Rána v kůře jabloně



Stránky: 1,  2,  3   
host - 123.5 (?) 
23.4.2016 15:55, zobrazeno: 16109x

Dobrý den, prosím o radu jestli se dá ještě zachránit 10letá jablůňka s poškozenou kůrou. Stromek jsem před dvěma roky roubovala, pak začaly nadměrně růst z ujmutých roubů větve a kůra na kmeni popraskala. V zahradnictví mi poradili, ať to zatřu štěp.voskem i pod odchlípenou kůrou. Dnes jsem sebrala odvahu se podívat, jak to vypadá pod kůrou, ránu jsem vyčistila avypadá to špatně. Nechci to ještě vzdát a nevím, kde jinde bych požádala o odbornou radu než zde.Prosím poraďte, čím mám ránu vydezinfikovat a následně ošetřit. Děkuji Yveta


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 182.227 (?), 23.4.2016 16:43

Zkusil bych odstranit vosk, třeba nožem a zatřel hodně řídkým latexem. Uvidíte, jak se bude rána chovat za rok. Běžně se radí zatírat rány štěpařským voskem. Už jsem viděl dost ran, které dopadly stejně jako je na fotce. Přes vrstvu vosku, kolikrát ještě obnovovanou,  nové pletiva nepřerostou a dopadne to takto. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.4.2016 18:36

Spíš bych se zamyslel, proč se na stromku vytvořila taková rána. Nadměrným růstem ujmutých roubů to nebude, to by se prasklinky - pokud by vznikly - rchle zacelily. Možná stromek namrzl, možna je zasazen v dolíku, možná jsou kořeny přemáčené, nevím. Já považuji za důležitější než přetírání rány postarat se o dostatek (ale ne nadbytek) vláhy, kyprou půdu bez plevelů kolem stromku. Budou-li zdravé kořeny růst v kvalitní půdě, rána se zacelí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 128.167 (?), 23.4.2016 20:50

... kyprou půdu bez plevelů kolem stromku. Budou-li zdravé kořeny růst v kvalitní půdě...

U desetileté jabloně? Takže kolo tak 5m v průměru? Spíš víc. Ehm...

A když se podíváte na zahradu kolem stromku, těžko ten pěstěný trávník a skalku zryjí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.118 (?), 23.4.2016 21:04

Nebo zkuste zatřít místo latexu sadařským balzámem, obsahuje fungicidní složky. Na ty větší rány je obojí lepší než vosk, lépe se zavalují okraje.Nebo postaru - umíchat pastu jíl+kravinec, natřít na ránu, zabalit pytlovinou a udržovat nějaký čas vlhké.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 23.4.2016 21:12

Na boční rány bych žádné vosky ani balzámy nedával. Jak to dopadne vidíte. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 23.4.2016 21:48

Ránu bych řádně vyčistil, včetně odstranění toho vosku, naředil bych ve vodě měďnatý fungicid a štětečkem nebo malým postřikovačem aplikoval na postižené místo. Potom zatřít venkovním latexem nebo stromovým balzámem.
Ten měďnatý fungicid lze zamíchat i do malého množství latexu a ránu tou směsí zatřít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 24.4.2016 14:10

Je to stejné, jako s lidmi. Když přijde do ordinace mladý člověk s ránou na bérci a zná příčinu - např. spadnul z kola -  vím, že je třeba ránu vyčistit, ošetřit, zašít, překrýt, ovázat.  Jestliže tomu člověku ta mokvající rána vznikla sama od sebe, tak to nestačí! Musím pátrat po poruše trofiky, jestli nemá cukrovku, tuberkulózu, trombózu, syfilis, kožní chorobu, infekci, nádor. Ošetření rány taky patří k léčbě, ale léčit musíme příčinu. Vy se tu všichni předháníte s radami, čím ránu zatřít, jak ji schovat. Nikdo se neptá, proč desetiletému stromku upadlo půl kmínku a jestli po ošetření rány se stejná neutvoří vedle. Rána na jabloni má nějakou příčinu. Může být odstranitelná - nerovnováha živin, přelití, utužená půda, jílovitá zem. Nebo neodstranitelná - nedobrá poloha, málo světla, špatně volená podnož, vysoko spodní voda, mráz. Zabezpečit dřevině dostatek humusu, živin, vzduchu ke kořenům, chránit před houbami,  před pleveli, aby měla co nejvíc sil na regeneraci pletiv,  to považuji za kroky nejbližší kauzální léčbě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 24.4.2016 15:10

Já bych zase řekl, že je prvořadé tu ránu ošetřit. Nevypadá to, že by byla jablůňka aktualně ohrožena vytrvalými plevely ani houbami a efekt dodání živin do půdy se projeví až dlouhodoběji.
Provzdušnění půdy, no nevím. Moje stromky nevidí motyčku od výsadby po celou dobu jejich životnosti.Úhor kolem nich udržuji pomocí hebicidů a jednou za 2-3roky ho popráším kompostem.
Co se týče půdy, do které byl stromek vsazen, to ví jen tazatel a případná chyba už se dá napravit těžko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 24.4.2016 15:56

Myslím si, že pravdu máte páni MV aj VV obaja. Ranu samozrejme ošetriť treba, ale zároveň by bolo veľmi žiadúce zistiť prečo vznikla. Áno, liečba má byť kauzálna (teda liečiť príčinu, a nie následok). Páči sa mi jeden citát (neviem už kto je jeho autorom): "Tragédia lekára je v tom, že musí konať, aj keď nevie čo má robiť ". Ako záhradkári sme tak trochu lekármi (stromov) všetci a za tie roky sme mnohí zažili situáciu, kedy sme nezistili príčinu a stromček nám "odišiel". Kiežby tých situácií bolo čo najmenej a prajem všetkým- aj sebe - aby sme boli dosť múdri a príčinu strádania stromu vedeli určiť.  Prepáčte mi rozvláčnosť, ale pridám ešte jednu príhodu. Kamarátovi ktorému sa starám o záhradu začal chradnúť pôvodne pekný 3-ročný stromček jablone Rosana. Skúšali sme všetko možné na jeho záchranu, ale keďže sme nedokázali určiť príčinu, stromček nám pomaly odišiel pred očami. V čase snahy o jeho záchranu som si veľmi vyčítal, že neviem prísť na to prečo chradne. Keď kamarát strom napokon vykopal, zistil že po jeho zasadení zabudol na kmienku identifikačnú plastovú ceduľku, ktorá spadla celkom dolu, akosi sa dostala do zeme kde ju už nebolo vidno a bola tak pevná, že podpník pri jeho hrubnutí doslova "zaškrtila". Takže školácka chyba inak svedomitého záhradkára, na ktorú sme ale prišli - obrazne povedané - až "pri pitve".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika