Odrůdy do vyšších poloh



0ndra - (3) - 207.25 (?) 
13.9.2011 10:16, zobrazeno: 15564x
Potřeboval bych poradit ohledně výběru odrůdy jabloní do podhorské lokality, asi 520 m n. m., průměrná teplota v r. 2010 byla v nejbližší meteostanici (položené asi o 50 výškových m níže) 5.4 °C. Moji kandidáti jsou: - z letních Letní průsvitné a Croncelské a z pozdnějších pak Matčino a Boikovo. Chtěl bych se tedy zeptat zda jsou ty odrůdy vhodné do místních podmínek a budou se vzájemně opylovat? Resp. doporučili byste mě jiné, vhodnější odrůdy? Stromky by povětšinou byly na semenáčkové podnoži a chtěl bych stromy větší, tj. polokmeny nebo vysokokmeny, vysoká úroda není úplně to nejpodstatnější, co od "sadu" očekávám. Se sadařstvím ale nemám vůbec zkušenosti, tak prosím o pomoc. Děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 13.9.2011 13:30

Všechny jmenované odrůdy se hodí do vyšších poloh a hodí se i pro vyšší tvary - polo a vysokokmeny. Existují-li plodnější či chutnější odrůdy nechci řešit. Spíš bych zvážil, zda je nutné volit dvě podzimní odrůdy (Croncelské a Matčino) s poměrně krátkou dobou skladovatelnosti a jen jednu opravdu zimní (Boikovo).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
0ndra - (3) - 207.25 (?), 13.9.2011 15:35
Děkuji. Tak kdybych místo Croncelského pořídil třeba Malinové Hornokrajské, bylo by to asi lépe rozložené v čase (díval jsem se na stareodrudy.org), bude se i této odrůdě podle Vás v daných podmínkách dařit? A nebo se zeptám ještě jinak -- co byste mi doporučil jako vhodnou kombinaci tak aby byla úroda dobře rozložená po celý rok? V jablkách se příliš nevyznám a rád si nechám poradit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 153.9 (?), 13.9.2011 23:28

Dobrý den, Matčino Vám do vyšších poloh nedoporučuji, u nás ve 470 m někdy nestihlo dozrát (a to pak bylo nechutné jako řepa) a nakonec jedné tvrdé zimy vymrzlo - prostě celý strom zmrzl a na jaře neobrašil. (Podobně o pár let později dopadla Nabella, která má Matčino jako jednu z rodičovských odrůd.)

Croncelské a Boikovo neznám.

Osobně bych vysadil letní Mio (Nela, Hana), u podzimních je sortiment pro nás nejširší, nezapomněl bych na Akane a spolehlivou Vandu, dále Rubinolu, kterou považuji za hraniční - pozdější odrůdy prostě některé roky "nedojdou", to ale neznamená, že byste je nemohl pokusně vysadit, protože v příznivějších letech dozrají i u Vás (nás) do uspokojivé chuti. Záleží na tom, kolik máte na stromky místa a kolik jich chcete vysadit.

Mimochodem, stromky na semenáčku jdou do plodnosti později, proto vybírejte pečlivě, ochutnávejte, porovnávejte. Chybná volba se špatně napravuje. Ty semenáčky Vám ale chválím, v našich podmínkách v horší půdě prostě není jiné řešení. Bohužel je, pokud vím, dodává pouze pan Pešek a nevím, jaký má momentálně sortiment odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 70.100 (?), 14.9.2011 9:12

Matčino jsme měli dlouhé roky a bylo výborné, s dlouhou skladovatelností. Bez problémů dozrávalo a vybarvovalo. Croncelské není moc dobré jabko, má nahořklou slupku a nevalnou trvanlivost, je náchylné na otlaky a plody masivné padají. Je ale velmi úrodné. Vysočina, 530 m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 209.51 (?), 14.9.2011 9:56

Matčino mám, Sedlčansko, 550 m.n.m, nikdy se nestalo, že by nedozrálo. Skladovatelnost u mě není moc dlouhá, po létě jsou sklepy ještě dost teplé, takže jablka moučnatějí. Ale nijak to nevadí, stačíme je sníst., chuť je vynikající.  Croncelské je některý rok lepší, jindy horší, vadí mi hlavně náchylnost k otlakům. Z těchto dvou odrůd jednoznačně vítězí Matčino.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 14.9.2011 11:48

...co byste mi doporučil jako vhodnou kombinaci tak aby byla úroda dobře rozložená po celý rok?

Vycházejte ze skutečnosti, že letní jablka se jedí v době sklizně a pár dní po ní, podzimní těsně po sklizni a pár týdnů po ní, zimní pak asi od konce podzimu několik měsíců do jara (pokud je máte kde uskladnit).  Takže zimních jablek se obvykle sní nejvíc. Proto bych nesázel v případě vysokokmenů víc než jedno letní (jestli vůbec, beztak se nesní), jedno podzimní (bude tak akorát) a dvě zimní (některé dřívější, jiné pozdně zimní).
   Pokud nemáte kde jablka uskladnit, je otázkou, zda vůbec zimní odrůdu sázet. Je-li sad u chaty či chalupy, kde trávíte dovolenou, je letní odrůda na místě.
    Jinak souhlasím s názorem, že Matčino je lepší než Croncelské (je chutnější a déle vydrží) a že dozraje i ve vyšších polohách. Croncelské je možná plodnější a určitě mrazuodolnější ve dřevě. 
   Můj tip na zimní rezistentní vysokokmen je Aneta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika