Uschlá hrušeň do půlky - vypěstování nové korunky



host - 154.131 (?) 
12.5.2015 10:19, zobrazeno: 3403x

Zdravím,

uschla mi do půlky kmínku mladá hrušeň na podzim sázená. Kmínek jsem v půli uřezal a překvapivě na straně ze spodu se začali objevovat nové pupeny a stromek začal rašit viz obrázek. Chci zapěstovat novou korunku, jak mám postupovat? Osobně bych nechal vyrazit pouze jednu větvičku a zbytek odřezal. Nebo nechat vyrazit více větviček a příští rok nechat tu nejsilnější?

díky

Honza


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 154.131 (?), 12.5.2015 10:21

Jen dodávám, že jsem hrušeň dal už hlouběji do půdy, těsně pod roub.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PavelO - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 76.46 (?), 12.5.2015 10:31

Osobně se mi stalo to samé, celá korunka uschla a vyrazili nové větvičky o hodně níž (stejně jak vám), nicméně první rok jsem nechal stromek svému růstu a stříhal až druhým rokem a teď je z ní krásná hruška.

PavelO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 12.5.2015 14:25

Raději nechte všechno co vyrazí. Čím více listů, tím více asimilátů na hojení ran na kořenech, jejich růst, na vytvoření zásoby energie do dalšího roku. Hlubší vysazení to neovlivní. I když v případě, že je to kdouloň, by mohla pustit z části pod zemí další kořeny. Ale ty budou dosti choulostivé - pokud přijde tužší zima a zem bude více promrzat, chtělo by to kopeček nějakého mulče až nad místo očkování, raději preventivně. Třeba kompostu, který se na jaře rozhrne. Poslední dobou bylo dost zim, které za moc nestály. I ve vyšších polohách v pohodě vegetují hrušně na kdouloních. Bez jejich přípravy na tužší zimu se může ukázat, jestli měly generace zahradníků v minulém století tvrdící, že kdouloň jako podnož se hodí jen do nižších poloh, pravdu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika