Výběr hrušně



host - 144.34 (?) 
7.10.2015 22:16, zobrazeno: 5948x

Bydlím v nadm. výšce 380 m n. m., oblast Moravského krasu, jihozápadní orientace zahrady. Hodně tu fouká. Ráda bych nějaké odolné hrušně, do užšího výběru jsem zařadila Madame Verté, Hardyho, Charneuskou a Konferenci. Ráda bych měla jednu podzimní, spíš na přímý konzum, a druhou na uskladnění do Vánoc. Jakou kombinaci byste mi doporučili a proč?

Myslíte, že má smysl sadit tyto staré odrůdy? Především z hlediska odolnosti, zda už nejsou překonané.

A ještě dotaz - všechny vyjmenované odrůdy mohu pěstovat buď jako vysokokmeny na hrušňovém semenáči, nebo na kdouloni, aby byly menší, že? Mělo by smysl mít jednu hrušeň vysokokmen a druhou na kdouloni? Prostor na to mám, ale pokud by bylo nutné ošetřovat hrušeň proti rzi, neumím si to u vysokokmenu představit.

Moc děkuji za případné rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.10.2015 22:32

Nezakládáte náhodou nové vlákno se stejným textem jako v jiném starším?
Myslíte, že účastníci fóra toho mají málo  ke čtení?

Konference rozhodně překonána není. Charneuská patrně taky ne. Pěstovat můžete takové tvary, jaké se Vám, líbí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.34 (?), 10.10.2015 21:55

Omlouvám se za zdvojení tématu. Obávala jsem se, že na reakci vloženou do staršího vlákna nikdo neodpovídá, proto jsem založila vlákno nové. Původní příspěvek jsem chtěla smazat, ale bohužel to už nešlo. Nemyslím, že toho účastníci mají málo ke čtení a jsem ráda, že se tu najdou takoví, kteří ochotně poradí.

Pane Vysloužile, jakou kombinaci hrušní byste zvolil vy? Pro účely, které popisuji výše. A jaké tvary byste zvolil a proč?

Děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 10.10.2015 22:07

Odrůdy, které jsou v nabídce ovocných školek rozhodně překonané nejsou a ty Vámi vytipované překonané nebudou ani v době předpokládané životnosti stromu. Co je moderní na daných osvědčených odrůdách je to, že se štěpují na kdouli a jiné méně vzrůstné podnože a tudíž je můžete sklízet bez žebříku. Na štíhlé vřeteno 2,5 m dosáhne většina lidí s drobnými pomůckami jako je přitahovací háček nebo plastové štokrle. Pro zákrsek výšky 3 m pak stačí 4 příčkové štafličky nebo schůdky pro domácnost.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 11.10.2015 8:37

Pokud jde o sběr ovoce někde v extravilánu na vysokokmenech, tak tam vystačím s dvojákem (3x 8 příček),ale moc záleží na "rozbahněnosti" terénu, kde se často základna nečekaně zaboří a letíte do strany.Můj záchranný systém spočívá zachytit se vyhlédnuté větve vedle žebříku a také s tím záměrem žebřík  stavět.Osvědčilo se to nejednou.Pád z dvou-třímetrové výšky(někde na svahu) už nemusí dopadnout dobře.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.235 (?), 8.10.2015 8:59

Nevím, kolik je Vám let, ale na vysokokmen bych se v uzavřené zahradě už nedal a sklízel bych jen z nižších tvarů(pokud možno s malým dvojáčkem).Jsou kromě jmenovaných i další staré a bezvadné ,dosud nepřekonané odrůdy a ty je potřeba přinejmenším udržovat (a ne je zdravé kácet např. pro parkoviště aut). Do 380 mnm bych ze jmenovaných nasadil kteroukoliv a třeba v kombinaci tří odrůd na stromku. Pak si vyberete tu "svou". AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.34 (?), 10.10.2015 22:03

Děkuji za odpověď. Vysokokmen jsem chtěla zvolit, protože na zahradě už jich několik máme ještě po předcích. Líbí se mi, že jsou to krásné stromy, a také možnost procházet kolem nich bez problémů, případně posedět pod nimi. Chápu je jako takový odkaz z minulosti pro budoucí generace. Jako nevýhodu vidím pozdější sklizeň, ale u hrušní mám hlavně obavu ze rzi. Ovocné stromy nestříkám, zde by to asi bylo nutné, a obávám se, že postřik tak velkého stromu bych nezvládla. A máte pravdu s tou problematičtější sklizní.

Ještě se zeptám, jakou kombinaci hrušní byste zvolil vy.

Děkuji za rady!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika