Stará odrůda hrušky



Stránky: 1,  2   
host - 150.46 (?) 
4.3.2008 10:09, zobrazeno: 24253x

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit s hruškou? Kdysi se v podbeskydí hojně pěstovala hruška, která měla menší plody. Strom vysoký (až 8m). Po dozrání měla celkem pevnou, do hněda zabarvenou slupku. Ovoce bylo hodně sladké a hodilo se výborně k výrobě hruškových povidel, nebo k sušení. Dužina nebyla příliš jemná, ale spíše taková zrnitá. Dík za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 132.25 (?), 23.6.2008 14:17

Tak jestli byly takové spíš kulaté, uvnitř skoro bílé a úžasně sladké, to by byla potom hruška, které babička říkala "šurpovka". Ale už nějaký čas marně bádám, kde by se dala sehnat a jaký byl správný název.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 196.170 (?), 25.6.2008 11:08

Podle mě je to Špinka. Ale dnes už se defakto nepěstuje. Plod je malý, stromy jsou obrovské, zraje v době, kdy jsou mnohem lepší a větší odrůdy. Hodívala se do selských sadů u polí v dobách, kdy jiné tou dobou zrající odrůdy nebyly u nás rozšířeny. Dneska je bezvýznamná...

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 196.170 (?), 25.6.2008 11:17

Jen jsem ještě zapomněl doplnit, že Špinka má jednu výhodu a to, že se hodí na pálení, protože jako jediná hruška (kromě Williamsovy) má pro pálení stejně dobré vlastnosti jako mají švestky. Dalo by se tedy říci, že je Špinka ideální do velikého sadu určeného k výrobě hruškovice. Ale je nutno počítat s tím, že Vám začne rodit tak po 15-ti letech!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 123.31 (?), 20.9.2012 16:09

Po dlouhé době se vracím k tématu - hodně dlouho jsem hledala, jestli vůbec někdo název "Šurpovka" zná, jestli jsem si nepopletla vzpomínky z dětství... a dávám za pravdu Martinovi, bude to asi Špinka - v nabídce je u Radima Peška v Bílých Karpatech.

Mimochodem - krajový název Šurpovka znám z Třebíčska.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 126.41 (?), 23.9.2012 18:16

Dobrý den,

nemohla by ta vaše hrušeň být například " Šídlenka"? Ta má takovou konzistenci jak je popisováno někde níže a to "Ovoce bylo hodně sladké a hodilo se výborně k výrobě hruškových povidel, nebo k sušení. Dužina nebyla příliš jemná, ale spíše taková zrnitá"

 Osobně mám vypěstovanou jak zmíněnou Šídlenku, tak i Nagevicovu, která se popisem také shoduje. Posuďte sami z obrázků, zda to nemůže být ona.

Marek

NAGEVICOVA
NAGEVICOVA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 126.41 (?), 23.9.2012 18:27

Druhá zmíněná Šídlenka je 

stará odrůda neznámého původu, asi z Moravy. Známá i pod názvy ŠTIGELMARKA,
ŠIDLA, nebo OVESNIČKA.
Plod je menší až střední tvar má protáhlý, hruškovitý. Stopka velmi dlouhá tenká, šídlovitě zahnutá. Slupka velmi jemná, hladká, žlutá, bez krycí barvy. Dužninu má bílou, vysoce šťavnatou, chut´  sladkou, muškátověkořenitou.
Sklízíse v polovině srpna, 10 dní před dozráním
Lze ji udržet 2-3 týdny. Vhodná je pro přímý konzum, kompoty, sušení. Růst je bujný a zdravý, koruna je kulovitá, hustá.
Plodí pozdě, zpočátku málo, později dobře.
Vyžaduje teplejší polohy a půdy.Ve vyšších polohách na jižních svazích
Štigelmarka byla v minulosti často vysazovaná na návsích jako solitera.

Šídlenka
Šídlenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 78.10 (?), 28.9.2012 18:08

Co se chuti týče je Špinka jedinečná. Takové praskyřičné aroma nemá žádná jiná odrůda. Obsahem cukru a geniální chutí hravě válcuje veškeré novodobé hybridy. Jen je prostě příliš nevzhledná, malá a příliš vzrůstná a tak se do dnešní doby nehodí. Podobně jako ŠÍdlenka, Muškatelky, Kozačka... Jenže pozor právě maloplodé hrušky bývají většinou nejchutnější. Jako vysoce mrazuodolná odrůda se perfektně hodí i do vysokých poloh, kde ovoce leckdy má i vyšší kvalitu než v teplých nížinách a dá se konzumovat v rozmezí až 6 týdnů...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kittikit - (12) - 89.33 (?), 12.10.2012 21:31

Popisu by odpovídala i Magdalenka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 19.11.2012 9:48

i já bych vás chtěl poprosit o určení hrušně, je to roub, který kdysi děda rouboval, rodiče tvrdí, že je to již přes 30let, plody jsou velmi dobré, sladké, šťavnaté, jediná jejich nevýhoda je, že mají tvrdší slupku, každoročně je sbírám koncem září kolem 26.9. Většina plodů je zelená, na slunečné stranbě je nepatrné líčko... předem děkuji za tipy!


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika