Švýcarské oranžové



Stránky: 1,  2   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?) 
5.1.2014 13:31, zobrazeno: 13900x

Každému je asi zřejmé, že pokud je v názvu odrůdy slovo "oranžové", jedná se opět o křížence odrůdy "Cox orange renette", tedy Coxovy renety. V tomto případě je to křížení Ontário x Coxova reneta. Můžete posoudit sami, jestli je tato švýcarská odrůda zapomenuta právem, či ne. Těžko říci, jestli nedošlo k nějaké záměně, ale Švýcarské pomerančové, které jsem měl možnost ochutnat, mělo velmi podobnou chuť jako odrůda Idared. Snad to je způsobeno zvláštní kombinací právě Ontária s C.renetou, ale opravdu je to chuť dosti podobná Idaredu. Právě díky této chuťové podobě bych souhlasil s označením chuti v Dvořákově pomologii, jen jako "dobrá".  Pěstuje dnes ještě vůbec někdo tuto odrůdu?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 20.35 (?), 5.1.2014 15:32

Švýcarské oranžové pěstoval můj otec u Prahy, chuťově vyhovovalo jen v teplém roce. Dnes by se těžko uplatnilo, chuť byla jen průměrná. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 5.1.2014 22:33

Mám je na jedné větvi polokmenu, letos jich bylo asi 20 kg. Je pravda, že se tvarem i barvou a nakonec i chutí docela Idaredům podobají (to jsou geny Wagenerova v Ontariu). plody nejsou oranžové, spíš růžově červené. Chuť je skutečně průměrná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 6.1.2014 9:47

Dovolím si nesouhlasit. Za prvé nepovažuju idared za špatné jablko, už jsem o tom psal, špatná pověst Idaredu vychází jednak z nekvalitních levných polských imitací a potom z opravdu tragické úrovně českého amaterského sadařství. Když Idared plodí na starém dřevě, přeplozuje, tak je opravdu bez chuti, řepovitý. Velké červené plody z mladého dřeva jsou trochu o něčem jiném. Podobně se chová třeba Starkrimson. Ale vraťme se ke Švýraskému. Kdysi jsme měli jeden zákrsek na zahradě, sežrala ho rakovina, jako většinu jabloní na slabých podnožích tady. Chuťově dle mého od idaredu snadno odlišitelný, jakkoliv podobnnost i vizuální se dá určitě najít. Nezvyklá kombinace Ontaria a Coxovy měla za následek velmi specifickou osvěžující chuť, nevídanou u současných odrůd, takové vylepšené Ontario řekl bych. Spolu s poměrně velice slušnou odolností ke strupovitosti bych tuhle odrůdu určitě neházel do propadliště dějin...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.1.2014 9:59

Však průměrná chuť neznamená špatné jablko. Ale nejlepšímm kritériem je vlastní sklep, kde vidím, které odrůdy a jak rychle ubývají. Idaredy jsem povětšinou vynášel v červnu ze sklepa všechny. Ale vina není v odrůdě ani v amatérských sadařích, nýbrž v pěstitelských podmínkách. V mimořádně teplých etech 2000 a 2003 narostly Idaredy výstavní i velmi dobré chuti. Zajímavé je, že zákrsek na M4 plodí stejné ovoce jako polokmen na jaderničce. Až se tomu sám divím.  Švýcarské oranžové do propadliště dějin nikdo nehodil, pomalu tam doklouzává samo. Jiné odepisované odrůdy (Čistecké, Matčino, Beforest aj.) si svoje místo držet dokáží, Švýcarskému ale nevěřím. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.156 (?), 6.1.2014 10:21

Idared je z mého pohledu nevhodná odrůda do Vašich podhorských podmínek, což i potvrzujete,  každá odrůda potřebuje to své, když má ve většině let chuťově vyhovovat. Jedl jsem mimochodem na podzim 200 g Strýmky (opravdu) z krupinské planiny na jižním slovensku. Chuť byla velice originální a velice dobrá- srovnjeme ze strýmkami bez chuti třeba z Vallašska. Jinak popularita té či oné odrůdy nemusí být v přímé úměře s její kvalitou. Kdysi kultovní odrůda Opavska Major, už je u mladší generace věcí neznámou. Na zahradách dožívají staré stromy, které plodí malé brakovité ovoce, protoře zrovna Major výrazně ztrácí kvalitu, když plodí na starém dřevě. Takže neznalost problematiky tu hraje taky velkou roli...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.1.2014 12:08

S tím nelze než souhlasit.
   Co se týče chuti Strýmek, už se tu o nich vedla sáhodlouhá diskuze. Jisté je, že s Rubínem, Goldenem či Topazem se objektivně srovnat nedá. Ale je taky pravda, že než v dubnu žmoulat moučné či scvrklé plody za zenitem zralosti, tak si víc pochutnám na svěží rozkrájené Strýmce. A vůbec nemusí být z teplého kraje. I když Strýmka není žádná dezertní lahůdka, tak brakovitá chuť je dána hlavně tím, že ovoce roste na stoletých stromech, které se nikdy nehnojily a 50 let neřezaly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 236.55 (?), 25.8.2014 11:54

Švýcarské bylo a ještě je nejchutnější jablko na mé zahradě. Už jsem se zbavil Idaredu, Rubínu, Starkrimsonu, Dukátu... Nesmí se nechat přezrát, nechat dlouho ve sklepě. Téměř 40 let starý zákrsek. Má jedinou vadu, velmi chutná i vosám sršním a hlavně sýkorám, tito příživníci zničí polovinu úrody ještě na stromě. Bohužel toto se netýká jen Švýcarského, chutná jim Rubinola, Zvonkové, Goldstar. Dá se někde ještě koupit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.8.2014 14:36

Jste si tou odrůdou jistý? Švýcarské oranžové není špatná odrůda, ale určitě nepatří mnezi nejchutnější, ani mezi nejvíc napadané vosami. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 202.210 (?), 31.8.2014 23:59

Koupil jsem to před skoro 40 lety ve školce jako Švýcarské oranžové. Podle staré knihy Pomologie to má všechny znaky Švýcarského. Je sladké křehké s tenkou slupkou, chutná i zmlsaným vnoučatům. Nesmí se nechat přezrát, pak moučnatí. Ale každému chutná něco jiného, manželka nedá dopustit na Zvonkové.

Jisté není nic, jsou jen věci víc a míň pravděpodobné. U stromků navíc jeden nikdy neví co koupil. Manželka před lety přinesla domů stromek s cedulkou Stark Earlist, vyklubal se z něj Idared, koupený Golden Delicious měl plody fialové, snad to byl Starkrimson. Nyní mám ořech koupený jako Mars, ale je to něco úplně jiného. sad Zatím netuším co to je, pila a krumpáč to asi vyřeší.

Vosy a sýkory naklovou každou odrůdu, už měsíc napadají Zvonkové, které v té době bylo zelené a kyselé. Švýcarské s tenkou slupkou milují. Naklovou jich plno, na rozdíl od sršňů, kteří žerou jedno jablko, dokud nezbude slupka, pak jdou na jiné. Těm říkám slušní škůdci.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika