Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Opět jsem vyrazil do zpustlého jabloňového a slivoňového sadu - kromě dobové "klasiky" zaujalo i pár stromů vysázených na okraji řad v počtu 1 - 3 ks, které měly odlišné plody. Zřejmě se tu kromě komerčního pěstování zkoušely i netradiční odrůdy a novošlechtění. Mimo výše uvedeného novošlechtění (TE - 1338), jsem tu objevil i novošlechtění TE - 4529(?) a také cedule s názvy - Best Ever, Newtosh, Stark Jongrimes, Sungold. Bohužel poslední tři cedule byly u jednoho stromu, tak nevím, která k onomu stromu patřila. Každopádně zaujaly především dvě odrůdy - právě ta, u které byly ony tři cedule - jablko McIntoshovského typu - snad to byl ten Newtosh (Newtown pippin X McIntosh) a pak předešlému podobné se silně výraznou McIntoshovskou chutí, navíc krásně vybarvené, ojíněné. Obě odrůdy byly typické zavalitější-svalkovitou stopkou. U této odrůdy jsem našel zrezlou ceduli se skoro nečitelným názvem - čtyřpísmenným, něco jako MANG.

Ve slivoňovém "pralese" jsem našel určitě tři odrůdy - kromě Nancyské m. už další bohužel jen se seschlými plody (snad něco podobného Bryské a pak cosi s plody modrými, velkými) a zřejmě i nějaké ranné slivoně již bez plodů. Chtělo to návštěvu tak o měsíc dříve.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika