|
Švýcarské oranžové
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10026) - 70.240 (?) 5.1.2014 13:31, zobrazeno: 13900x
Každému je asi zřejmé, že pokud je v názvu odrůdy slovo "oranžové", jedná se opět o křížence odrůdy "Cox orange renette", tedy Coxovy renety. V tomto případě je to křížení Ontário x Coxova reneta. Můžete posoudit sami, jestli je tato švýcarská odrůda zapomenuta právem, či ne. Těžko říci, jestli nedošlo k nějaké záměně, ale Švýcarské pomerančové, které jsem měl možnost ochutnat, mělo velmi podobnou chuť jako odrůda Idared. Snad to je způsobeno zvláštní kombinací právě Ontária s C.renetou, ale opravdu je to chuť dosti podobná Idaredu. Právě díky této chuťové podobě bych souhlasil s označením chuti v Dvořákově pomologii, jen jako "dobrá". Pěstuje dnes ještě vůbec někdo tuto odrůdu?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 6.1.2014 9:47
Dovolím si nesouhlasit. Za prvé nepovažuju idared za špatné jablko, už jsem o tom psal, špatná pověst Idaredu vychází jednak z nekvalitních levných polských imitací a potom z opravdu tragické úrovně českého amaterského sadařství. Když Idared plodí na starém dřevě, přeplozuje, tak je opravdu bez chuti, řepovitý. Velké červené plody z mladého dřeva jsou trochu o něčem jiném. Podobně se chová třeba Starkrimson. Ale vraťme se ke Švýraskému. Kdysi jsme měli jeden zákrsek na zahradě, sežrala ho rakovina, jako většinu jabloní na slabých podnožích tady. Chuťově dle mého od idaredu snadno odlišitelný, jakkoliv podobnnost i vizuální se dá určitě najít. Nezvyklá kombinace Ontaria a Coxovy měla za následek velmi specifickou osvěžující chuť, nevídanou u současných odrůd, takové vylepšené Ontario řekl bych. Spolu s poměrně velice slušnou odolností ke strupovitosti bych tuhle odrůdu určitě neházel do propadliště dějin...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 6.1.2014 10:21
Idared je z mého pohledu nevhodná odrůda do Vašich podhorských podmínek, což i potvrzujete, každá odrůda potřebuje to své, když má ve většině let chuťově vyhovovat. Jedl jsem mimochodem na podzim 200 g Strýmky (opravdu) z krupinské planiny na jižním slovensku. Chuť byla velice originální a velice dobrá- srovnjeme ze strýmkami bez chuti třeba z Vallašska. Jinak popularita té či oné odrůdy nemusí být v přímé úměře s její kvalitou. Kdysi kultovní odrůda Opavska Major, už je u mladší generace věcí neznámou. Na zahradách dožívají staré stromy, které plodí malé brakovité ovoce, protoře zrovna Major výrazně ztrácí kvalitu, když plodí na starém dřevě. Takže neznalost problematiky tu hraje taky velkou roli...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.55 (?), 25.8.2014 11:54
Švýcarské bylo a ještě je nejchutnější jablko na mé zahradě. Už jsem se zbavil Idaredu, Rubínu, Starkrimsonu, Dukátu... Nesmí se nechat přezrát, nechat dlouho ve sklepě. Téměř 40 let starý zákrsek. Má jedinou vadu, velmi chutná i vosám sršním a hlavně sýkorám, tito příživníci zničí polovinu úrody ještě na stromě. Bohužel toto se netýká jen Švýcarského, chutná jim Rubinola, Zvonkové, Goldstar. Dá se někde ještě koupit?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.210 (?), 31.8.2014 23:59
Koupil jsem to před skoro 40 lety ve školce jako Švýcarské oranžové. Podle staré knihy Pomologie to má všechny znaky Švýcarského. Je sladké křehké s tenkou slupkou, chutná i zmlsaným vnoučatům. Nesmí se nechat přezrát, pak moučnatí. Ale každému chutná něco jiného, manželka nedá dopustit na Zvonkové.
Jisté není nic, jsou jen věci víc a míň pravděpodobné. U stromků navíc jeden nikdy neví co koupil. Manželka před lety přinesla domů stromek s cedulkou Stark Earlist, vyklubal se z něj Idared, koupený Golden Delicious měl plody fialové, snad to byl Starkrimson. Nyní mám ořech koupený jako Mars, ale je to něco úplně jiného. Zatím netuším co to je, pila a krumpáč to asi vyřeší.
Vosy a sýkory naklovou každou odrůdu, už měsíc napadají Zvonkové, které v té době bylo zelené a kyselé. Švýcarské s tenkou slupkou milují. Naklovou jich plno, na rozdíl od sršňů, kteří žerou jedno jablko, dokud nezbude slupka, pak jdou na jiné. Těm říkám slušní škůdci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|