|
Rozela
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.29 (?), 13.1.2014 17:20, zobrazeno: 15360x
Dobrý den máte někdo zkušenost s pěstováním odrůdy Rozela v nadmořské výšce okolo 650 metrů nad mořem? Děkuji za odpovědi.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 31.1.2017 19:11
Letos jsem měl první malou úrodu. Nm výška 400m, dnes bych chuť plodů asi právě v optimální kondici subjektivně hodnotil jako výbornou, harmonickou, příjemně sladkou a aromatickou, jsem vellmi spokojen. Ovšem nevím jak v 600 n.m. Možná nebude chuť tolik aromatická - Bohemie (jeden z rodičů R.) je však jen mutace Rubínu a tomu podle některých příspěvků tvrdší podmínky spíše svědčí, takže snad se u Rozely prodlouží trvanlivost, což bude jen dobré. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10026) - 70.240 (?), 31.1.2017 20:30
Jsem Vám fakt vděčný, že jste se rozhodl napsat svoje hodnocení, jako jeden z mála, ať se jedná o kteroukoliv odrůdu. Svoje Rozely jsem neměl, ale to, co uvádíte je celkem potěšující. Myslím to, že jsou Vaše Rozely ještě v tak dobré kondici. Ty moje kupované jsou už delší dobu průměrné, některé začaly už dávno moučnatět. Vzpomínám na Rozelu u MV, snědenou v řijnu předminulého roku, ta měla exkluzivní chuť, proto si myslím, že bude mít Rozela nejlepší kvalitu na podzim. Ale ještě jednou díky za reakci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.133 (?), 1.2.2017 8:21
Měl jsem Rozelu a Lipno na jídlo z komerčního sadu z n.m. výšky cca 530 m (podnože M-26 nebo J-TE-H). Byly obě ve slušné konzumní kondici ještě v březnu. Sám Rozelu nemám, jen Lipno (420 m). Je trošku hrbolatější než stejná jablka z nížin, jabloňářských poloh, ale drží si chuť, šťavnatost a jemnou konzistenci mnohem déle, do února, března. Pro mě to jsou zimní odrůdy, slušné kvality.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 1.2.2017 10:09
K Lipnu: Asi po desetileté zkušenosti s touto odrůdou: Velmi úrodná, pokud ji pěstitel nechá přeplodit, může alternovat. Rezistentní, pěstitelsky opravdu snadná. Plody hezké, velké, tvarem připomínají Idared. Nu a mínusy: Po utržení ostřejší kyselina (a la Topaz), která v současné době už skoro vymizela, takže teď je chuť příjemná, sladší. Ale co této odrůdě nejvíc vyčítám je struktura dužniny. Nyní je to jablko pro bezzubé konzumenty, dužnina je sice velmi šťavnatá, ale také velmi měkká. S trochou nadsázky - to jablko se jen pije, jak je měkké, šťavnaté a dobré. A tak postupně ve větvích zkouším jiné odrůdy, protože pokud je Lipna moc, nevím co s ním. Podřadné plody, ikteré i po loňské velké nadúrodě nebylo příliš, mají rádi kosáci, nejlépe překrojené na půlku. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.133 (?), 1.2.2017 10:42
No a právě proto mám Lipno rád. Pokud je ho moc, na podzim je dobré do moštu, ten po "zavaření" zesládne. Teď je to kontrastní jablko k Topazu, trošku i Karnevalu. Jemná struktura, přitažlivě voňavá dužnina, Vzal bych to jako kontrast Čisteckého a vyzrálého Boskopu. A tu Rozelu bych tam, kde sklízíte dobré Rubíny, Topazy dal... Kdyby pán napsal, čemu se u něho daří...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|