Produkta a Karmína



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?) 
27.11.2012 14:28, zobrazeno: 35854x

Pan Vysloužil nedávno zmiňoval opomenutou odrůdu Produkta, která vznikla křížením ’A28/39 (Antonova z volného sprášení)’ x ’Golden Spur’. Kupované vyobrazené plody mají některé chuť celkem příjemnou a jiné silně připomínají nepovedenou odrůdu Denár. Jinak zbarvenou, ale chuťově nepřesvědčivou (podle literatury), je odrůda Karmína (ÚEB 308/3 x ÚEB 725/6). Mohl by někdo o obou odrůdách napsat něco více?

Produkta
Produkta
Produkta
Produkta
Produkta
Produkta
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 38.136 (?), 27.11.2012 18:58

Karmína je moc dobrá do Vánoc, je aromatická, sladkokyselá. Později se slupka silně zmastí a chuˇˇt je sladká, navoněná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
prchal.hb - (13) - 152.7 (?), 29.11.2012 12:01

Ačkoli se Produktě přisuzuje pouze průměrná chuť, tak je vcelku chutná,  aromatická. Plody jsou pohledné , při probírce pěkně velké a pravidelné. Do kdy vydrží nevím, většinou jsme ji snědli do konce ledna. Některý rok dost hnila. Plodnost jsem měl i přes probírku výrazně střídavou.  Nechal jsem si jeden stromek jen abych měl na ochutnání. Možná bych jí chutí přirovnal k Jonalordu ale je určitě sladší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 29.11.2012 12:48

Poznáváte v mých vyfocených plodech Produktu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 57.250 (?), 29.11.2012 13:10

Vzhled vyfocených plodů je pro Produktu zcela typický

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.148 (?), 1.12.2012 3:17

Zdravím

Produkta je z mých vlastních zkušeností absolutní propadák a ostuda Holovous. To i samotná Antonovka je chuťově i velikostně lepší než Produkta.  Produkta u mě silně alternovala, silně trpěla mšicemi a plody byly citlivé na fyziologické poruchy! Což ji srovnávat s Denárem je pěkná troufalost a urážka Denáru. Denár je mnohem lepší jak po chuťové stránce tak i po vzhledu - je to kopie Goldenu akorád je podzimní. Je to jeden z povedených Dvořákových odrúd. Karmína ač je to rezistent první linie a je po chuťové stránce dobrý a po vzhledu velice atraktivní, silně připomínající odrudu Spartan, kterou také měla nahradit (vzhledově určitě, chuťově je úplně jiná, ale přesto navinule dobrá ). Odrúda Karmína pěkně středně silně až slaběji roste . Má sklon ke středně silné alternaci. Je jedna z mála odolných odrúd v květu za mrazíků. Jediná nectnost je její citlivost k nekrotické rakovině dřeva.   Karmína je mojí rodinou milována a kolem jdoucí ji obdivují jak je pěkně nasazená a má krásné plody.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 1.12.2012 11:39

Jsem velice rád, že se po delší době přihlásil se svým příspěvkem pan Kaněra. Přivítal bych i názory pana Boštičky, Polehly, ale i zbytečně znechuceného pana Paľa. Čím víc názorů, tím je diskuze zajímavější. Denár mně na chalupě v Železných horách po prvních ůrodách mnoho radosti neudělal. V těchto ne zrovna nejlepších podmínkách pro pěstování ovoce byly chuťově mnohem lepší odrůdy Angold, Lotos, Rajka, Topaz, Otava, Bohemia, ale i Goldstar. To je moje dosavadní zkušenost a není samozřejmě dostatečně prověřená více lety a v lepších podmínkách. V současné době mě pěstování této odrůdy neláká. Ani pan Vysloužil nebyl z této odrůdy zrovna nadšený. Toto je jeho příspěvek o Denáru: Denár - to je jablko "mimikry". Hřeší na to, že plody vypadají jako Golden bez rzivosti a strupovitosti. Chuťově je ale skutečně nepovedený. Nechci sahat šlechtitelům z Těchobuzic do svědomí, ale nevěřím, že je to potomek Goldenu (tomu věřím) a Coxovy (tomu ne). Jistě, geny se mohou nakombinovat všelijak, ale kde se vzala ta odolnost proti strupovitosti, malé nároky na polohu a teplo, když to žádný z rodičů nemá? A že by se tak výrazná chuť Coxovy zcela vytratila? Chválou Karmíny jste, pane Vladislave, jistě udělal radost Kukymu, který ji má za velmi oblíbenou odrůdu a po jeho i vaší chvále ji určitě bude stát za to vyzkoušet. Na Produktu máte zcela jiný názor, než Miloš a pan prchal.hb z tohoto vlákna. A Miloš má i zcela jiný názor na Karmínu. Opravdu zajímavé, a ještě jednou děkuji za názor a cenný příspěvek, panu Vladislavovi. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.12.2012 11:54

Je dobře, že se názory na jednotlivé odrůdy tak liší. Znamená to, že mají v sortimentu své místo. Liší se nejen požadavky a preference jednotlivých konzumentů, ale i podnební a miroklimatické vlivy, které se dokáží na kvalitě plodů podepsat.
    Produkta samozřejmě není žádná chuťová špička, ale vysokou úrodu velkých a čistých plodů přináší i na vyšších tvarech, nároky na teplo má malé, výtěžnost moštu velmi dobrá. V anonymních degustacích sice nevyhrává, ale kupodivu ani neuzavírá "závodní pole".
    Karmínu nezatracuji, plody jsou pěkné, velmi dlouho vydrží, chuť neurazí. Přivítal bych silnější vzrůstnost.
    Denár je skutečně jako Golden, ale u nás jen vzhledem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 43.70 (?), 1.12.2012 14:49

 Produktu jsem narouboval na jaderničkový semenáč, myslíte že je to dobrá kombinace nebo to raději předělat a nečekat na výsledek. Navic jsme dost vysoko kolem 450 m n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.12.2012 20:41

Hmm, Produkta na jaderničce...
Řekl bych, že je to dobrá kombinace, chcete-li mít větší strom v horší poloze. Produkta roste dost bujně a podobně jako jadernička - možná ještě víc - dřevem připomíná planou jabloň. Obrost nasazuje v pravém úhlu, vypadá málem jako trny.
    Chcete-li na menší zahradě v dobré poloze pěstovat chutná jablka na nízkých tvarech, pak samozřejmě Produkta není dobrou volbou na žádné podnoži

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika