Kožená jablka



Stránky: 1,  2   
host - 191.123 (?) 
8.11.2015 22:12, zobrazeno: 24949x

Dobrý večer všem pěstitelům jablek,

obracím se na vás s prosbou o radu. Moje babička vzpomíná na "koženáče", jablka, která si já taky z dětství pamatuju, jako na "skvělá univerzální jablka". Nechci polemizovat o tom, jak moc je to pravda-  každý má své oblíbence a stejně tak platí že se nám to, co bývalo, zdá lepší než to, co máme teď. Rád bych pro ní jednoho takového "koženáče" vysadil, bohužel se ale neumím rozhodnout pro konkrétní odrůdu.

Pod tímto názvem jsem totiž nejčastěji narazil na Boskoopské, které jistě toto splňuje, nicméně ty, na které vzpomíná ona, jsou "celokoženné" - tj. celé hnědé a "kožené". Podle internetových fotek by tomu mohla odpovídat "kanadská reneta", pak jsem ale našel i "koženou renetu"  (která ale podle fotek není tak úplně kožená jako "Reinette du Canada".

Nerad bych se spoléhal na pár fotek uložených na internetu, moc dobře vím, jak často fotky nesou úplně lživé označení. Hledám tedy odrůdu "celokoženného" jablka a uvítám každou zkušenost s těmito dnes nezvyklými odrůdami jablek. Díky za každý příspěvek.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.156 (?), 9.11.2015 7:28

No úplně nejvíc vašemu popisu odpovídá odrůda Parkerovo, to je stopro koženáč prakticky. Kožená reneta zimní mívá červené líčko, Kanadská reneta může být v lepších podmínkách úplně bez rzi! Ještě připadá do úvahy Kožená reneta podzimní, to je chuťovka a je hodně kožená... Hájkova muškátová rovněž veice dobrý typ koženého jablka. Veškerá kožná jablka jsou hodně kvalitní po chu´tové stránce, rovněž bývají odolná vůči strupovitosti, dobrá volba!

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 9.11.2015 8:51

     Podle literatury by neměly být shodné. Kanadská (=Kmínová) reneta je někde "koženka", ale je to jiná odrůda než Kožená reneta zimní. Historicky bylo těch kožených více - Kožená reneta podzimní, Kožená reneta z Damasonu. "Podzimní" je oproti "zimní" vždycky bez líčka, je celozelená. "Z Damasonu" je odlišitelná prakticky jen v chuti - má líčko a měla by být horší chuti. Ta "celokoženost" je kolikrát dána průběhem počasí v konkétním roce, ale i kvalitou stanoviště. Jiný je "Boskop" z Polabí, jiný ze Šumavy jak na pohled, tak v chuti. Odrůdy ze starých pomologií pořád existují, drží se ve starých zahradách. Proto přepisuji i info o těch dvou dalších. Chtělo by to buď roub z původního stromu, nebo si odrůdy ochutnat, spolehnout se na to, že máte někde v hlavě zasunutou tu chuť. Držitelé genofondů rádi posílali rouby a dělali stromky, aby se sortiment šířil do dalších zahrad i velmi vzdálených. No a někde na vsích ty staré stromy drží. Třeba jen z piety, třeba kvůli tomu, že mají tak koženou slupku, že se do nich moc nechce obalečům, není na nich moc vidět strupovitost a i když plodí obrok obrovské množství ovoce, vždycky se najde nějaký zájemce (třeba i soused myslivec).  Letos někdo přinesl na výstavu do Olomouce Procheho odrůdu Česká pochoutka.v Lysé byly další. A před měsícem jsem ochutnal jsem velmi solidní odrůdu od stejného autora - Daňkovo. Skvělý je též Dr. Kramář, chutná jako Parmena, ale je hezčí. Koženky to nejsou, ale velmi staré odrůdy ano.        

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 214.124 (?), 13.10.2016 15:09
dobrý den, zajímalo by mne zda tento pán získal pro svou babičku zmiňovanou odrůdu tohoto koženého jablka.sháním taky tento stromek, jablko bylo celokožené a vynikající chuti, myslíte,že se mi to podaří. Za jakoukoli odpověď děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 191.123 (?), 13.10.2016 17:54

Dobrý den, odrůdu Parkerovo se mi bohužel nepodařilo sehnat, koupil jsem Koženou renetu v eshopu Uherský Ostroh, na plody je nicméně zatím brzy, možná příští rok něco ochutnáme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 41.4 (?), 13.10.2016 19:15

Parkerovo si můžete přiroubovat, tuto odrůdu mám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
JKo - (26) - 77.97 (?), 13.10.2016 21:37
Dobry den, Parkerovo mam take, asi sedmdesatilety strom. Ale zbavuji se ho, tak strasne kysele jablko aby clovek pohledal. Alespon tedy u nas v Posazavi. Dobry jen na krizaly.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.10.2016 23:55

tak strasne kysele jablko aby clovek pohledal

Neddivte se, Sedmdesát let bez hnojení,  řezu (možná se pletu). Pochybuji, že předkové byli tak ujetí, že šlechtili a pěstovali strašně kyselá jablka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
JKo - (26) - 142.85 (?), 14.10.2016 8:42
Bez rezu rozhodne ne, naopak. Pravdepodobne pro nej nemam podminky, protoze rada stejne starych stromu jinych odrud (Blenheimska reneta, Gravstynske) ma vynikajici plody. Parker oproti tomu sice roste pekne, plodi celem hojne a pekne velke plody, ale k jidlu to neni. Podobne jako Parkerovo nemam dobrou zkusenost s Krasokvetem - krasna velka jablka, ale v chuti rekneme znacne zaostavaji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 14.10.2016 9:01

Na nedostatek živin reagují odrůdy jabloní různě. James Grieve bude plodit pořád hodně, ale plody budou kyselé. Coxova, Matčino budou mít drobnější plody, ale chuť zůstane. Triploidy (Blenheim, Grávštýn) plody nezdrobní, spíš zareagují střídavou plodností. Parkerovo, podobně jako většina kožeňáku má poměrně vysoký obsah cukrů i kyselin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika