Salisburyho



Stránky: 1,  2,  3   
host - 189.156 (?) 
23.9.2015 19:16, zobrazeno: 17608x

Kultovní, dnes zapomenutá odrůda. Tady na Opavsku se dá stále najít ve starých zahradách, jen vám nikdo neřekne její jméno.Už asi dva týdny si vychtnávám dennodenně její jedinečnou chuť. Neuvěřitelně kořenitá hruška, chutvě by se snad dala přirovnat k hybridu mezi Špinkou a Dobrou Luisou, neboli Avranšskou. Salisburka byla kdysi na opavsku královnou podzimních odrůd, častější než Hardyho, nebo Charneuská. Velice plodná odrůda, i malé plody ze stínu mají typickou chuť. Nešvarem je vyšší náchylnost na strupovitost, neplatí tedy rčení ze starých pomologií, že strupovitostí netrpí a hodí se do vyšších poloh. Je to jedna z mnoha starých odrůd, která se vymaká tvrzení mnoha škarohlídů že staré odrůdy se přestaly pěstovat proto, že nové jsou lepší. Opak je leckdy pravdou!

           Ing. Fidla

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.156 (?), 25.9.2015 8:57

Žádná reakce? Nechce se mi věřit, že by s touto kultovní hruškou neměli zkušenosti ani pánové Miloš Vysloužil a Petr z Pardubic. Mimochodem Říhä píše, že největší obliby doznala právě v Polabí.  Salisburyho byla brána jako náhrada choulostivější Boscovy, co se chuti týče řadím ještě výše než lahvici, je kořenitější. Jakkoliv Boscova ze Středohoří- no taky pochoutka o tom žádná...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 196.17 (?), 26.9.2015 12:34

Dobrý den. Před domem předchozího bydliště jsme měli starý vzrostlý strom Boscovy lahvice o kterém bratranec tvrdil, že je to Salisbury. Moc jsem mu ale nevěřil. Určitě by nebylo špatné porovnat plody obou odrůd. Pomologie Černík - Boček - Večeřa píše v celkovém hodnocení, že: Salisburyova je dobrou tržní odrůdou. Ve srovnání s Boscovou lahvicí má podstatně kratší skladovatelnost. Může se pěstovat i tam, kde Boscova lahvice a jiné náročnější odrůdy selhávají. Je velmi vhodná k přeroubování méně cenných odrůd. Už to tak vypadá, že nejvíce zkušeností s odrůdou Kleine Kaiserkrone, či Princesse Mariannne, nebo-li Salisburyova, budete mít asi jen Vy, pane Fidlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 26.9.2015 15:14

Tak aspoň že se ozval Petr z pardubic, jakkoliv jeho odpověď mě plně neuspokojila..
Rozdíl je patrný na první pohled i jen v příapdě stromu. Boscova má zřetelně větší listy. Skladovatelnost je opravdu kratší, jakkoliv pokud by se Salisburka lehce podtrhla věřím že nějaký čas ve sklepě vydrží. Tato odrůda byla tady kdysi běžnou součástí většiny zahrad, podobně jako kultovní jabloň Major. Tak nějak to vypovídá o tragédismu dnešní doby že tyto chutově špičkové odrůdy byly nahrazeny naprosto neadekvátně- v případě salisburky asi Konferencí, v případě Majoru snad šAMPIONEM,  či Goldenem? Jinými slovy ty tzv. náhradní odrůdy nedosahují kvalit odrůd původních, těch příkladů bych mohl vyjmenovat daleko více například Solanka, Špinka, Hardyho, Charneuská, Dobrá Luisa, nebo Mechelenská. Co odrůda to pojem a najednou jsou nám málo dobré? Tyhle odrůdy jsou legendy a velmi pochybuju o tom, že některá z těch nových někdy dosáhne jejich věhlasu! (Jakkoliv i to je možné, protože dnes se dá protlačit a prosadit opravdu leccos)

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.9.2015 18:54

Nebral bych to tak tragicky. To nejsou žádné spiklenecké praktiky, pouze neviditelná ruka trhu. Ti kteří si na jablkách a hruškách nejen chtějí pochutnat, ale mají je i jako zdroj obživy, nebudou pěstovat odrůdy, které jim někdo protlačil do hlavy, ale vyberou si ty, které se nejlíp prodají. A to dnes, bohužel, není Salisburyho, Solanka, ba ani Major.
    Ti, co pěstují ovoce pro sebe a pro zábavu, mají výhodu. Mohou si pěstovat cokoli, i to, co je neprodejné - jaderničky, Panenské, Špinku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 196.17 (?), 26.9.2015 19:55

Staré elitní odrůdy hrušní chutnají samozřejmě nejlépe, jelikož je jasně patrná jejich chuťová originalita. U těch novodobých kříženců, které jsem měl možnost ochutnat není patrné vůbec nic, až na vzácné výjimky. Zajímalo by mě, jestli jsme měli na zahradě Salisbury nebo Boscovu lahvici. Bratranec tvrdil, že Salisbury je ještě chutnější než Boscova a viděl tu skvělou chuť právě v těch našich hruškách. Mám tedy eminentní zájem o roub Princess Marianne, nebo-li Salisbury.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 80.126 (?), 26.9.2015 20:58

Na zahradě mám jednu hrušeň, kterou nemohu stále určit - nejvíce mi připomíná právě Salisburyho nebo Vienskou. Chuť výborná - něco mezi Boscovou l. a Hardyho. Příští týden dodám fotografie a obšírnější popis a poprosím vás o názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 196.17 (?), 1.9.2017 18:29

Nazdar súdruhovia, jak řvala "guma" před nastoupeným mužstvem u kasáren. Slyšel jsem, že tahle odrůda je sice stará, ale prý je to pěkný propadák, tak jak to vlastně je, inženýrku? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 22.159 (?), 24.9.2017 20:48

Řiha o nej píše že je veľmi podobná Boscovej fľaške, horšia skladovateľnosť, menej náročná, ako na klímu tak i na pôdu, chuť korenistejšia ale menej jemná (v porovnaní s fľaškov), výborná.

Na to som stavil, vypadá že ju v Bojkoviciach budú predávať, ak áno zakúpim si ju cez internet, ak nie tak na (Stromky pro potomky) zakúpim Esperenovú máslovku ktorá je vraj vo vyžších polohách tiež výborná. Pravda k tomu aj nejakú jabloň, asi kožovku...

Totíž už nejakú dobu sa zaujímam o staré odrody (najmä) hrušiek, a táto ma dosť zaujala, ako aj Boscová fľaška, ktorá sa sem na Liptov ale nehodí a táto je vraj kvalitou veľmi podobná.  Avšak neviem tu na Liptove nikde zohnať vrúble z dajakého starého stromu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 7.10.2017 13:50

Budu jen rád, protože rouby pěkně rostou a nerad bych se dočkal něčeho podřadného. Pána, který z ní nebyl nadšen, jmenovat nebudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika