Podnože pro jabloně a jejich "odolnost" proti poškození hryzci



Milan_78 - (4) - 8.225 (?) 
20.3.2015 11:37, zobrazeno: 10439x

Dobrý den, rád bych vstoupil do tohoto zajímavého diskusního fóra a sdílel zkušenosti, radosti i strasti ze zehrady s plno zajímavými lidmi, kteří zde přispívají :-)

Zahradu mám v mrazové kotlině (jarní mrazíky někdy dělají problémyy, ale co nadělám) u potůčku, kde začíná cca 1,5-2m nad jeho hladinou, rozloha cca 25x30m, z pola u potoka rovinka, dál mírný jižní svah. Půda nic moc - cca od 80cm jílovo-písskové podloží, plocha je trvale zatravněnná.

Stromy tu dost trpí rakovinou, staré vysokokmeny jsme se snažil zlikvodovat a nechat jen ty dobrá (Weltjhy, Panenské, Jonathan), ale nové stromky se soíš nevedou. Na podnoži M1 jsem měl můj oblíbený Dukát, který ale značně trpěl hořkou pihovitostí a oba stromky postupem času zašly na rakovinu (jako ostatně většina na "typových" podnožích.

Se zájmem jsem četl články ohledně pěstování vlastních dlouhověkých podnoží ze semínek třeba i s použitím mezišťěpování z M-typových podnoží a byl rozhodnut si takové vypěstovat - už mám pro ten účel sebraná semínka odrůdy Welthy (hlavně kvůli odolnosti proti rakovině a mraazuvzdornosti - a že jí zrovna mám :-)), i když jedna starší podnož z této odrůdy mi minulý rok také onemocněla rakovinou - holt otec neznámý...

Co mě ale letošního jara vyvedlo z míry - jednu podnož o průměru kmínku cca 5cm jsem viděl nakloněnou - přijdu blíž a stromek jsem vytáhl ze země - úplně překousané kořeny, kůra na nich ohlodaná až těsně pod úroveň země :-(O 5m výš mám naroubovanou moji nejoblíbenější ordůdu (neznámou) na nějaké "typové" podnoži (také neznámá) a chodby jsou i okolo ní. Hned jsem vzal sirné knoty, motorovku a začal vykuřovat, ale obávám se, že to nepomůže...

Konečně první dotaz - má někdo zkušenosti s tím, která podnož hryzcům "nejede"? Je vůbec nějaká, které se obloukem vyhnou? Semenáč to určitě nebude. Co jsem vyčetl, do mé chudší půdy na cca zákrsky až čtvrtkmeny by se měly hodit podnože MM106, M7 a P14, případně A2 s mezištěpováním nějaké slabě vzrůstné podnože (+ jsem zde chtěl poprosit o prodej roubů nějakých novějších rezistentů - mám jen Rubinolu a rád bych v mých podmínkách vyzkoušel další - ale nějak jsem letos zaspal :-()  Nerad bych rozjel něco, co mi záhy zlikvidují ty potvory hrizci. I když vypěstování vlastních dlouhověkých podnoží ze semínka s mezištěpováním slabě vzrůstné podnože jsme se ještě úplně nevzdal...

A ještě jeden dotaz - nevíte, kde sehnat podnože typu MM106, M7, P14 + k mezištěpování např. M9, M26 (potřebuji mrazuvzdornou), aby mi je zaslali poštou? Mám jen A2, ostatní jsou podnože, kde nevím přesný druh (původ z uhynulých stromků).

Předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za sáhodlouhé povídání okolo, příště už budu stručnější.

Milan od Příbrami

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 20.3.2015 11:48

...mezi tím sázejte do král.pletiva a na kopečky, na válek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 108.141 (?), 23.3.2015 11:59

Dobrý den, zasadil jsem do králičího pletiva. Ale můžete vysvětlit " na kopečky, na válek"??

Děkuji pěkně. Mach

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 235.147 (?), 20.3.2015 15:38

Před 10 lety jsem zakládal ovocný sad 50m od potoka v 220m n.m. (60 jabloní, 50 broskvoní, 15 meruněk, 7 hrušní...) pro velkou rodinu. U některých zakoupených stromků jsem pozoroval nevyrovnaný, slabý růst v zatravněném sadu, také byly problémy s hlodavci, hryzcem a hraboši, proto jsem vybrané cv množil na vlastních semenáčích (jádra Topaz i jiné). Proti hlodavcům jsem využil jejich odporu k lidské moči a všechny stromky zalévám od 2.roku lidskou močí z vlastního zdroje (2x ročně po 2 l).

Nyní hlodavci vymizeli, jsou pouze v kůlně, kde moč chybí, místo ní jim servíruji granule.

Semenáče rostou jako divé, nedostupné špičky řežu při sklizni, sklizně jsou bohaté (kromě líného Topazu, ten má zase kvalitní velikost a chuť).

Rouby Topazu, Rajky, Resisty, Rosany, Floriny... jsou u mě k dispozici. Pošlete soukromou zprávu s kontaktem.

Takže: Vlastní zdroje nade vše! J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 240.46 (?), 20.3.2015 19:30

Dobrý den, pane Milane.

Ze všech jabloňových podnoží jsou právě ty generativní méně napadány hryzcem, resp. přijdou na řadu až po sežrání podnoží vegetativních. Neexistuje žádná podnož, která by hryzcům vyloženě nechutnala. Většinu vhodných podnoží Vám prodá Sempra Litoměřice, pro svou potřebu si můžete založit hrůbkové matečnice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 2.73 (?), 29.3.2015 9:23

Sadím vše do košů z králičího pletiva a na mnoho let má stromek alespoň v okruhu 50 cm okolo kmene "klid". Staré pletivo vydrželo z přes 10 let v zemi, nové - Čína - nevím jestli tolik, drát je tenký, ale kanadské borůvky, rybízy, angrešty, aronie atd.  mám už také v králičím pletivu. Hlodavci se při mírných zimách přemnožují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 29.3.2015 21:01

Moje zkušenost s hryzci (ne ze své zahrady) je taková, že nejdříve odejdou jabloně na M9.  Protože převažují slabé a vlásečnícové kořeny.  Bujněji rostoucí podnože či mladší semenáče přijdou na řadu později.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.178 (?), 31.3.2015 16:34

Záleží asi i na chem.složení půdy. Mi pozinkované pletivo vydrželo tak pět let.teď používám potažené nějakou um.hmotou ale ani to není záruka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 2.73 (?), 6.4.2015 14:21

U nás bude asi půda dost kyselá, protože jsem před 10 léty sadil kanadské borůvky sice do rašeliny, ale jámu o průměru do cca 30 cm. Nevěděl jsem, jak velké budou, žádné zkušenosti a internet nebyly a zdálo se mi to dost velké. Dnes jsou vysoké 160 cm a pořád krásně rostou a plodí, až se divím, jak mohou v tak malém množství rašeliny existovat. A pozinkované pletivo mi těch 10 let vydrží, to jsem si letos ověřil. Podnože M9 hryzcům fakt chutnají. A nebo koupit pasti SwissCat a vychytat je, jako jsem to udělal předloni a zatím je klid. Jeden hryzec zničí stromek o pr. kmínku 4 cm za cca 3 dny. Jednou jsem takového u jabloně chytil cca po 5 minutách instalované pasti v noře. Pasti zůstanou a kdykoli je lze použít znovu. Letos asi začnu snižovat počty myší, kterým také M9 podnože chutnají. Máme plno děr na pozemku. Kočka už asi na to nestačí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika