Pane Miloši, myslím, že sa opäť mýlite. Dovolím si ocitovať prof.S.A.Pieniažeka, svetovo známej autority v oblasti pomológie: "V Polsku je drsné podnebí, což omezuje použití vegetativních podnoží. Vzhledem k drsnému podnebí byla již před válkou věnována pozornost především zvýšení odolnosti stromů proti mrazu mezištěpováním. K tomu se používala nejčastěji Antonovka..." (z knihy Cestopis ovocnáře). U nás sa na mnohých chladnejších lokalitách dajú pestovať aj marhule, broskyne, vinič. Poliaci také šťastie nemajú, u viniča sa zameriavajú na interšpecifické hybridy odolné proti mrazu. "Nějakou révu jistě dopěstovat na Vysočině lze, ale kvalitní víno z Vysočiny jsem nepil." K tomu sa dá povedať iba jedno: To, že VY OSOBNE ste víno z Vysočiny nepil, vôbec neznamená, že sa tam nedorába kvalitné víno. Skúste navštíviť napr. Vinařství Sádek, alebo si otvorte na tomto portále sekciu Vinná réva, kde píšu o cukornatosti hrozna pestovatelia z Jihlavska. Paľo