Jabloň Cactus - máte zkušenosti?



Velvetina - (44) - 160.185 (?) 
21.4.2014 18:43, zobrazeno: 4914x

Má někdo prosím zkušenosti se sloupovitou jabloní Cactus? V několik let starých diskusích zaznívalo, že to je módní výstřelek, že jablka nejsou moc chutná apod. Zajímalo by mě, do jaké šíře (průměru koruny) a výšky jabloň doroste, jestli se opravdu nemusí řezat a jak je to tedy s tou chutí jablek? Díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 39.95 (?), 29.4.2014 15:17

Dobrý den, jedná se o asi nejmomaleji a nekompaktněji rostoucí odrůdu, letorosty jsou krátké, velmi silné, s velmi krátkými internodii. Opadané připomínají miniatury mexickýxh stromových kaktusů. 

Odrůdu mám třetím rokem. Loni měla první obrovské jablko zelené barvy. Letos se chystá kvést více, tak se uvidí. 

Jablka jsem jedl od jinud, a musím říct, že jsou zajímavá téměř neznatelným jadřincem. Chuť je nejlepší po Vánocích, vydrží do března. Velmi šťavnaté.  Je mirně nakyslá. Dužnina je bělozelená, nevadnoucí. Jablka se musí na větvích jednotit. Pak narostou velká. a nevytlačují se.

Co se týče řezu, tak se omezuje na pouhé usměrňování růstu, zelené práce v podobně vyjednocení terminálního pupenu prorůstajícího v dubnu, aby se netvořila jakási kštice konkurenčních výhonů rostoucích do všech směrů. Občasná veldejší větev se zpravidla ohybá souběžně s osou a tvoří tak dašlí sloupec obalený plodonoši. Starší stromy vypadají jako válce. Přístup k tvarování je v principu totožný s normálně rostoucími jabloněmi, kde tedy zachováváme úzce pyramidální až válcovitou korunu s průběžnou osou a květními plodonoši.  terminál musí mít vedoucí postavení. Jabloň naštěpovaná na MM 111 roste bez srůstového závalu o něco bujněji a později nastupuje do plodnosti, u štěpované na M26 je patrná srůstová boule s podnoží, a stromy dříve nasazují na květní pupeny, První případ nevyžaduje žádnou oporu, druhý případ dočasnou oporu. Doporučuje se pěstění bez travního drnu pod stromkem, pro lepší zapravováni hnojiv a zálivky. 

Výhoda proti jiným odrůdám totoho typu (např. Sonet) je,  že nealternuje.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika