Skladovanie jabĺk - vädnutie



host - 84.120 (?) 
20.12.2016 21:40, zobrazeno: 5736x

nakoľko sa na chalupe predĺžila doba prestavby, skladovali sme jablká v bytovke v pivnici - teplá, suchá. Samorejme, jablká začínajú vädnúť. Existuje možnosť ich čiastočnej revitalizácie?...Osobné skúsnosti?...napr. preložiť do polyetylénových veciek a navlhčiť... zakrývaťvlhkými handrami a pod?...prosím, nie teórie JPP, len praktické skúsenosti.Ďakujem pekne,

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 86.100 (?), 7.1.2017 23:02

Zdravím

Skladování plodů ovlivňuje mnoho faktorů. A to biologické a technické.

Z biologických to je hlavně typ jablka a odrůda. Potom také o tom rozhoduje zdravotní stav plodu a hlavně typ slupky plodu. Takové hladké jako by plastové slupky viz Idaret, Strýmka...  lépe drží plod v dobrém stavu na loži než slupky drsné či kožené viz Golden D., Booscopské..., které se skladováním scvrkávájí odparem vody z plodu.

Všechny plody na loži stále žijí tzn, že dýchají a odpařují vodu z plodu. Rychlost dýchání a zároveň scvrkávání plodů lze omezit snížením teploty a tzv. udušením plodu a to tak, že zabráníme přístupu kyslíku k plodu a tím pádem zastavíme dýchání. Tato metoda skvěle funguje, ale před vstupem do sklepa nutno vyvětrat a jít pouze se zapálenou svíčkou kvůli kontrole přítomnosti kyslíku.(i tak je doporučeno vždy chodit do sklepa s ovocem i zeleninou zásadně se svíčkou)

Z technických důvodů je to hlavně teplota a přítomnost kyslíku.

Jako perličku Vám uvedu, že dobu skladování u hrušek sině zkracuje přítomnost jablka ve stejném prostoru s hruškami a to razantně.

S pozdravem Vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.148 (?), 8.1.2017 2:44
Skladovanie jabĺk - hlavné zásady ako to robiť doma (teda my hobíci) - foto 1,2. A potom ako to robia profíci v skladoch s ULO (ultra low oxygen) - foto 3 a ďalšie. IH







Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 8.1.2017 7:28

Mně letos hodně vadne Topaz. Idared je nezmar. Proto jsem vysadil i Idaredest a Najdared (mutace Idaredu). Dobře drží i Ariwa, ale trpí hnědnutím slupky (scald). K hnědnutí je náchylný i Idared, letos ale nehnědne. Hnědnutí se naopak předchází intenzivním větráním. Takže luftuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.55 (?), 8.1.2017 8:02
Áno, Idared je jedno z najpodceňovanejších jabĺk, resp. z najnedocenenejších. Často sa zdôrazňujú jeho nedostatky, najmä náchylnosť na chrastavitosť a múčnatku. Aj chuťovo je trochu podceňovaný, kvalitný Idared je pekné i chutné jablko. Jeho najväčšou prednosťou - popri vysokej rodivosti - je ale dlhá skladovateľnosť, v tomto patrí k absolútnej špičke (hádam len Admiral ho prekonáva). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 104.15 (?), 8.1.2017 8:24

Ja mam odskusane obalenie celych debniciek papierom - vnutri sa udrzi primerana vlhkost. Mal som doma tie velke dvojvrstve papierove vrecia, cena si 80 centov/kus. Ked ich rozdelite tam, kde su pozdlzne zlepene, dostanete nieco vyse metra siroky kus papiera, dlzka je dana dlzkou vreca. Zlepenim dvoch takto pripravenych vriec po dlhsej strane (t.j. zlepite ich tam, kde boli zlepene povodne, no nie same so sbeou ale s tym druhym vrecom) dostaneme tubus s obvodom nieco viac ako 2m, co presne sedi na obvod klasickej 40x60 debnicky. 3 alebo 4 debnicky sa nastosuju na seba a ten tubus sa na ne zvrchu navlecie. (navrchu treba prilepit este 40x60 kus kartonu, aby sme dostali vlastne plast kvadra 40x60xdlzka vreca bez spodnej podstavy). Tento plast sa vzdy lahko da dat dole, lebo je tam vola tak akurat. Skladujem tak aj mrkvu, ktora by inak zoschla. Takto vydrzi krasne svieza az do jari. Oproti uskladneniu vo vreci to ma tu vyhodu, ze sa mrkva lahko kontroluje a ku kazdej vrstve je jednoduchy pristup, kym vo vreci sa na spodok dostanete az ked vybeiete vrch. Ak mate v sklade chladno, je mozne pod tie 3 debnicky s jablkami podstavit aj plnu (t.j. nerebrovanu) debnicku, v ktorej je naliata voda. Mate to potom ako ked sa kedysi skladovalo ovocie v studni nad vodnou hladinou - vyparom vody sa jednak zvlhcuje a jednak ochladzuje. V tomto pripade ale nechavam aj slabe vetranie. Skladujem tak aj vruble. V teplej pivnici by som ale tu vodu navyse nedaval, zacalo by to pravdepodobne plesniet/hnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 130.7 (?), 1.2.2017 9:51

Topaz mám zatím super, Ontário ještě nedošlo, ale mírně zavadá Jonagold - je to moje chyba: ačkoliv teplota je letošní zimu ve sklepě ideální a již dlouho kolem 0, zima je mrazivá a tudíž suchý vzduch a já jsem letos podcenil vlhkost a až na jednu neumístil odpařovací nádoby ve sklepě.

Loni a předloni jsem zkoušel uskladnění části jablek bez přístupu vzduchu (podle rady tyrolských přátel) do dvojitého igelitového pytle se vzduchem odsátým vysavačem. Výsledek byl negativní - nejen že část jablek podlehla houbovým chorobám (neošetřuji chemicky proti skládkovým patogenům), ale i konzistence dužiny nedoznala pozitivních změn.

Naopak nejlepší výsledky jsem dosáhl loni při vyšší vzdušné vlhkosti a intenzivním větrání - prakticky celou zimu byly pootevřené ve sklepě dveře, což letošní teploty neumožňují.

Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 184.133 (?), 1.2.2017 11:44

Mám ve sklepě 200l sud s vodou. Je na něm volně víko. Letos slouží i jako rezervoár tepla, polštář, který brání zamrznutí sklípku. Koupil jsem pár Goldenů, ještě nevadnou. Nemám možná dík tomu s vadnutím žádný problém, jablka nevadnou tak do konce dubna, do května (pokud je rok, že je nesníme dříve). Mám vedle jablek ještě pár hrušek - Madame Verte, Grosdemange, Pařížanka. Divný rok - Madame Verte bývá na Vánoce měkká, sladká, letos je ještě natrpklá, vezmu jich pár do tepla, jak se to projeví. Obě další dost tuhé, chuť nic moc. Jinak mi to ale nevadí, jeden den si dám jednu odrůdu, druhý druhou, k tomu nějaké jablko. Ovoce léčí tělo i duši, ať je špičkové nebo jen průměrné chuti Jádřince a slupky z jablek (nejsou všechny TOP) rozdělím králíkům, zbytky z hrušek hodím kosům. No a občas nakrojím i nějaké menší jablíčko a šupnu ho pod krmítko nebo pod túje - tam si ho ptáci najdou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika