Má smysl zachránit Idared?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
28.1.2017 9:39

Může to být Idared, může to být i Jonathan. Rozdíl je v chuti, třebaže jsou si podobné. Idared so obvykle před Vánoci jíst nedá, Jonathan ano.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 166.118 (?), 27.1.2017 20:58

Snad jen poznámka k dokreslení Idaredu. Měl jsem dva stromy této odrůdy. Jeden na M9 (ano, vím, že jde o nevhodnou kombinaci velmi plodné odrůdy na velmi pldné podnoži, byl to můůj vlastní pokus), druhý snad na M2 nebo 4. Nikdo mi nechtěl uvěřit, že jde o stejnou odrůdu. Na M9 při důsledném řezu velkké, nádherně vybarvené a poněkud snad hranatější plody, které při přezrání na stromě byly výborné chuti a ke konzumaci rovnou ze stromu, zatímco druhý strom se středně velkými plody barvou i chutí výrazně zaostával, což samozřejmě doháněl trvanlivostí. Nic nového pod sluncem, na M9 všechno vyzrává lépe na úkor skladovatelnosti, ale takový rozdíl bych nikdy nečekal. A tak nevylučuji, že se k Idaredu opět vrátím - pokud jej zcela nenahradí Admirál - v plodnosti jej asi nedohoní. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.168 (?), 28.1.2017 7:51
Pre R.: Môžem potvrdiť Vašu skúsenosť, tiež mám Idared na M9 😃. Pri adekvátnej starostlivosti (fungicídna ochrana, dôkladná prebierka, primeraný prieklest nadbytočných plodonošov) vie dať Idared nádherné celočerveno sfarbené jablká, ktoré aj chuťovo tak trochu búrajú mýtus o podpriemernej kvalite tejto odrody. Nechcem Idared nejako propagovať, je to odroda ktorá je už takzvane "prekonaná", ale faktom je že ak by isté chuťové kvality nedosahoval, tak iba neskutočná rodivosť a dlhá skladovateľnosť by samy o sebe nestačili na to, aby to bola najpestovanejšia odroda jabloní u nás. Aj čísla z celoslovenskej výstavy (na foto je rok 2015) ukazujú že Idared zatiaľ dominuje aj medzi hobíkmi. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 212.60 (?), 28.1.2017 8:49

Když je tu řeč o Idaredu - kdysi jsem zkoušel poprosit o určení možné odrůdy. Ve světle tohoto vlákna si říkám že by se mohlo jednat o Idared. Stromky jsou asi 25-30 let staré, poloha 400m.n.m., jablka mají bílou, křehkou, šťavnatou, sladkou dužninu. Postupně se zbarvují při příhodných podmínkách do červenofialova. Sklízím v říjnu a vydrží uskladněná až do pozdního jara (květen). Co myslíte? Jestli to bývala nejrozšířenější odrůda...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.1.2017 9:39

Může to být Idared, může to být i Jonathan. Rozdíl je v chuti, třebaže jsou si podobné. Idared so obvykle před Vánoci jíst nedá, Jonathan ano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 212.60 (?), 28.1.2017 10:00

Dá se jíst už na podzim, je stejně výborný jako v zimě. Z padaných dělám velmi sladký mošt. Takže asi Jonathan. Ale na druhou stranu - dužnina je čistě bílá, ne žlutavá, jak popisují u Jonathanu. Takže zase nevím... smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 28.1.2017 10:12

Petr z H.: Na Vašej fotke jablko vľavo hore je typický Idared. Jablko úplne v strede zasa netypický (celkove si myslím že to Idaredy sú). U mňa nemá Idared také výrazné lenticely (hovorím o tom plode v strede), ale mám ho na M-9, robím dôkladnú prebierku a nechávam ho dlho na strome. Jablká sa potom vyfarbia intenzívnou tmavočervenou farbou úplne celé, lenticely sú takmer neviditeľné, plody sú aj veľmi mierne (naznačene) rebernaté a trošku vyššie než širšie (nie sú úplne guľovité).   Musím ešte trochu oponovať dr.Vysloužilovi - u mňa sa Idared dá jesť prakticky hneď po obratí (ale opakujem: veľmi teplá poloha, M-9, dlhé ponechanie na strome, z ružice nechávam len 1, maximálne 2 plody...).  IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.238 (?), 28.7.2018 19:22
V otázke položenej v názve tohto vlákna majú zrejme veľkopestovatelia jasno (viď foto). Priznám sa, že údaj z Poľska (ktoré je svetovou superveľmocou v pestovaní jabĺk) ma prekvapuje, aj keď mi nie je neznámy. Keďže veľkopestovateľom ide v konečnom dôsledku (logicky a legitímne) o zisk, pravdepodobne sú vysoká a spoľahlivá rodivosť, dlhá skladovateľnosť a dobré znášanie transportu tak silnými tromfami, že prebijú aj známe nedostatky Idaredu. Možno hrá istú rolu aj návyková zotrvačnosť konzumentov na túto odrodu. Idared má ale silnú pozíciu aj medzi hobíkmi - stále je jasne najpočetnejšie zastúpenou sortou na súťažných výstavách. Avšak čo sa týka Šampionu, tak na otázku prečo je druhou najpestovanejšou odrodou v Poľsku si nedokážem odpovedať ani náhodou... IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika