Stará jabloň - omlazení - radikální řez - roubování?



host - 30.150 (?) 
23.9.2015 22:54, zobrazeno: 14740x

Zdravím všechny. 


Mám dotaz ohledně jabloně vysazené před cca 40 lety. Byla vysezena a nijak se o ní nikdo nestaral, netvaroval... Rostla si v neudržované zahradě a evidentně šla za světlem.  Zahrada byla jedna velká džungle, kam nešlo ani vejít. Po letech jsem se dospěla do věku, kdy jsem se začala o zahradu starat a převzala to do vlastních rukou. Za posledních 5 let prošla zahrada změnou, ponechala jsem zde z původních stromů jen právě tuto jabloň. Jednak je to "citová" záležitost a druhak i přes to, že plody vypadají všelijak, jablka jsou i přes svou kyselost vynikající. Bohužel jabloň nejde skoro otrhat, z vysokých štaflí tam člověk nedosáhne, větve nejsou tak silné na lezení, případný postřik je taky problém. Jak je vidět na fotkách, některé větve jsou už uřezané, asi 4 roky zpět. Celková proměna zahrady stromu prospěla, víc světla, jablka jsou rok od roku lepší. Ale...

1. Je nějaká možnost radikálního řezu, aby se stromu dala nějaká forma, aby i plody byli ještě lepší? Myslím tím -  víc světla,  prostoru... (počítám s dlouhou dobou, než dorostou...)

2. Pokud bod 1 není utopie, kde řezat? 

3. Pokud nejde strom ořezat a nějak zmladit, je šance ho nějak naroubovat někam jinam (omlouvám se, jsem zatím po 5. roce plahočení se na zahradě stále žabařka a jedu pokus omyl, ještě se mám hodně co učit)

4. Nebo by šlo něco vypěstovat z jadérka plodu toho stromu, nebo je to už sci-fi (kdyby to šlo, klidně na první úrodu budu čekat 10 i víc let :-D)

5. Ani nevím, jaká odrůda to je. Dozrávají teď v tomto období, tak druhý třetí týden v září. Jsou hodně šťavnatá, žádná taková ta moučná chuť a jsou nakyslá i když už sama zůstávají v ruce (nebo padají) a mají hnědá jadérka (čili by měla být zralá). 

6. Podle fotek mají některé plody problém - je to strupovitost a červivost? 

Velmi děkuji za případné odpovědi, tahle jabloň mi nedá spát. Nechce se mi jí likvidovat, ale v tomto stavu z ní je vždy jen pár kousků, ostatní na stromu uhnijí než dozrají a pak padají. Větvě takové všelijaké, nejde to ani očesat. Možná je to utopie, ale chtěla bych jí nějak "zmladit", dát jí šanci. 

Stará jabloň spodní část
Stará jabloň spodní část
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Emen - (14) - 30.150 (?), 23.9.2015 23:00

Výše uvedený dozat je můj, měla jsem to rozepsané tak dlouho, že mě to odhlásilo, přidám další fotky. 

Stará jabloň celá
Stará jabloň celá
Plod staré jabloně, je to strupovitost??
Plod staré jabloně, je to strupovitost??
Plody staré jabloně - je to červivost??
Plody staré jabloně - je to červivost??
Stara jabloň jiný pohled
Stara jabloň jiný pohled
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 189.156 (?), 23.9.2015 23:10

Inu korunu snížit do jisté míry lze, aniž by to mělo negativní vliv na zdraví stromu. Staří stromu není takové, aby ta reakce nebyla kvalitní. Postupně si pak vypěstujete kvalitnější korunu o něco níž. Kde řezat? No nedělal bych větší rány než 5 cm v průměru, i pokud tohle dodržíte, korunu snížíte poměrně výrazně. Termín? Nejlépe předjaří...

Jinak plody vypadají dost idaredovitě, skvrny na plodu jsou opravdu strupovitost...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 24.9.2015 7:47

Dobrý den. Vaše snaha zachránit starší strom, který by mnohým připadal ošklivý, je úctyhodná. Úplně nejdřív bych tento zabezpečil proti dokončení vývratu-k němu může dojít po několikadenních deštích, či při zatížení ledovkou jako 1.12.2014, nebo-což by bylo velmi nebezpečné-při samotném snižovacím řezu v předjaří příštího roku. Tzn. pružně a zároveň pevně vyvažte strom k-nejlépe kovovému, hluboko zaraženému kůlu. S názorem ing.Fidly na odrůdu-idared a strupovitost souhlasím, červivost+trus je taky jasná. Výmladky-proutky na spodní části kmene jsou deformované činností mšic-navrhuji při řezu odříznout, některé na vět. kroužek, několik-s rozestupem-na krátký čípek. Nově rostlé včas-v bylinném stavu vylamovat, minimálně jeden však zachovat jako budoucí nový terminál. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 24.9.2015 14:24

Vzhledem k starým, špatně provedeným amputacím spodních větví je životnost takovéhoto stromu maximálně 12 let a už nikdy nebude vypadat jako zdravý strom.

Doporučoval bych jednu z možností - nechat jej dožít tak jak bude chtít on sám (stromy umírají vstoje) a nebo skácet v nejbližším termínu pro uvolnění místa. V obou případech pak ovoce na konzum pěstovat na novém mladém stromku. Je doba zrání jablek, ochutnávejte a vyberte si podobný (nějaký rezistent) či stejný (Idared).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 24.9.2015 22:58

Na délku životnosti stromu bych nesázel. Před 40 lety jsem se chystal vykopat staré neduživé stromy v ještě horším stavu než na tu fotkách. Některé skutečně odešly, jiné stojí dodnes.
   Naopak souhlasím, že strom - pokud se majiteli líbí a ovoce mu chutná - je nejlepší nechat dožít s co nejméně zásahy. Radikální řezy do starého dřeva či dokonce přeroubování jsou dobré akorát k urychlení zániku stromu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 25.9.2015 8:52

Je pravdou že strom má takovou korunu, která moc nedovoluje efektivní zmlazení (efektní ano- dva řezy motorovkou). Problém samozřejmě je, že tam chybí spodní větve, takové stromy má smysl ošetrovat en v případě že majitel má k němu nějaký bližší vztah. Což je zdá se tento případ. Pokud dodržíte podmínku maximálně 5 cm průměr řezu a ponecháte určité množství stávajícíh větví, měl by mít zákrok pozitivní význam jednak pro obíratelnost nové koruny a druhak i pro vitalitu stromu. Samozřejmě to co navrhuje Miloš Vysloužil, tedy nechat strom dožít, má taky smysl, žádný ukázkový strom u ž z něj totiž nikdy nebude...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 25.9.2015 9:39

Při variantě "nechat dožít" je pak jediná otázka. Jestli úplně bez zásahu, nebo udělat korekci "věšáků" zkrácením řezem na větevní kroužky. Ale na to by bylo nejlepší být na místě a posoudit vitalitu/nekrotičnost dřeva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika