Kterou letní jabloň?



host - 105.26 (?)
1.9.2014 23:24

Tak zkuste kompot z nepřezrálých "žňovek" a meruněk. Kompot není tak sladce mdlý. Snědli jsme ho vždy první.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 23.1.2014 15:26

Já přidám taky něco od věci, ale omlouvat se za to nebudu.

Letních jablek je na jednom stromě vždy v jednu chvíli moc, proto jsem zvolil jiné řešení.Na nový stromek Průsvitného letního na A 2ce jsem narouboval na terminál několik odlišných odrůd.Julie, Hana,Mio, Discovery,Petra, Lired,+dvě nová letní novošlechtění, které jsem obdržel.Celkem jsou na stromě počítám devět odrůd letních jablek.Jak si vyjdou mezi sebou vztříct, a zda se nebudou předbíhat, uvidíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.1.2014 15:36

Není třeba se omlouvat, mám takové stromy už mnoho let. Je to jediná možnost, jak ochutnat víc než 2 letní odrůdy a nevyhodit většinu úrody na hnůj. Jistě, stromy nejsou sice úplně nejsouměrnější, ale to nevadí. Letní odrůdy až tak extrémní rozdíly ve vzrůstnosti nevykazují.
   Mám taky  (od roku 1979)  Lord Lambourne přiroubovaný na Kardinálu žíhaném a to je jiná káva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 105.26 (?), 1.9.2014 23:24

Tak zkuste kompot z nepřezrálých "žňovek" a meruněk. Kompot není tak sladce mdlý. Snědli jsme ho vždy první.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.129 (?), 4.2.2014 18:18

Volila bych odrůdu Mantet i když je to sladší jablko odrůdi Discovery jsem neochutnala v sadu ji nemáme tak bych dala na pana Vysloužila. Hana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 23.1.2014 16:30

Já třeba teď žádnou letní jabloň nemám, už jsem jich měl několik ale jejich jablka nikdy nikdo nejedl. Jsou vždycky buď ještě zelené a kyselé anebo už přezralé a moučnaté. Možná mezitím mají stádium, kdy jsou půl hodiny skvělá, ale tento okamžik se mi nikdy nepodařilo vystihnout.

Myslím, že každé jablko z hypersuper je v létě chutnější než to nejchutnější jablko z vlastní zahrádky.

Takže na léto je lepší mít nějakou tu pozdní třešeň, broskev, ryngli nebo tak něco.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.119 (?), 23.1.2014 21:44

Pane ing.Mravenče v létě jsem ji koupil v hypersuper jablka, vypadala jako letní. Po nakousnutí ale chutnala hnusně, pravděpodobně dovoz z unie (asi nz vojenské sklady) cca zásoby dvou až desetileté. Po této zkušenosti si zasadím letos jednu letní odrůdu. Asi Hanu nebo Piros.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.162 (?), 1.9.2014 17:55

Mám přesně opačný názor na letní jablka a jejich konkurenci. Letní jablka považuju za nenahraditelná a nedají se srovnat s jablky z "hypersuper". Tam můžete vidět teď, t.j. na začátku září!!! loňské Idaredy a Jonagoldy z plynových komor, promořené chemikáliemi a ohavné chuti. Broskve a nektarinky už spíš, ty tam mají za pár korun, ale zase jsou podtržené. a našich zahradách se taky moc nedaří. O letní jablka je v srpnu mezi známými a rodinou veliký zájem, to by se po nich utloukli. Nejvhodnější odrůdu těžko doporučit, mám jich aspoň 20 a každá má něco do sebe. Za velkou jejich výhodu mám, že se nemusím starat o jejich uskladnění, dlouhodobé prohlížení a přebírání jako je to třeba u pozdnějších odrůd.       I. Vejvančický.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.114 (?), 23.1.2014 16:36

Webovky ovocné školky Fytos představuje 3 zajímavé nové letní jabloně : Alegro (křížení Julia x Ametyst), Minerva (Julia x Ametyst) a Juno (Julia x Lena). Stromky jsem na podzim zasadil, ale zkušenosti s plody budou později.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.140 (?), 24.1.2014 8:46

Pane Sádecký, líbí se mě Vaše odhodlání mít letničku.Odrůdu Mantet pěstuji 14 let a tak si troufnu zdělit moje zkušenosti s touto odrůdou.
Každá podtržená letnička je kyselá a každá nabodnutá hmyzem hnije.To pro upřesnění.U Mantetu sleduji vybarvení.Není rozhodující barevné líčko ale naopak protější strana jablka.Jakmile ze zelené barvy začíná prokvétat žlutá, okamžitě trhám a skladuji v lednici (vydrží 14 dnů)Některé ponechám ještě více nazrát na přímou konzumaci na stromě.Ty jsou nejlepší a vyznačují se ojínělým líčkem a krásně nažloutlou slupkou.(pozor nenechat přezrát, rozhodující je intenzita žlutého vybarvení).Vzhledem k postupnému dozrávání tuto odrůdu konzumuji nejméně 3 týdny.Postupné dozrávání je krásně vidět na fotkách loňské úrody.Zadejte na tomto webu jabloně a v historii najděte Mantet.Můžete posoudit, zda se vyplatí tuto odrůdu pěstovat.

Nezbytná opatření - nejen pro letničky.
1 - Zapěstujte malou a řídkou korunku, max.výše 2,5÷3 m pro čtvrtkmen (tráva).Držte ji v této velikosti a vzdušnosti.Odrůda ráda zahušťuje typickými velkými listy.
2 - Nutná probírka plodů na vzdálenost 15 cm a více.Zabráníte alternaci a brakovému ovoci.
3 - Ve Vašem případě by stačili dva postřiky.Jeden před květem a po květu proti houbovým chorobám.Dle polohy, kde pěstujete to možná nebude ani nutné.Ovšem pravence je prevence.
4 - Důležitost pravidelné doplňkové závlahy.Zvláště před dozráváním.Snižuje propad plodů a často se nato zapomíná.Platí pro všechny letničky
Doufám, že jsem Vás nevylekal ale takto ošetřuji všechny svoje jabloně.Rozhodně se to vyplatí. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 24.1.2014 9:26

Veškterá opatření, která popisuje pan Polehla považuji za prospěšná. Slovo  "nezbytná" mi přijde trochu silné, ani jedno z těchto 4 opatření pravidelně neprovádím. Tím ovšem nechci říci, že by se neměly dělat.
    Odrůdu Mantet pěstuji 28 let a dosud jsem se jí nezbavil. Asi proto, že v ideální zralosti je chuť opravdu výjimečná. Zcela souhlasím s popsaným procesem zrání odrůdy - prokvétáním zelené barvy na žlutou, s líčkem,  ojíněním i s postupnou sklizní. Ne již tolik s tvrzením, že všechny odrůdy jsou stejně kyselé a hnijí stejně rychle. 
       Pokud nechcete hlídat změnu zelené barvy na žlutou, skladovat jablka v lednici a preventivně je stříkat, zvolte Discovery. Korunu tvoří řídkou, i zralé plody drží dlouho na stromě, sklizené můžete nechat stát dva týdny třeba v obýváku a pořád budou chruplavé, nasládlé.
    Zadavatel uvedl jednu důležitou větu: "...ať přežije cestu když vezmu 2kg na dvoudenní výlet." Ze všech letních odrůd má nejtenší slupku a nejvíc se otlačuje v plné zralosti právě Mantet. Pokud si v sobotu ráno přibalíte do batohu voňavé plně vyzrálé plody a nezabalíte každý zvlášť do hedvábného papíru, v neděli budou některé otlačené nahnědlé pomačkané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika