Je možné ještě teď řezat?



host - 31.4 (?) 
12.4.2016 11:02, zobrazeno: 6316x

Mám stromy různého stáří jabloně, trnky, třešen, hrušen, merunku, bud 10 let staré nebo 2-3 leté. Ty starší jsem chtěla prosvětlit a ty nové nějaký střih, aby začaly plodit. Není pozdě ještě ted řezat? Ještě nekvetou. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 12.4.2016 11:36

Termín se blíží ideálu, je ovšem otázka, proč tyto zásahy provádět, kdo je vykoná, jakým způsobem a v jakém rozsahu? S.P.,CH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 12.4.2016 11:36

Až do konce léta není pozdě na řezání jakýchkoli ovocných stromů.  Názor, že stromy se mají řezat jen ve fázi vegetačního klidu je dlouho tradován, ale nemá racionální podklad. Má pouze tyto výhody:
1. V té době není na zahradě mnoho jiného na práci
2. S dřevním odpadem bez květů a listí se lépem pracuje,
3. Šetříme živiny v půdě, které by se s ořezanými větvemi vyhodily (při recyklaci - štěpka do kompostu - to beztak neplatí).
Řez později - při rašení, v květu, zazelena má jiné, důležitější výhody:
1. Je lepší počasí, příjemnější práce, stmívá se později
2. Řezné rány se líp a rychleji hojí
3. Lépe odhadneme hloubku řezu - nemusíme si jen představovat, jak bude vypadat strom s listím
4. A to hlavní - ovoce, které má pecku, by se mělo řezat především (nebo lépe pouze) v době květu a později. Toto nemusí platit u výchovného řezu, kde hlavním požadavkem jem podpora růstu. 
Abych byl spravedlivý - pokud prořežete zdravé a dobře živené peckoviny v předjaří, nijak moc jim neublížíte.  Já švestky (ne však broskve a meruňky) - ale jen z časových důvodů - taky řežu v předjaří.
Podtrženo, sečteno, právě nastává vhodný čas k Vašemu řezu. Ale stejně důležité jako kdy řezat je jak řezat.
Ty starší jsem chtěla prosvětlit - to je asi v pořádku
Ty nové nějaký střih, aby začaly plodit - tady se trochu bojím. U nových se neřeže proto, aby začly plodit, nýbrž spíš aby nezačly. Potřebují nejdřív vyrůst a vytvořit korunku. Nejrychlejší způsob, jak docílit, aby plodily (nikoli však správný) je neřezat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.230 (?), 12.4.2016 19:48

Jednu nevýhodu bych možná viděl. V době, kdy jsou hodně narašené květy a pupeny na ovocných stromech, jsou tyto o hodně háklivější na jejich vylomení. Někdy stačí se jich jen dotknout. Platí vždy M.zákon : "vždy se vám vylomí ten pupen, který se Vám nejvíce hodí". S pozdravem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 189.156 (?), 13.4.2016 18:28

No já zase naopak pro řez stromů ve vegetačním období důvod nenacházím. Takové ty řezy po sklizni, kvůli čemu probůh? Zásadní je naopak řez ve vegetačním klidu pro lepší stavbu koruny než je přirozená, to je ten tzv. výchovný řez. Pokud ho uděláme správně, můžeme u většiny ovncých druhů řez minimalizovat na minimum a nebude to na úkro kvality a kvantity plodů. Jistě tento minimální řez mohu dělat i v době květu, v podstatě proč ne. Já to nedělám, i třeba z orienatčních důvodů, koruna je zkrátka hůře přehledná.  stromy v optimálním stavu opravdu můžeme řezat nějakým lehkým řezem i ve veegetačním období, jenže kolik jich opravdu je? Za celý svůj život jsem viděl správně řezané stromy asi na dvou!  zahradách. Předpokládám že zahrada Miloše Vysloužila by byla třetí. Takovéto stromy si klidně můžeme dovolit řezat minimalistickým řezem v době květu a ty důvody, které M.V.uvedl samozřejmě platí. Jenže na reálných zahradách jsou stromy bud slabě rostoucí, nebo špatně řezané tak, že potřebují transformci koruny směrem k ovocnářskému ideálu. Vždy je to už větší zákrok a ten zkrátka nemůžeme udělat v tuto dobu a to i když se bavíme o peckovinách!  Něco jiného je zkrátka teorie v ovosnářských příručkách a něco jinýho reálně rostoucí strom. A to nemluvím že mnoho informací se třeba desítky let jen a pouze přepisuje, třebaže jsou evidentně špatně... viz třeba optimální zmlazovací úhel u hrušní, popř. jabloní- totální nesmysl...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.4.2016 19:35

V podstatě máte oba pravdu. Řezem za vegetace myslím spíš ten řez při rašení, v květu nebo těsně po něm. Ale jak už jsem uvedl, beztak řežu dřív z časových důvodů. Řez po sklizni nedělám vůbec, nevidím v tom žádný smysl. S jedinou výjimkou, a tou je řez třešní při sklizni s trháním plodů z uříznutých větví.
   Nakonec perlička. Protože jsem věděl, že letos na jaře bude i na štěpování času málo a taky jsem se bál aby mi rouby neožraly myši jako loni, narouboval jsem kopulací většinu roubů (peckoviny všechny) už v lednu a únoru. Úspěšnost je přinejmenším stejná jako jindy, většina pupenů na roubech už má zelené špičky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 14.4.2016 7:38

Je otázka jak by to fungovalo být tuhá zima, ale to byste předpokládám nerouboval. Při tchto zimách- proč ne... Pslední mrazová vlna byla letos kolem 20.edna a pak v podstatě jaro... Stromy už se začl probouzet a rouby tudí už dostávaly to c potřebují. Takovýto termín je rpo roubování kopulací, y nepotřeujeme mízu určitě leší než pozdě jarní, stromy více narostou. Já to bohužel v zimě nestihl a ještě doroubováám... I tuto dobu roubuju ze stromu na strom s dobrou úspěšností- to že rou musí ýt brané před zimou a uskladněné, to je daší mýtus.. Ideálem je únor a hned naroubovat. Upozornuje na to už Dr. Dohnálek ve své kultovní knížce...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 182.227 (?), 14.4.2016 7:48

Už v průběhu časného jara se přesouvají z kořenů do větví látky, které podporují rašení. Při roubování je však žádoucí aby roub začal rašit raději později od doby roubování. Takže odebrání robů peckovin už koncem prosince význam má. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 186.98 (?), 14.4.2016 8:26

Otázka správného řezu je nekonečné diskuzní téma asi jako které auto je nejlepší. Způsoby a čas řezu jsou různé - podle druhu, odrůdy, podnože, vlastností stromu, cílů, možností zahradníka...

Obecně řežu proto, abych získal ovoce co nejlepší kvality při zachování požadovaného množství a strom přitom měl přijatelný a přístupný tvar. Vždy se snažím zajistit větvím dostatek prostoru, přístup slunce a vzduchu, což souvisí nejen s vybarvením ovoce, ale i s nemocemi.

Minimalistický řez je možný u řady druhů ovoce, pokud se ale budeme bavit o jádrovinách, tak při minimalistickém řezu (pakliže si pod ním představuju řez prakticky nulový) povede k přeplozování a nízké kvalitě, k rozšíření nemocí, následně ke střídavé plodnosti a ovoce bude tak na pálení a určitě nebude vypadat jako v tirolské tržnici. Toť z vlastní zkušenosti, neb máme 2 sady a jeden je z důvodu odlehlosti ošetřován velmi sporadicky.

Nejprve řežu bobuloviny, víno, pak jádroviny a nakonec peckoviny. U jádrovin pak preferuju řez v období cca únor-duben a letní odstraňování vlků či redukci nadbytečných letorostů. Řez větších stromů v této době je problematický z důvodu vylamování květních pupenů při práci.

Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 14.4.2016 12:30

Řez je možný kdykoliv a jakkoliv, musíte to ale vždycky vhodně zdůvodnit a obhájit wink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika