Jonagold Marnika



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?)
6.2.2017 15:36

Jonagored nie je rezistent ani náhodou

Autor popisu se zřejmě inspiroval řadou rezistentních odrůd Revena, Resina, Remarka..., kde předpona RE značí rezistenci. Možná usoudil, že z Jonagoldu vyšlechtěný JonagoREd bude asi taky rezistent.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.48 (?), 5.2.2017 21:36
R: Pestoval som Jonagold, teraz už len Jonagored. Ten chuťovo pobral podľa mňa viac z Goldenu ako Jonathanu (je vyslovene sladký). V pivnici mi vydrží aj do apríla, ale od februára už postupne stráca kvalitu. Inak tých mutácií Jonagoldu je údajne vyše 100, pokus o ich nejakú klasifikáciu je na foto 1-3 (trochu chaotický, DeCosta je v 2 skupinách...). Na 4.fotke je práve mutácia DeCosta, ktorá sa pestuje aj u nás. To že informácie od predajcov treba brať s rezervou, dokazuje 5.fotka (Jonagored nie je rezistent ani náhodou). IH





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 6.2.2017 15:36

Jonagored nie je rezistent ani náhodou

Autor popisu se zřejmě inspiroval řadou rezistentních odrůd Revena, Resina, Remarka..., kde předpona RE značí rezistenci. Možná usoudil, že z Jonagoldu vyšlechtěný JonagoREd bude asi taky rezistent.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.169 (?), 12.2.2017 21:19

Marnika z nedalekých sadů je v optimální konzumní zralosti a je tradičně výborná - pevná, šťavnatá, aromatická.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.94 (?), 12.2.2017 21:27
Krásne jablká, Jonagold a jeho klony sú už ovocinárskou legendou, to napriek rôznym výhradám asi už akceptuje väčšina ovocinárov. Ja určite - aby som (ako hobík) hovoril len za seba. Takýto pohľad ako na fotke vždy poteší. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 13.2.2017 10:03

Jonagoldové mutace jsou chuťově nejjistější i z obchoďáků. Pan PP by s nimi byl určitě taky spokojený. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.84 (?), 13.2.2017 13:16

Myslím, že Jonagold a jeho mutace se svou takřka "dokonalou" chutí nikoho nezklamou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 13.2.2017 13:39

Nezklamou, přesto mě víc zajímá supermarketová kvalita jiných odrůd. Konečně jsem třeba pochopil přínos odrůdy Pink Lady. Škoda, že to není alespoň rezistent, když už má takové nároky na teplo. Ta dlouhodobě tuhá dužnina se vždycky hodí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.227 (?), 16.2.2017 17:13

Zdravím, mám doma již několik let v koruně naroubovaný Red Jonaprince. Nadmořská výška 5O5 m. O kmen se dělí s Rubinolou, která tvoří druhou půli koruny. Jsem nestříkač. Proto necnosti jako strupovitost a padlí samozřejmě tuto odrůdu napadají. Také sazovitost. Vzhledem ke každoroční střední až vysoké úrodě, jsou bez probírky některé plody pouze středně velké (ač je to triploid). Strupovistost kazí zejména níže položené plody. Plody zde dosahují krásného celoplošně rozmytého tmavého vínového odstínu (soupeří s nimi už jen Cherry Cox). Chuť těch lepších a větších plodů je typická přiměřeně sladká až kořenitá, dužnina šťavnatá.  Dužnina nedosahuje nažloutlé barvy jako v teplejších oblastech. Jablko max do Vánoc, pak moučnatí a nebo rychle zcvrkává. Nejlepší je rovnou ze stromu. 

Co říci k Marnice. tak jeho jasná celoplošně rozmytá červeň, do toho je radost se zakousnout, v nejlepším čase se dužnina rozplývá šťávou, a jablko vás určitě nepřesladí, přesto že není ani na kyslé. Je to hodně o koncentraci cukrů. Protože přídatnou zálivkou plody v době růstu nafouknete do těch obřích rozměrů, které jsou pro triploidní Jonagoldy a jeho mutace charakteristické. Vůně je akorád, chuť akorád, šťáva tékává po bradě. Rozhodně ho mám raději než suše sladkou Galu či Golden.del. 

J. K. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika