Stříhání letorostů na rouby



Věra Hýlová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 81.95 (?) 
8.1.2008 19:12, zobrazeno: 10049x

V příručkách uvádí, že odebírat letorosty na rouby lze pouze v rukavicích za bezmrazého dne. Když jsem o vánocích chodila kolem stromků, konečně mi došlo, že se dne s teplotou nad nulou ve stínu v lednu nebo v únoru asi nedočkám, zahrada na SZ svahu je kolem zimního slunovratu stále ve stínu hřebene kopce. Do kdy lze rouby odebírat (jak u hrušní, tak i u jabloní), jak s nimi zacházet a jak je zabalit, aby je bylo možné odeslat poštou? Stromy a vůbec jaro je podle množství sněhu opožděné o 2 - 3 týdny oproti nížině. Děkuji za radu. VH

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 8.1.2008 19:36

Dobrý večer paní Věro. Využíjte prvních bezmrazých dnů. Každý rok má trochu individuální podmínky na bezmrazé dny. U jádrovin bych to až tak neřešil. Rouby ustřihněte z vyzrálých letorostů, zabalte do namočeného papíru a ve foliovém sáčku vložte nejlépe do kartonové trubice co zůstane po odmotaném papíru. Konce zalepte, napište adresu a odešlete. Foliový sáček s rouby se dá vložit i do obálky. Pokud podáte zásilku na poštu včas, je u adresáta za slušný peníz již druhý den. Hezký večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 9.1.2008 7:12

Profesionálové, kteří posílají rouby ve velkém (konkrétně Sempra),  igelit do balíku  snad ani nedávaj, rouby měly řezné plochy ve vlhkých novinách a celé to bylo důkladně zabalené ve voskovém papíře.

Asi bych s tím odebíráním roubů tolik nepospíchal, čím později se roub odebere, tím kratší dobu se bude následně skladovat a je tudíž menší šance že vyschne.  Ve zmíněné Sempře prý, pokud to zima dovolí, rouby jádrovin řežou až ve 2. půli února.
Sledoval jsem pupeny na letorostech ve své zahradě v loňské mimořádně teplé zimě (300 m n.m.). Ani koncem února na dobře osluněných jabloních nebyly patrny žádně známky probouzení pupenů, byly malé a tmavé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 9.1.2008 9:21

Řekl bych, tak jako ostatní nade mnou, že u jádrovin je to v podstatě jedno, kdy rouby nařežete (dokud neraší) a jak je posíláte. V mrazu není dobré je brát do holých rukou, neboť v místě doteku se zahřejí, mikrokrystalky se rychle rozpustí a opět zmrznou. Oba procesy mohou porušit buněčnou strukturu povrchové vrstvičky roubů. V rukavicích, podle mne, toto riziko nehrozí ani za mrazu, rouby je pak před zabalením lepší ohřívat pozvolna nebo vůbec.
   V zimě či předjaří nařezané rouby vydrží bez problémů zaslání až na jinou polokouli. Jádrovinám neublíží ani mírné zavadnutí.
   U hrušní a peckovin si dejte větší pozor na pupeny, které se při manipulaci vylamují, jabloním to asi nehrozí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Věra Hýlová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 81.95 (?), 20.1.2008 19:07

Díky všem poradcům. Protože jste tak ochotně a zasvěceně poradili, přišlo teď  v lednu počasí, za jaké by se nemusela stydět ani půlka března. Takže letorosty jsou ustřihnuté, zítra je (zabalené podle Vašich pokynů) pošlu.

Ještě jednou moc děkuju. Věra Hýlová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika