Ono to vyškrtnutí a zařazení do sortimentu již není tak přísné, jako před 35 lety, kdy Krasava neúspěšně zkoušela proniknout do sortimentu.
Vzhled, velikost a chuť jsou super, ale procento plodů napadených hmyzem je veliké a plodnost nic moc. Takže pro velkovýrobu málo perspektivní.
Mám obavu, že Rubín je geneticky dost nestálá odrůda - kolik jen barevných mutací se již objevilo! Můj starý strom Rubínu má sem tam větvičky s jinak zbarvenými (snad i chutnajícími) plody a velký strom Bohemie už 1/5 větví zvrátil od celočervených zpět k žíhaným plodům. Není vyloučeno, že podobně se mohou chovat i jiné vlastnosti - např. doba sklizně. Zejména tam, kde si stromek nekoupíme od renomovaného školkaře (kde bych čekal pečlivou selekci) nýbrž naštěpujeme od souseda. Ale je to jen úvaha.