pravda, kromě velikosti, vybarvení, skladovatelnosti. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 182.130 (?), 24.12.2009 22:37
Vážení přátelé, podnož i naroubovaná odrůda se ovlivňují navzájem, někdy víc, někdy míň. Třeba Rubín na Boskopském... běda. Na vzhledu žádná změna, ale ta chuť je jiná. A není to jen má zkušenost. Zdravím. Groh Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 48.237 (?), 25.12.2009 10:54

V mém případě na starém polokmenu James Grieves naroubované odrůdy Topaz a Goldstar chut'ově málo připomínají svůj původ. Jsou trochu větší, dozrávají o něco dříve, to se dalo čekat, ale smůla je v tom, že ztratily svou rezistenci. Zajímavé je, že další strom,  postupně přeroubovaný Jonared-Gloster-Topaz odolal strupovitosti a i chutí se od původního Topazu, ze kterého odebírám rouby skoro neliší.Hora.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika