Určení staré odrůdy jablka



host - 139.160 (?) 
22.9.2014 16:06, zobrazeno: 6470x

Neví někdo co je to za starou odrůdu? Strom je starý odhadem 50 a více let. Jablka jsou teď kyselejší a jsou velmi citlivá na otlačení, v otlačeném místě se velmi brzy udělá hniloba. Díky.

stará odruda
stará odruda
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 14.170 (?), 22.9.2014 17:54

Asi červený Boscoop.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 132.114 (?), 22.9.2014 21:21

Na Boskoopské červené mi nesedí dvě věci:

1. Uvedená náchylnost k otlakům a hnití.

2. "jsou teď kyselejší"... myslím, že boskopáky jsou nyní naprosto kyselé, tvrdé a v podstatě nepoživatelné (což se během zimy změní a zgumovatí).

Lepší tip však nemám, dokonce pravé spodní jablko na fotce bych tak klidně i označil.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 181.57 (?), 22.9.2014 21:42

Je to podle všeho Boskoopské, viz. i wiki.

1) zapomněl jsem napsat, že to jsou padaná jablka, proto na fotce takto vypadají, ale zdá se mi že ta hniloba u nich postupuje rychleji než u jiných odrůd

2) dají se teď jíst ty červeně zbarvené, jablko není po rozkrojení zelené, že jsou kyselé mi nevadí - jím běžně i červená Ontária, ale chápu že je to pro hodně lidí nepoživatelné.

Ještě jednou dík za reakce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.100 (?), 22.9.2014 21:44

Na Boskoopském jsou otlaky vidět - tedy záleží z jaké výšky spadne na jaký povrch. Letos jsem jich nasbíral zatím několik desítek kbelíků padaných a otlaky jsou patrné. Když si vzpomenu, o víkendu nafotím.

K té kyselosti - jednak je letos vše o cca těch 14 dní posunuté a navíc plody červivé (což jsou zřejmě i ty na snímku) jsou už bez problémů poživatelné, byť nakyslé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.114 (?), 23.9.2014 0:51

Watervilské mramorované?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 173.195 (?), 23.9.2014 12:58

Watervilské mramorované to nebude, podle popisu by mělo být příjemně sladce navinulé chuti. Je to Boskopské Červené, viz fotky a popis na odkazech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika