Semenač hrušky



host - 168.31 (?) 
3.10.2016 12:13, zobrazeno: 5572x

semenače hrušiek z lesa ako podpnik ako vlastne a rychle samozasobitelstvo... zaujimalo by ma vase skusenosti...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 3.10.2016 14:07

V minulém režimu byly ovocné stromky - najmě hrušně - podpultové zboží a sortiment byl velmi úzký (Clappova, Boscova, Pařížanka). Tedy jinak, než z vlastních semenáčků, to skoro nešlo. Dnes už to takový význam nemá. Navíc nikdy se mi za 1 - 2 roky nepodařilo vypěstovat tak veliký a silný stromek, jako se prodává ve školkách. Jak to dělají a čím hnojí, dodnes nevím. Naštěpované semenáčky hrušní se ze záhonu velmi špatně dobývají, protože rychle tvoří hluboký kolmý kůlový kořen.
   Ještě poznámka. Všechny hrušně jsou cizosprašné. Platí to i pro semenáč či pláně z lesa. Pokud je takový strom širokodaleko jedinou hrušní. bude většina jeho plodů partenokarpických. Jejich semena jsou nevyvinutá a špatně vzcházejí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 3.10.2016 14:23

Používám různě velké (silné) semenáče hrušek z okraje lesa. Kousek od lesa je bývalá drůbežárna s dožívajícími hrušněmi a na okraji lesa je krmeliště divočáků. Jabka tam vozí. Možná tam vozí i hrušky. Nevím, z čeho semenáče pochází.
Kladná stránka: mám zdroj podnoží a je jich dostatek. Záporné stránky: skoro žádný stromeček nemá pěkný kmínek. Pracně se vykopávají a mají většinou jen kůlový kořen bez postraních kořenů. Proto se pomalu ujímají a zpočátku málo rostou.
Zatím jsem na ně rouboval jen Charneuskou 3x a Boscovu 2x. Vše roste. Víc nevím. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 3.10.2016 15:17

Tak to jsme si nerozuměli. Pod pojmem semenače hrušiek z lesa jsem myslel Vámi vypěstované semenáčky z jader hrušek z lesa. 
   Hrušně se obecně ujímají o něco hůř než jabloně. Nerovný kmínek nevadí, když stromek poroste, časem se víceméně narovná. Jistou nevýhodou náhodných semenáčů je jejich nepředvídatelná intenzita růstu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.31 (?), 3.10.2016 19:26

ale v pohode, som rad za kazdu radu len ma to obohotati na vedomostiach... plan je taky uz coskoro zakupim odrodu konferencia(dufam ze bude mat dobry material na vrublovanie)v januari sa vyberiem do lesa vyberiem5-8semenačov alebo odkopky a skusim forketom naočkovať (vrublov bude asi malo)potom rozdam kamaratom zadarmo, dufam ze to nieje trestne, strasne ma to bavi, nejak to mam tak v sebe... inak minuleho roku som v januari stepil do razstepu slivkove odkopky vrubel zostromu v den stepenia a hned do zeme vsetky sa chytili, forketa som este neskusal ani neviem ci je to dobry napad tak skoro v zime

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 50.172 (?), 3.10.2016 22:30

 Pokud je to zadarmo není to trestné.

Je to dar nebo bartrerový obchod. Třebas za štamprli slivovičky.

J.A.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 8.104 (?), 30.10.2016 20:08

Ako tu už bolo poznamenané. hruška tvorí silnejší kolovitý koreň a vykopať ho aby sa nepoškodil nie je vždy snadné. Preto som skúšal dopestovať podpníky zo semena plánok. Nie je to nič zložité a ide to dobre.  

Dovolím si otázku. Vlani v zime som si kúpil dva plody Nashi. Nepoznal som odrodu, proste niečo iné než mám doma, nádherné, veľké, krémovo biele s hnedými lenticelami... zatúžil som ochutnať.  Žiaľ, zažil som akurát tak veľké sklamanie. Oproti nashi dopestovaným doma vyloýžene podradná chuť a cukor som si musel domyslieť. Napriek tomu, mali oba plody plné jadrovníky. Vybral som semienka, stratifikoval, vysial a nestačil sa diviť. V porovnaní so semanáčmi našich plánok sa tietio nashi-semenáče javia oveľa viac vitálne. Rástli od jari v hrantíkoch aj voľne v pôde celkom  vyrovnane a sú niekoľkonásobne väčšie, ako rovnako staré semenáče plánok. Moja otázka znie, máte niekto skúsenosť, čo sa dá od semenáčov nashi očakávať?   Ďakujem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika