Odrůda, která překonává Coxovu renetu?



host - 29.59 (?) 
2.5.2012 15:22, zobrazeno: 9066x

 Paradis Utopia, tak pojmenovalo a prodává švýcarské zahradnictví "Lubera" své vyšlechtěné zimní jablko. Vzniklo křížením nám dobře známých odrůd- Topaz x Pinova a připomíná prý silně jednoho ze svých předků- Coxovu renetu.  Hora.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 9.254 (?), 2.5.2012 18:50

Coxovu renetu (koksáče) jsem kdysi pěstoval, bez postřiků to byla beznaděj, chuťově vynikající, ale stromy odcházely.

Teď mám Topaz a jsem uchvácen, chuťově se Coxově určitě vyrovná. Navíc nemusím vůbec ve vegetaci stříkat, jen hnojím a po opadu listů stříkam proti houbovým chorobám (Kuprikol) a spolu s broskvoněmi na jaře před vegetací pro jistotu ještě jednou něčím jiným (Dithane Neo...). Dokonce na ně zatím ani obaleč nejde. Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.5.2012 10:13

To je samozřejmě věc subjektivního vjemu. Topaz Coxovku nepochybně překonává v mnoha vlastnostech - ve velikosti, skladovatelnosti, úrodnosti, rezistenci. Co se týče chuti, je to nesporně kvalitní odrůda, ale Coxova reneta to není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 29.59 (?), 3.5.2012 10:55

Když budu upřimný, tak Coxovu renetu jsem nikdy neochutnal a o její vynikající chuti se jen dozvídám od některých přispěvovatelů v této diskuzi. Mladý stromek Coxovky na naší zahradě, který po několik let ani nevykvetl jsem v 70tých letech minulého století z neznalosti přerouboval Championem, na kterém se brzy objevila gumovitost a skončil. Začínal jsem se tenkrát teprve zajímat o ovocné stromy. Stejně tak neznám kvalitu odrůdy Pinova, kterou na tomto vlákně vychvalují někteří její pěstitelé. Avšak Topaz, který je na naší zahrádce od devadesátých let nejlepší odrůdou znám dokonale. Dělám pouze od června postřik proti skvnitost zpočátku Wuxalem a později Kalkosolem a mšice ničím máčením konečků napadených výhonů. Na stránkách výše uvedeného šlechtitele jsou 2 zajímavá videa. Na jednom popisuje novou odrůdu a na druhém předvádí umělé opylení, které vede ke vzniku nové odrůdy.  Zdraví Hora.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 161.61 (?), 3.5.2012 21:47

Pane Jardo, náhradu za coxovku a jejích chuťových vlastností budete těžko hledat.Zřejmě marně.Topaz je chuťově výborný a plodný ale trpí silně rakovinou, jako jediný strom v mé výsadbě je touto chorobou přímo decimován.Ostatní odrůdy při stejné péči bez problémů.Máte na zahradě chytré obaleče, kdybych nezasáhl, jsem bez Topasů.Přesto si Topaz po jeho životnosti opět vysadím.Prostě mě chutná. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.81 (?), 3.5.2012 22:12

Autori novej odrody Paradis Utopia vybrali pri krížení veľmi dobrých rodičovských partnerov. Topaz aj Pinovu takisto považujem za svoje najchutnejšie odrody. Pinova prekonáva iné sorty svojou vytrvalou a vysokou úrodnosťou a dlhotrvajúcou výraznou chuťou uskladnených plodov. Topaz mi pripadá veľmi harmonický- s vyváženými cukrami a kyselinkami. Výraznú chuť po koxovke však nemá. Samotná Coxova reneta je zas iný druh "harmónie" v ústach. Verím, že nová chuť Paradis Utopia bude zas niečo podobné a súčasne iné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 54.5 (?), 4.5.2012 11:45

Myslím si že Coxově renetě se vyrovná málo co, a Topaz to určitě není. Pokud se bavíme jen o chuti.

Překonává ji zatím rezistencí proti strupovitosti, a vcelku ušlechtilým růstem, který poslouchá naše zásahy. 

Neměl by také střídat v plodnosti. Což u Coxovky nevím nevím.

Já bych volil co se týče chuti žluté rezistenty - Orion, Sirius překonávají odrůdu i tím, že jsou to velká triploidní jablka. Chuťově dle mých pohárků lepší nežli Topaz.  A nebo nový červený Admirál. Ten však po Bohemii neposlouchá naše zásahy do koruny.  

Coxovku mám doma je to Cherry mutace a když je bez strupů, tak je krásná, tmavě červená, barvou se vyrovná některým mutacím "Redů".   A když dojde, tak je jako med. Ale musí se umět utrhnout, aby nezačala vadnout. 

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 13.8.2015 11:16

Podle komentářů zde je nad Coxovku ceněno Elisonovo Oranžové. Ve Vaňkově Lidové pomologii, ve třetí stovce jablek, je také hodnoceno jako výborné stolní jablko, s doporučením pro jeho pěstování v zahrádkách. Kdo ví, proč se od jeho pěstování upustilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 13.8.2015 13:54

Hledat odrůdu, která by překonala Coxovu je stejné jako hledat komika, který by překonal Vlastu Buriana nebo fotbalistu lepšího než Pelé. Objektivně (součtem vlastností a schopností) možná existují, prakticky však nikoli.
   Pomineme-li chuť Coxovy, pak má tato odrůda samé špatné vlastnosti (velikost, plodnost, citlivost k rakovině, padlí, strupovitosti, mrazu...)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika