Kyselé odrůdy na štrůdl



Stránky: 1,  2,  3   
host - 101.236 (?) 
8.10.2015 13:35, zobrazeno: 15932x

Prosím o doporučení kyselé odrůdy jabloně pro použití jablek na pečení štrůdlů a buchet.  Zakládám novou zahradu a žádám zkušenější o radu. Děkuji Rosťa

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 8.10.2015 14:24

Nebylo by lepší vysadit si strom, jehož jablka se dají i jíst? Štrůdl se dá upéct i z nich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 21.128 (?), 8.10.2015 19:06
Pane Vyslouzile, zahrada ma 4 tis.metru a jsou na ni jen 4 vzrostle lisky, takze si muzu dovolit jeden strom obětovat pouze na strudlova jablka. Jen netuším jaka odruda je vhodna. Rodice meli doma stary strom, ktere rikali Štrimka. Jist se daly az k jaru, a chutove nic moc, ale na buchty byly výborný. Netušíte co by to mohlo byt za odrůdu?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 8.10.2015 19:18

Králem štrůdláků byl zván Kardinál žíhaný a oprávněně! Kromě něho se osvědčily Lord Derby, Antonovka, Libernáč Winitzki. Všechno velká, až obří jablka, v případě Libernáče dokonce největší ze všech existujícíhc odrůd... Samozřejmě můj oblíbený Major je špičkový i na toto použití. Nemohu souhlasit s Milošem Vysloužilem, že štrůdly jsou dobré z jakéhokoliv jablka. Není to pravda! Třeba štrudel z Matčina není nic moc, nmluvě o Šampionu... Speciální štrůdlová odrůda je Braebern, v jižním tyrolsku se tato odrůda prodá za mnohem vyšší cenu než třeba Golden, nebo Gala Mám ted na ymsli horší kvalitativní třídu určenou na tyto účely.

Jinak Štrimka je samozřejmě Strýmka...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 21.128 (?), 8.10.2015 19:48

Děkuji pane Fidlo, za doporučení odrůd a za podpoření mé snahy zasadit jeden strom, který bude vyloženě buchtový:-) Známí mají velikánský sad plný různých odrůd, ale když jsem po nich chtěl jablka na štrůdl, tak mi nebyli schopni nic dát, protože vše bylo moc sladké. Na přímou spotřebu výborné, ale do buchet je potřeba úplně jiné jablíčko:-) Jsem rád, že nejsem jediný, kdo to tak vnímá. Teď nastane druhý problém. A sice sehnat některou ze zmiňovaných odrůd... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 8.10.2015 20:32
Velká a obří jablka se do štrůdlů nepoužívala tolik kvůli chuti, vůni a konzistenci, ALE protože to byla často jablka, která normální člověk nebyl schopen sníst samotné na jeden zátah. Přitom pro hospodyňky rychlá příprava z velkých plodů byla značnou úsporou času.Blátivost se tak řešila tím, že se jablka nestrouhala, ale krájela na plátky nebo sekala na kousky. Antonovku dostávali lidi z půlky vesnice z jediného stromu u sousedů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 16.30 (?), 8.10.2015 18:09

Doporučuji Ušlechtilé žluté (Golden Noble). Ale ne samotné!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 8.10.2015 19:05

Ale Vy, Rosťo, nepotřebujete jablka kyselá, nýbrž jablka s vyšším obsahem pektinu tak, aby se při tepelné úpravě z nich neudělalo "bláto". Samozřejmě, že u nezralých (tedy kyselých) jablek je poměr cukrů k pektinu lepší než u přezrálého Goldenu delicious. Tedy zkuste vynechat odrůdy s nízkým obsahem pektinu jako jsou Průsvitné letní, Antonovka, Angold, Hornokrajský malináč, a další. Taková Rubinola, Bohemie a další "jedlé" odrůdy jsou asi "zlatá střední cesta". Zvonkové a Jonalord jsou do buchet dobré (a lepší než na přímý konzum). Strýmka je prý štrůdlová vždy, ale nemám osobně vyzkoušeno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 21.128 (?), 8.10.2015 19:13
Aha, tak Strýmka je Štrimka, kterou meli rodiče:-) Žijí v německém příhraničí, tak proto zrejme ten německý název...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 204.93 (?), 8.10.2015 20:12

Ked kysle, tak Granny Smith napriklad... Vraj sa na pecenie osvedcilo.  My zas tolko nepecieme, tak to posudit neviem, hoci ho mam kazdy rok tak 100kg. Skusal som ho aj susit, ale to sa nedalo jest - bolo strasne kysle, hoci aspon vobec nezhnedlo - duzina zostala krasne biela aj po vysuseni. Braeburn je citlivy na horku pehovitost, chrastavitost aj mucnatku. Ten Granny Smith mi pride o dost odolnejsi. Obe odrody mam vysadene asi 10 rokov ako stihle vretena, Braeburn mozno trochu trpi aj tym, ze m9 je prenho velmi slaby podpnik. Ak by som ho sadil znova tak aspon na MM106. Ale pre jeho necnosti o dalsiu vysadbu nemam zaujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika