Hořice 2017



Stránky: 1,  2   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?) 
7.1.2017 10:44, zobrazeno: 10210x

Dovolím si zveřejnit výsledky degustace jablek organizované VŠÚO Holovousy.

Degustace Hořice
Degustace Hořice
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.107 (?), 7.1.2017 12:50
Veľmi zaujímavé. Iste, tieto rebríčky treba brať s riadnou rezervou, ale predsa len - v porovnaní s Lysicami udrie pár vecí do očí. Medzi týmito 2 degustáciami prešlo 5 týždňov, a Meteor poskočil z podpriemeru na 1.miesto. Zaujímavé sú aj slabé umiestnenia Fuji, Braeburnu a Galy. Mojou dôverou v signifikantnosť hodnotenia v Hořicích ale otriasa posledné (!) miesto Golden Del. v kategórii "vôňa". Tak toto mi teda hlava neberie, čo za "Golden" to tam posudzovali... A propos - Admiral radšej ani medzi hodnotené odrody nezaradili. 😱. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 7.1.2017 15:59

Už jsme si zvykli, že jablka organizátorů degustace chutnají vždy nejlépe. Štěstí, že v Lysicích nic nešlechtí. Meteor ten skok potřeboval - odrůda jinka sklízí samou kritiku. Golden bylo třeba vybrat takový, aby bylo vidět, oč jsou ty "naše " odrůdy lepší. Možná to jen trochu přepískli.
Admirál? Ten by mohl listině ublížit. Stačí, že Topaz se tam nějak nemístně vetřel...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.236 (?), 7.1.2017 20:12
Degustácie sú pokiaľ viem anonymné. Hodnotí spústa ľudí, často viac než 100. Takže nejaké ovplyvnenie v tomto smere si neviem dosť dobre predstaviť. To čo sa dá ovplyvniť, je výber jabĺk do degustácie organizátorom. Meteor z vlastnej skúsenosti nepoznám, podľa viacerých referencií je to ale chuťovo výborné jablko. Predsa len mi to ale tak trošku zaváňa "konfliktom záujmov" - viď foto. IH. (inak ale súhlasím s názorom ktorý tu už bol prezentovaný že tieto akcie-presnejšie povedané ich výsledky-treba brať skôr ako zábavu než nejaké objektívne meradlo kvality. Možno ten Meteor vyskúšam u mňa, niet nad vlastnú skúsenosť 😃).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.236 (?), 7.1.2017 20:45
Ešte jedna poznámka k degustačnému bodovaniu, teda hodnoteniu jednotlivých parametrov jabĺk (viď foto 1). Mám výhradu ku kolonke "hodnotenie chuti podľa kyslosti". Podľa mňa nespravodlivo preferuje sladké odrody na úkor tých ktoré majú viac kyseliniek, ale aj na úkor tzv. chuťovo harmonických sort (práve vybalancovanosť cukrov a kyseliniek by mala byť považovaná za prednosť). To že je jablko sladké ešte nemusí zďaleka znamenať že je kvalitnejšie, viď spústa tzv. "fádne" sladkých odrôd. To že v tejto kolonke (viď foto 2) bol napr. najvyšie Starking - a Topaz medzi poslednými - podľa mňa diskriminujúco ovplyvňuje celkové hodnotenie. Ja by som túto kolonku ("hodnotenie chuti podľa kyslosti") zrušil. IH. P.S.: Tu na fóre je viacero diskutérov ktorí sú pozývaní ako degustátori (Jiří II, Mittwoch, dr.Vysloužil...), bol by som zvedavý na ich názor.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 252.217 (?), 8.1.2017 0:25

V diskusi o degustacích to bylo zmiňováno několikrát. Chuť podle kyselosti je orientační ukazatel, který se nezapočítává do celkového hodnocení. Je velmi zajímavé, když si porovnáte hodnocení odrůd na různých degustacích, v různých místech, jak jsou jednotlivé odrůdy sladké, nebo kyselé. A ještě zajímavější je toto srovnání v jednotlivých letech. Pro upřesnění, celková chuť se započítává dvakrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.148 (?), 8.1.2017 2:14
252.217: Ďakujem za vysvetlenie. Hodnotenie chuti podľa kyslosti mi pripadá ako zbytočný ukazovateľ (aj keď sa nezarátava). Resp. najviac bodov by som dal tzv. harmonickej chuti s rovnováhou cukrov a kyseliniek (napr.Coxova r.), a smerom k len sladkým a len kyslým by som body uberal. Ale je to len môj názor, napokon pre každého záhradkára je podstatná jeho vlastná "self-degustácia". IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 86.100 (?), 7.1.2017 22:25

Zdravím

Tak nevím co si mám o tomto hodnocení myslet. A je jasné, že tam jsou v porovnání hlavně Holovouské odrůdy a základní sorta a co mě zaráží, že tam ze Střížovic je pouze Topaz což beru jako pro tuto šlechtitelskou stanici jako podpásovku. Já osobně bych Meteor dal skoro až na konec tabulky. Je to odrůda, která je lenivá, vybarvení smutné a chuťově Melrose nedohání. A také mě docela mrzí, že i chuťovku Angold tak potupně seřadily. 

Mě stejně nejlépe chutnají Jonagoldy, Jonathány, Starkrimsony, Rubíny a jako delikatesu mám rád Zl. Parménu. Ale rozhodně čemu neodolám je s chutí se zakousnout do Hardyho máslovky.

Vše nejlepší do nového roku a plno zdraví a elánu přeje   Vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.217 (?), 8.1.2017 0:56

Nesouhlasím s vaším hodnocením odrůdy Meteor. Asi jste ho nikdy nepěstoval, neviděl a nejedl. Při pěstování je s ním velmi mnoho problémů. Ano je lenivý a velmi, během vegetace trpí snad veškerými chorobami a škůdci, které existují, je velmi náročný na správný způsob řezu. Ovšem když po všech útrapách během vegetace ho dostanete do sklepa, pak už žádné problémy s ním nejsou. Výborně se skladuje, vydrží do května, netrpí skládkovými chorobami. Jablka jsou celá krásně červená, v žádném případě smutná, a chuťově výborná. Je to jedna z nejchutnějších odrůd. Jestli považujete Angold za chuťovku, tak Meteor je o třídu chutnější a Melrose je za ním velmi daleko. Vůbec mě nepřekvapuje, že vyhrál v Holovousích, ale pěstovat ho raději nedoporučuji, poněvadž ty problémy během vegetace nezvládne každý, jen ten kdo s ním bude mít trpělivost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 8.1.2017 9:00

To je zajímavý názor, je vidět, že autor - ač host - problematicce rozumí. Mě by jen zajímalo, jestli k vypěstování dobrých Meteorů stačí znalosti, zkušenost, péče a trpělivost anebo jsou k tomu potřeba klimatické podmínky, které nemá zdaleka každý. Mně se tedy dobré Meteory vypěstovat nepodařilo. 
   Co se týče té kyselosti. Já bych ji klidně v hodnocení ponechal. Ony totiž ty kyselejší degustované plody obvykle nejsou odrůdovou vlastností, nýbrž tím, že nejsou za zenitem zralosti. A tak ty kyselejší plody naopak sbírají body za šťavnatost a konzistenci dužiny. Přezrálé plody propadnou.  Podívejme, jak dopadlo Čistecké. Troufám si říci, že v optimální zralosti na něj chuťově nemá žádná z odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika