Doba stratifikácie



host - 185.244 (?) 
23.12.2016 14:06, zobrazeno: 1884x

ahoj, chcem sa opýtať ako dlho je potrebné stratifikovať semená v chladničke kým začnú pučať. pred pár rokmi som to už robil a vtedy začali pučať do 2 týždňov, ale teraz ich mám v chladničke mesiac a stále nič. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 190.89 (?), 23.12.2016 16:00

A proč to děláte? Já vyhazuji moštovaná jabka na kompost, ten rozhazuji po záhonech a kolem stromů, a na jaře mi raší stovky semenáčků.

Tím chci říct, že na vašem místě bych nechal semínka přes zimu v záhoně a na jaře vám bez problémů vyklíčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 20.30 (?), 23.12.2016 17:53

KAŽDÁ ROSTLINA MÁ NEBO NEMÁ POTŘEBU STRATIFIKACE SEMEN.
Běžná zelenina, květiny a rostliny pochízející z tropů obvykle klíčí bez stratifikace., například kiwi, které se prodává jako ovoce v supermarketech. 
V Březnu se ale už začíná v západních zemích prodávat kiwi s hladkou slupkou, s menšími plody nežli má chlupaté kiwi.V příštích letech se bude prodávat i u nás, poláci i jiné země rozšiřují plantáže.Semena z něj již bez stratifikace nevyrostou.  Podobně i jiné drobnoplodé kiwi.Takové potřebují stratifikaci dva, lépe tři měsíce při nízkých teplotách blízkých k nule. Ještě chci uvést dřín /cornus mas/.Jeho semena najdeme klíčící pod keřem, ale ta, která už na jaře klíčí tam ležela dva roky i více.A semena žen-šenu /panax ginseng a podobné druhy/ ta potřebují i tři roky-tři zimy.
Proč? Nevím, jen je známo, že semena, která potřebují stratifikaci nemají uvnitř semene klíček.Mají pouze opylenou buňku, z níž procesem s nízkými teplotami nejprve vyroste klíček uvnitř semene a teprve potom je semeno schopno vyklíčit a růst. Pokud stratifikujeme semena venku, musíme je vysévat už v létě neb na podzim, dobře označkovat a dlouho čekat.Na jaře už většinou zapomeneme, kam jsme je vyseli a plevel, který rychle roste je zastíní.
Petržel potřebuje k vyklíčení několik týdnů, proto staří zahradníci k jejím semenům přimíchávali semena salátu, který klíčí téměř ihned. Při plení potom mohli dát pozor na petržel.
Některá semena potřebují k vyklíčení speciální metody-průchod zvířecím traktem, plavení po moři a jiné.
Jak přimět semena jednotlivých druhů ke klíčení, o tom už vyšla řada knih.Jednu vydali VIR v Petrohradě.  V češtině měl záměr nějakou vydat bývalý ředitel botanické zahrady v Brně na kovářské.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika