Staré stromy s rakovinou



Stránky: 1,  2,  3   
maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 96.2 (?) 
10.1.2015 13:36, zobrazeno: 24377x

Máme velmi starou zahradu se starými stromy. Většina jsou zimní odrůdy jablek, které babička v minulosti skladovala, nějaké třešně a ořešáky. Na zahradě jsou také dva velké stromy (cca 10m) s panenskými jablky, která hodně plodí a je znich výborný mošt.

Otázka zní takto:

Prakticky všechny zimní odrůdy mají rakovinu... všechny řezy nanich jsou černé, na některých roste houba. Zkoušel jsem je chemicky ošetřit, aby stromy ještě vydrželi a zahrada byla zelená. Bohužel, každý rok se to zhoršuje. Usychají celé hlavní větve.

Lze takovou zahradu zachránit?

Zkoušel jsem i postřik proti houbám, ale houba po něm shnije jenom na čas a pak vyroste nová.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 10.1.2015 13:44

Takové stromy lze udržet ještě několik let při životě, ale nelze je omladit. Životnost ovocných stromů není věčná.  Začněte s postupnou obměnou staré, dožívající výsadby za novou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.72 (?), 10.1.2015 20:54

Inu houba už je jistá indicie, ne že by snad ona samotná strom nejak rychle zahubila, spíš je tam proto, že strom už opravdu není v kondici. Takhle z placu človľk samozťejmľ nemuze zhodnotit zda jsou to stromy na dožití, nebo se s nim dá ještľ pracovat. Ale Panenské české je hodnľ vitální odrôda, která má velmi vysoký stupen obrazivosti (viz spousta starých vlkô, které v korune této odrôdy vždy jsou(Chemické ošetťení nic neťeší, jediné co by mel význam je zmlazení korun (ne žádný sablonovity rez, ale takťíkajíc ošetťení na míru. Rozhodne i ale nezvete nejakého samozvaného vesnického rezace, to jsou potom vetsinou velice smutné konce... Zkuste treba poslat nejake fotky. Ne že by nejak moc rekly, ale aspon naznačí...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.170 (?), 10.1.2015 21:06

" Všechny řezy jsou černé" - To je normální. Pokud se řez ihned nezavalí, dřevo zčerná.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 10.1.2015 22:11

Věk ani stav stromů nejde z textu rozpoznat.Jak řekl už přede mnou, zčernání dřeva na řezu není rovnítkem pro vážnou nemoc.Pokud stojíte o záchranu několika stromů, je třeba se poradit s odborníkem na místě.Nebo přiložit zde více fotek, a dle rad+nastudování problematiky zmlazování, obnově plodonosného obrostu, řezu ovocných dřevin a následné očetření zvládnout vše svépomocí.

Pokud je věk stromů, zasychání větví na periférii koruny už v pokročilém vývoji, zvažoval bych nákup těchto osvědčených odrůd, nebo výsadbu vlastních semenáčků s pozdějším naroubováním/naočkováním osvědčené odrůdy.Protože nové stromky se dostanou do plodnosti mnohem později, než v době, kdy se rozhodnete staré stromy nahradit novými.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.245 (?), 1.2.2015 21:05

Zdravím

Musím předem konstatovat, že každá rána časem oxidací zčerná a po delší expozici jí napadnou dřevokazné houby.

Možnost tu je. Obnovit řezné rány a ošetřit je štěpařským voskem, neboť barva po roce selže a je neúčinná.

Provést zdravotní postřik a pořádně slít kmen a kostru dle Vašich možností.

V únoru provést zmazovací řez a sesadit korunu alespoň o 20%.

Potom každoročně odstraňovat unavené a nemocné větve a sesazovat je na mladší.

Během 5 let se dá i u starého stromu docílit mladé a perspektivní koruny.

Pokud zjistíte, že strom nereaguje na zmlazení přiměřeně, tak je na místě o něm zvážení a strom umírá. Musím říci, že i vykotlané jabloně na zmazení reagují velice dobře a prosperují zase dále.

Nebylo by na škodu, kdyby jste uvedl kde ten sad je a v jakých podmínkách. Rakovina věští to, že je tam podmáčená nebo mokrá půda.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 1.2.2015 22:13

Rakovina jabloní, jak ji chápu já, je úzce spojená se mšicí vlnatkou krvavou. Její kolonie se před zničením chrání tím, co je jejím jmenným přídomkem-vlnou. Sáním ochuzuje strom, ten se brání jizvením, tvoří se nápadné boule, hrče... U silně napadených stromů pomáhá důkladný ořez post. částí, nezapomeňte zkontrolovat kmen a hlavně místo přechodu kmene a kořene-tam jich je zjara nejvíc! Nejlepší postřik je-světe div se-kartáčlaugh. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 123.155 (?), 2.2.2015 20:42

Môže to platit, ale stejne tak nemusí. Msice krvavá není pťímým puvodsem rakoviny, tím je mikrohouba Nectria gallieni. Posátí od mšic môže zpôsobit snadnejší vniknutí houby. Reálnľ je to ale spíše tak, že když je jablon stresovaná- tezká pôdu, nevhodná podnož, či orôda v nevhodných pôdních pomerech, k nákaze zkrátka dojde. Mšice krvavá je jen velmi laciná záminka nás nedokonalých lidí... Pritom ona urcite skodí stromum méne než naše neodborné zákroky...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 2.2.2015 21:35

Souhlas, ale-laické chápání rakoviny-nádorové bujení-nádor-nestandartně, chaoticky tvarovaná tkáň, velmi častý výskyt této spec. mšice, okupace nezhojených ran a nutnost rychle zasáhnout-mám-li zájem o kvalitní a opakovanou úrodu. I v této souvislosti nesouhlasím s některými, kteří způsobené rány neošetřují s odkazem, že ten strom přece rok, dva, tři nechcíplblush, nebo soused taky nemaže a velkopěstitel už vůbec ne. Takový postup si může bez ztráty kytičky dovolit jen machr, který ví, co je za to schopen pro daný strom udělat-postřiky, hnojení... S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.245 (?), 2.2.2015 21:54

Zdravím

Je pravda, že strom na napadení výhonu vlnatkou reaguje zbujením pletiv, čily na výhoncích se objeví novotvary z následků sání, ale to je něco podobného jako když Vás píchne vosa, také v místě pichu otečete.

A hlavní rozdíl je zde i to byť jsou na výhonu otekliny, je celkově výhon zdravý, což u rakoviny je silné poškození dřeva následkem odumírání a i dřeň je obnažena. Rakovinu stromů způsobuje jedině houba (nepřirovnávat k lidské rakovině, která je způsobená poškozením genetického materiálu buňky a ta poškozená buňka množí mutantní buňky).

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika