Solanka má svoje veľké výhody, vždy chuťovo dobrá aj v horších pôdach, vyžších polohách a horších stanoviskách, v dobrých podmienkách (hlavne hlboká čierná zem - naplaveniny) vynikajúca. Dobra je aj ak keď sa týždeň dopredu predtrhne, vydrží potom prepravu aj dlhšie skladovanie (max 2. týždne) - preto to bola kedysi výborná tržná hruška vyvážaná s Československa aj do zahraničia. A nakoniec je aj výborná na pálenie.
Má aj takú svojsku zvláštnosť že v dobrých hlbokých čierných pôdach (napríklad v naplaveninách) sú plody skôr podlhovasté a chuťovo lepšie, v horších krátke - cibulovité.
Má však jednú zásadnú nevýhodu, do plodnosti sa dostáva príšerne neskoro 8 - 15 rokov. Je obrovská vzrastom - dá sa však štepiť aj na dulu (radšej s medzištepením), aj tak zle vstupuje do rodivosti (ale snaď skôr). Dobré rodí až keď je naozaj vekom staršia. Preto súboj o vyžšie polohy prehráva s Clappovov, ktorá sama po výsadbe / štiepení skoro neplodí, ale plodí skôr. Solanka má však ušlachtilešiu chuť, než Clappová aspoň v dobrých pôdách. A v nižších polohách je v poronaní s Wiliamsovou výhoda iba taká, že je otužilejšia v kvete i dreve voči mrazom. Veľké neskoré mrazy sú na dolniakoch posledného času jaksi časté (teda aspoň na Slovensku).
To všetko sa o nej dozvedáme zo starých pomológii, ale aj novších skúseností. Napriek tomu si zasluhuje, pre svoje výhodné vlastnosti záchranu.