Proč nám odumírají stromky?



host - 184.103 (?) 
2.11.2016 12:52, zobrazeno: 5812x

Zdravím, prosím o radu.Před 8lety jsme koupili zahradu, byla zanedbaná, staré stromy, převážně švestky, slívy,jabloně.Po vykácení a vyčištění pozemku druhý rok jsme nasadili jabloně, tehdy byly ve školkách převážně na M9.Asi chyba.Jsme v pobeskydí v nad, výšce 490mnm.Pozemek je ze severní strany celkem chráněn.Asi po 3letech odešly první dvě jabloně Topaz na nekrozu. No a teď to postupuje dál.Všechno to vypadá na nekrozu.Koupili jsme Blaník na A2 a roubovaný na M9,taky to po 4letech má na uzlu.Pokud se něco objeví, tak to manžel vyčistí až na dřevo, ošetří,ale po roce se to stejně rozleze a je po stromku.Tak nevím, jestli byla chyba ty slabší podnože, nebo čím to může být.Poradíte?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
viktor111 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (140) - 168.31 (?), 2.11.2016 16:43

ak tam mate vysoku hladinu spodnej vody bude sa to opakovat pomoze jedine cely pozemok odvodniť

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.30 (?), 2.11.2016 17:34

Problém může být i v těžké, vlhké, nepropustné jílovité půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.252 (?), 2.11.2016 18:59

Jen aby vám tam taky neřádily ty bestie, hryzci a hraboši. Díry a hromady hlíny nemusí být od nich vůbec vidět, neb mazaně hloubí chodby až ze sousedních pozemků, mezí a polí! Doporučuji vykopat umírající stromek i s kořeny a prozkoumat kořeny, zda nejsou ožrané nebo nemají ožranou jen kůru!! Stromy částečně napadené těmito bestiemi často neuschnou přímo, zvláště když jsou v pletivových kočích, ale živoří a chtají se jich pak sekundárně různé nemoce... takže to vypadá pak, že ta nemoc byla hlavní příčina umírání, ale je to hlodavci...

Tak mazané bestie jako jsou hryzci jsem ještě neviděl... hraboše, potkany, myši dokážu pochytat do různých pastí, ale hryzce v chodbě 50cm hlubokoa vodorovné, opravdu, opravdu ne...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 2.11.2016 19:59

Přesně jak píšete, můžou to být hryzci, poznáte podle náklonu stromu nebo okousaných kořenů.Nedělají kupy jako krtci.Někdy nory jen centimetr, dv pod povchem.Když dáte past, objede ji.Jede pokus ze sta vyjde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.202 (?), 2.11.2016 20:37

Ale na té zahradě staré stromy rostly, v čem jsou ty nové jiné (chápu, že na M9 nejdou, ale teď mají i na A2)?  

Ještě by mohli zkusit postřik Kuprikolem po opadu listí a před rašením, u nás to trochu pomáhá.             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.103 (?), 3.11.2016 6:33

Ještě to trochu upřesním.Pozemek je trochu svažitý, přičemž odumřely i stromky nahoře.Jílovitá půda tam není.Ty staré stromy byly strašně zanedbané, převážně slivoně/kulovačky/,ptáčnice, pár jabloní, ty měly taky asi tu nekrozu.Jedna jabloň-Gloster polokmen se podařila zachránit.Manžel to očistil, ta plodí ob rok.Všechny stromky jsme sázeli v pletivu, protože doma u baráku nám hryzec užral M4,tak víme s kým máme tu čest.Je to možné, že i na zahradě může být. Akorát co se dívám tak po okolních zahradách, tak ty M9 tady fakt živoří.Asi pod hory to nebyla šťastná volba.Zkusíme Kuprikol, s hryzcem to bude asi horší boj.Napadlo mě postříkat to hypermanganem, někde jsem to četla.Jako prevenci houbových chorob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 3.11.2016 10:56

Hypermangan je na nic.
Myslím, že Váš problém je vcelku typický. Říkám jí syndrom staré zahrady.  Majitel koupí pozemek - sad či zahradu se starými stromy. Protože se o stromy roky nikdo nestaral, vypadají zanedbaně. Nový majitel je rozhodne nahradit novými v nízkých tvarech. Vykopávání je pracné, naopak pila bzučí tak rychle. V lepším případě stromy vytrhá. Vedle pokácených pařezů vysadí nové stromky. Vykopat jámy moc nejde, překáží tam staré kořeny. Že je půda po 100 letech vyčerpaná, netřeší.  Zvolí se zakrslé podnože - poradí nám to prodejce, že dřív a víc plodí, ostatně ani jiné nemá. Udržovat půdu pod stromky či mulčovat nebudem - není to hezké, však pod starými stromy rostla taky tráva, navíc máme novou sekačku.
    Mělo se začít jinak. Pokud se majitel rozhodl pro totální obměnu zahrady, pak vytrhat staré stromy, navézt pár fůr hnoje, hluboko zorat pozemek a na rok nasázet brambory nebo oset zeleným hnojením. Potom teprv sázet.
    Pokud by to nebylo možné, pak obměňovat staré stromy postupně. Ale tak, že je vykopat i s kořeny. Vznikne jáma, tím hlubší, čím větší byl strom a to je správně. Není-li možné vykopanou půdu vyměnit (obvykle není za co), pak ji obohatit hnojem, kompostem, substrátem, vápencem, umělými hnojivy, drny zhora dát naspod. Stromky vysadit na 1/2 metru vysokém kopečky (po slehnutí bujdou do 2 let v rovině). Ano, je to dřina, ale pohled na živořící stromky bolí víc..
    Zdravý, správně vysazený a dobře živený stromek vhodné odrůdy a podnože žádné očišťování a kuprikolování nepotřebuje, těm nezdravým to nepomůže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 184.103 (?), 3.11.2016 15:34

Ano, s tím se dá souhlasit. Zkušenosti nebyly, bohužel. Stromky v trávě přímo nejsou, mají v průměru 1m odplevelenou půdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 8.64 (?), 3.11.2016 21:06

Dobrý den, před 8 lety jsem získala zahradu. Asi 10 let na ní nikdo nevsteoupil a předtím byla údržba sporadická (majitel byl těžce nemocný a bydlel v zahraničí). Mimo mnoha náletových stromů tam byla prastará jabloň - odhaduji věk na 100 let - booskopské jablko. Strom byl v obležení velikých jasanů a javorů. Je dutý. První rok byly ořezány suché větve a postupně pokáceny nálety. O jablka mi nešlo, ale byla hrozná - flekatá, popraskaná. Strom začal postupně vyrážet nové větve Po vyčištění okolí a povápnění se kvalita plodů o několik řádů zlepšila. A po pohnojení jsou jablka každý rok a kvalita dobrá. Spíš je problém, že nové větve korunu moc zahušťují a strom je víc než 8 m vysoký... Takže i beznadějný strom má šanci.  EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika