Spon pri sadení stromov



host - 134.38 (?) 
22.3.2011 15:11, zobrazeno: 14916x

Dobrý deň,

v akej vzdialenosti sadiť jablone na podpníku MM106? Väčšinou sa uvádza rozpätie 3-4 metre. Samozrejme, že záleží aj na odrode - slabo/silno rastúca, chcel by som sa ale spýtať na Vaše osobné skúsenosti. Možno ste pred rokmi sadili na vzdialenosť napr. 3m a dnes by ste sa skôr priklonili k 4 m, príp. úplne inak. Stromy budú rásť vo voľnom tvare (žiadne štíhle vretená, ovocná stena a pod., budem sa ich ale snažiť nepúšťať moc do výšky), stredne úrodné pôdy, podnebie stredné. Môžete uvádzať aj skúsenosti s konkrétnymi odrodami, zatiaľ nemám definitívne ukončený výber. V akej vzdialenosti sadiť hrušky na hr. planej, slivky na myrobaláne, marhule na rubire, semenáči?

Chcem sa spýtať aj naďalšiu vec: Čo sa pravdepodobne stane, ak by som pri svojich podmienkach (stredne úrodná hnedozem, stredné podnebie, nadmorská výška 350 m, vysoká tráva pod stromami, bez možnosti zálievky) použil pri jabloniach podpník M9? Je pravda, že strom by prestal po čase rásť, stagnoval by a (ako v ČR hovoríte) "zababčil"?  Neviem, čo poradíte, ale týka sa to isté aj slabšie rastúcich podnoží pri iných ovocných druhoch, napr. dula, gisela 5, st. Julien, vavit a pod? Dúfam, že toho nie je naraz veľa a ďakujem za odpovede.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 134.38 (?), 23.3.2011 19:10

OK, vidím, že osobné skúsenosti asi veľmi nie sú. Pomohli by mi teda aj Vaše názory, bez praktických skúseností. Ako by ste teda sadili MM106 - skôr 3m, 4m, viac, menej? A ako s tým podpníkom na M9 - neverím, že ho nikto neskúšal v horších podmienkach, než na aké je určený... Vďaka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 26.3.2011 19:11

Nikdo neodpovídá, tak snad jen něco z mála mých zkušeností. Dříve používané jabloňové podnože M II a M IV bych u volně rostoucích tvarů dával nejméně 6m od sebe, vysázel jsem jich dost a větší vzdálenost byla vždy lepší. S MM 106 nemám velké, či spíše dlouhé   zkušenosti, pro Topaz nebo Rubinolu by podle vzrůstu 5-ti či 6-ti letých stromků zřejmě 5m stačilo, pokud bych měl místo, blíže bych je nedával. Jonagold Marnica se zdá rozložitější, odhadl bych, že 6m by mu svědčilo. Peckoviny jen málokdy lze udržet jako malý strom, samozřejmě záleží na podnoži. Třeba Althanova renkloda či švestka JoJo mi mnoho místa nezabrala (podnože neznám), jindy Althanova renkloda byla jako strom velmi rozložitá.

M9 v zatravnění bude téměř jistě živořit, pokud snad nebude mít předem takovou zásobu živin, že... ale to je jen na prvních pár let, malý kořenový systém na víc nedosáhne.  Ale prohledáním a prostudováním tohoto serveru se jistě dozvíte více, chce to věnovat také trochu vlastního úsilí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 43.70 (?), 26.3.2011 22:00
Jabloně na podnoži MM 106 je dobré sázet alespoň 4 m od sebe. Není to zákrsek ani čvrtkmen, záleží také na bujnosti odrůdy. Podnož M9 je náročná na půdní podmínky. Mělce koření v půdě, vyžaduje trvalou oporu, beztravný pás nebo mulč. Pokud máte nevhodnou kvalitu půdy, lze to provést výměnou stávající zeminy za jinou(kompost smíchat se stávající zeminou a přidat trochu písku nebo jemného štěrku). Půdu nahradit do hloubky cca 500 mm, šířka pásu 1000-1200 mm a samozřejmě rozumně hnojit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 134.38 (?), 28.3.2011 10:04

Vďaka za názory. Pred časom som sa dosť zaoberal aký typ podpníka je vhodný (prešiel som aj diskusie na zahrada.cz). O M9 neuvažujem, chcel som iba pre svoju informormáciu vedieť, čo by sa dialo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 7.30 (?), 12.12.2023 23:06

Prešlo 12 rokov. Ako to dopadlo? V akom spone ste sadili? Postacuje? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika