I já jsem dospěl k poznatku, že ovoce, respektíve jablka a hrušky zrájí ve sklepě mnohem rychleji než venku, na čerstvém vzduchu.Část úrody proto ponechávám venku pod střechou, říkejme tomu pod pergolou, nebo zahradním posezením a sklízím je až s nástupem mrazů.Stále čerstvý venkovní kolující vzduch zabraňuje houbovým sporům, aby se hromadily v blízkosti plodů, tím je zároveň chráním proti chorobám.Dělám to tak jen do prvních větších mrazů.Když nastanou teploty nišší než -5°C pak není zbytí, a naskladním je do sklepa.Tímto venkovním pozdržením prodloužím účinnou skladovatelnost ovoce ve sklepě.
Ve sklepních uzavřených prostorách s minimem proudicího vzduchu, který proniká do prostoru sklepa malým venkovním okénkem ovoce zraje rychleji i z důvodu etylénu uvolnujicího se z uskladněných plodů.Je např. známý jev, který se praktikuje, když někdo chce aby mu rychleji dozrávala rajčata, je přidat do uzavřeného prostoru k jablkám.
Polovina sklizně, která je nějaký čas ve sklepě delší dobu nyní vykazuje určitou větší míru vyzrání, nebo i sesychání dužiny skrze výpary slupkou, než druhá polovina sklizně, která byla do dnešních dnů venku.Tyto plody jsou velmi vitální, a mají napruženou dužinu, slupku.