Špatně zastřižené stromky?



Stránky: 1,  2   
Marcela41 - (32) - 94.35 (?) 
27.8.2015 8:06, zobrazeno: 9002x

Dobrý den, prosím o radu.Na jaře jsme zasadili několik ovocných stromků, protože jsme začátečníci, netroufala jsem si je zastřihnout a tak se nabídnul tchán, že to udělá, zahradničí odjakživa.Nyní po nastudování materiálů jsem se vydala na obhlídku stromků, jak bych asi na jaře mohla stříhat. Zjistila jsem ovšem, že tchán u všech stromků (jabloně, slivoně,třešeň) odstranil terminály.Je to velký problém? A co s tím?Předem moc děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 27.8.2015 9:11

Záleží na typu stromků, pěstitelském záměru, stavu původních terminálů, vhodnosti polohy, kvalitě sázení a půdy, následné péči a počasí po zákroku... Jste si jistá, že jsou str.nyní bez terminálu-jak vypadají, jak tento pojem chápete? Píšete, že manželův taťka zahradničí odjakživa-kdyby to dělal úplně špatně asi už by ho někdo zastavil... I kdyby se stala chybička-pokud jsou str.živé, dá se lecos napravit, chce to čas, trpělivost a informace. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marcela41 - (32) - 94.35 (?), 27.8.2015 9:41

Stav terminálů původních byl dobrý, tedy dle mého názoru, na ořechu zůstal 10 cm kolík, který začl uhnívat, zastřihla jsem jej na zdravé dřevo a zatřela balzámem.U ostatních stromků vyrašily vedle místa odstřihu nové větvičky směřující některé vzhůru, jiné do stran.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 27.8.2015 10:05

Neuražte se, ale psala jste, že jste čerstvě načtenáwink. Mnohdy co se zdá je sen-jen. Terminály mohly být zaschlé, namrzlé či jinak choré-oku laika nerozeznatelně. Mladých ořešáků co dopadly tak, jak píšete, jsem letos viděl hafo-nejvíc za posledních 40let. Jsou typy ov.stromků, které se cíleně šlechtí např.do hustých výsadeb, pro malé prostory za účelem co nejdřívější a zároveň největší úrody-a některé příliš ochotně terminál netvoří. Jiná otázka je, když ho někdo zpotvořícheeky...Taky existuje zapěstování na zcela, nebo částečně dutou-kotlovitou korunu. To zajišťuje lepší oslunění, ovoce je lépe, snadněji, bezpečněji dosažitelné. Velkou roli na bujnost růstu má podnož. Přiznejte barvu-jak jste o ta transplantovaná mimina-což ovocné stromky po výsadbě jsou- pečovala-alespoň co se zálivky v letošním extrémně žhavém roce týčecool? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marcela41 - (32) - 94.35 (?), 27.8.2015 10:21
Urážet se nehodlám v žádném případě, je mi jasné, že když má někdo něco načteno, není v žádném případě znalec...:-),proto se také ptám zde.O kotlovité koruně jsem tedy něco četla a proto jsem zde neuváděla broskvoně, protože v tomto případě mi postup přišel správný.Na zálivku mě nenachytáte :-),dala jsem si záležet a zalévala i ob den 2 konve ke každému.Kolem každého stromku je mísa cca 1,5 m, půda jílovitá, s přídavkem písku a kompostu při výsadbě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 27.8.2015 10:13

Marcelo, někdy je lepší v prvním roce po výsadbě řez jakýkoliv než žádný. Je to z důvodu, aby kořeny dostaly náskok pro dobré zakořenění a zároveň aby nahoře bylo minimum letorostů (avšak v plné síle). Druhou věcí je, že někdy se nepodaří, aby stromek rostl přesně tak jak si pěstitel představuje. Terminál nemusel být vystřižen, ale zkrácen a ... avšak třeba v případě ořešáku prostě vrcholové očko nevyrašilo či se výhon vylomil či ho postihla nějaká chobová choroba. Bočních větví je víc, tam výpadek jednoho či dvou oček není tolik nápadný.

Druhou věcí je, že některé teplomilné druhy ovoce se pěstují s korunkou kotlovitou (dutá korunka bez terminálu). Není ale chybou, pěstovat tak třeba i jabloně, třešně,... Poslední možností řezu je také volná forma, kdy se pouze vyvažuje poměr mezi plodným obrostem, mladými a přestárlými větvemi.

Bez fotek a vyjmenování ovocných druhů se však špatně radí. Jedno je jisté, pokud stromky rostou, vždy se dá řez upravit nebo pochopit původní koncept a pokračovat v něm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 27.8.2015 14:47

Odstraněný terminá nijak moc nevadí. stromek má geneticky zakódováno vytvořit terminál nový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Marcela41 - (32) - 94.35 (?), 28.8.2015 8:09

Děkuji všem za reakce.Jsem ráda, že to nebude takový problém jak jsem se obávala.Nyní tedy už zbývá jen sbírat zkušenosti, číst literaturu a sledovat zdejší fórum, které je vynikajícím zdrojem praktických rad pro začátečníky jako jsem já.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.156 (?), 28.8.2015 8:55

Doporučoval bych převést strom do co nejvíce přirozeného tvaru koruny a to je koruna s terminálem. Výhody duté koruny dle mého ani náhodou nevyváží ty nevýhody, s jedinou výjimokou a tojsou broskve, jakkoliv i ty začínám pěstovat v přirozenějším tvaru. Dutá koruna je totiž dost umělá, jde proti stromu. Vemte si, že i v intenzivních výsadbách se už dávno nedělá- štíhlá vřetena v podstatě využívají přirozenosti a jsou mnohem méně náročná na údržbu. To že váš tchán mnoho let zahradničí vůbec neznamená že dokáže správně zhodnotit efektivitu daného tvaru. Naopak většinou se setkávám s tím, že lidé jsou jakoby zamrzlí ve svém názoru na tu či onu věc. Dutá koruna je toho typickým příkladem. Spousta profesionálů ji má za nejvyšší možnou metu a jakoby důkaz jejich odbornosti. Setkal jsem se i spřípady takto "odborně" ošetřených starých ovocných stromů, což považuu nejen za nedostatek, ale úplnou absenci respektu.    Ale abych to shrnul, ovocné stromy ve tavru duté koruny určitě pěstovat lze, ale osobně bych to převedl nenásilnou fornou na tvar s terminálem, jak doporučuje Miloš Vysloužil.

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marcela41 - (32) - 94.35 (?), 28.8.2015 9:18
Děkuji za Váš názor, některé stromky vyhnaly výhon hned vedle místa řezu, takže by asi mohly nahradit původní terminál?-rostou kolmo vzhůru.Ale u jabloní - Julia, Red topaz a Gold star - žádný výhon vzhůru nesměřuje.Mám se tedy pokusit vyvazovat některý aby rostl nahoru?Jinak jsou v kondici, zatím bez chorob a škůdců a rostou pěkně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika