Jaká odrůda je vhodná na sušení?



Stránky: 1,  2   
hare - (1) - 111.22 (?) 
8.1.2015 18:17, zobrazeno: 8778x

Prosím o radu jaká je nejvhodnější odrůda jabloní k sušení. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 8.1.2015 18:27

Sušit se dají v podstatě všechna jablka. Někomu chutnají křížaly kyselejší, jinému sladší. Výhodnější jsou odrůdy s většími plody (dá to míň práce).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 8.1.2015 18:35

Taky je dobrě, když kroužalky nehnědnou, hlavně při pomalém sušení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 187.224 (?), 8.1.2015 18:57

U nás na sušení vítězí jablka samozřejmě zralá, ale s vyšší kyselinkou. Ve směsi z různých druhů sušeného ovoce jsou příjemné a výraznější.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 8.1.2015 18:58

Také Průsvizné letní nejen že pravidelně zarodí, ale i nehnědne.K jídlu je ho někdy přebytek.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 8.1.2015 19:17

Průsvitné mě nikdy sušit nenapadlo, přitom by to možná šlo i na slunci, nevím. Přitom - ač se to nezdá -  kompot je z nich asi nejlepší. A nemusejí se ani loupat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 206.89 (?), 8.1.2015 19:16

Z odrod, ktore mam doma (Sampion, Goldstar, Granny Smith, Golden Delicious, Idared, Fuji, Braeburn) susim len Fuji a Golden Delicious. Sampion je august/septembrove jablko, vtedy na susenie nemam cas a potom rychlo zmucnatie, navyse je kyslejsie a obsahuje vela vody. Granny Smith je na moj vkus aj susene prilis kysele, hoci susit sa da vyborne a pokial si dobre pamatam ani velmi nehnedne. Braeburn u mna stale trpi horkou pehovitostou a mam ich malo, este som neskusal a asi ani nebudem. Goldstar mi na susenie pride kysely a Idared je nechutny aj cerstvo odtrhnuty zo stromu, skoda roboty to susit. Tiez obsahuje viac vody. Cas na susenie mam zvycajne az okolo Vianoc, to uz je Golden mierne zgumovateny, teda prirodzene predsuseny, nitkto ho uz nechce jest. Suseny je ale velmi dobry. Fuji je spolu s Granny Smith jedine jablko, ktore sa da v mojich podmienkach aj v dobrej kvalite skladovat, takze tie susim menej, nechavam ich na priamy konzum. Susene su ale este lepsie nez Golden, maju aj hustejsiu a sladsiu duzinu.

Jablka susim tak, ze ich rozstvrtim a tie stvrtky nakrajam na rovnako hrube platky, pricom tie posledne najmensie kusky idu do kolaca alebo na podobny ucel, teda nie na susenie, lebo po vysuseni su tvrdsie (kvoli vyssiemu podielu supy).  Na zaciatok (kym tie nakrajane jablka obsahuju este vela vody) susim aj pri 60. st.C. (teplota vzduchu), jablka maju okolo 35-40, lebo sa chladia prudkym odparom vody. Ked uz je vody menej, teplotu vzduchu znizim na 35-40 st, aby sa zbytocne nenicili vitaminy a pod... Tymto sposobom dochadza len k minimimalnemu zhnednutiu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 8.1.2015 19:28

Jablka suším zásadne oloupaná, nakrájená kráječem k tomu určeným na dvanáctiny. Suším je na kachlových kamnech a radiátorech. Trvá to podle teploty topidla 1-3 dny. V tuto dobu suším hlavně Bohemie, které se tvarem či velikostí nehodily k uskladnění Kvůli šťavnatosti schnou trochu déle. Za jednu z nejlepších odrůd k sušení považuji Blenheimskou renetu - velké plody, pikantní chuť, sušší dužina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 41.143 (?), 8.1.2015 19:51

Nelze opomenout odrůdu Boskoopské, na sušení stvořené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.97 (?), 8.1.2015 21:56

Suším hlavně Boskoopské, neloupané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika