prořezání hrušně



Stránky: 1,  2,  3   
Zuzana V. - (1) 
3.2.2007 11:54, zobrazeno: 34507x

Přestěhováním jsme získali zahradu, kde je hrušeň podle mého odhadu asi 20 let stará (průměr kmene asi 25 cm), která má výborné plody, což je u nás na liberecku vzácné. Proto bych jí chtěla nějak prospět. Bývalý majitel ve snaze snížit korunu odřezával (zřejmě několikrát) terminál, takže horní část koruny je zaplněná "vlky" různého stáří. Prosím o radu kdy se mají vyřezat - teď na jaře, nebo až v létě ? Několik starších vlků nahradilo terminál, jsou silné a mají už plodonosný obrost. Máme je zachovat, nebo je zredukovat na jeden ?

Také bych prosila o informaci jak hrušeň pohnojit, aby výživu dostal strom a ne okolní trávník.  Děkuji předem za cenné rady. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 3.2.2007 20:30
Dobrý den,
zkusím Vám poradit. Nejdříve tedy k prořezávání stromu: terminál by měl být jen jeden, proto ostatní přebytečné vlky buď vyřežte a nebo pokud je v koruně dost místa, převeďte je na postranní větev či výhon jdoucí ven z koruny. Myslí se tím ty, které mezitím obrostly plodonosnými výhony. Ostatní vlky musí z koruny pryč, aby se nezahušťovala. Co se týče doby řezu, záleží na tom, jaké má hrušeň přírůstky - pokud jsou malé, je vhodné provést řez nyní, popř. i zmlazovací, pokud hrušeň roste bujně, rozhodl bych pro řez až v srpnu.
Pokud je pod stromem trávník a vy chcete přihnojit strom a ne trávník je potřeba dostat se co nejblíže ke kořenům, tzn. je nesmysl rozhodit hnojivo jen tak pod strom. Je v hodné udělat do země několik děr  (špičatým kůlem, rýčem...) nezáleží na velikosti díry, ale na hloubce, aby hnojivo využil strom ne trávník. Ta by měla být cca 30 - 60 cm.  Hloubění jamek se provádí po obvodu koruny, kde nejvíce vlásečnicových kořínků jimiž strom čerpá vodu a živiny.
Do děr vhodíte hrstku cereritu a zasypete zeminou.
Takto si to pamatuji ze školy,samozřejmě je vícero způsobů. Zkušený pěstitel ovocnář, např. pan Vysloužil vám jistě zpřesní postup a možná mne poopraví.
Doufám, že jsem Vám tímto zůsobem alespoň trochu pomohl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 205.32 (?), 4.2.2007 8:25

Díky za radu pane Miloslave. Přesně to jsem potřebovala vědět. Máte pravdu, že hrušeň potřebuje i zmladit, ale s tím si už poradím. Teoreticky mám nastudováno z literatury, snad zvládnu i praxi.

Přeji krásný den. Zuzana V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 4.2.2007 12:14
Věřím, že ano. Proto jsem se také o zmlazovacím řezu nezmiňoval podrobněji.
Přeji příjemný den.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 7.2.2007 18:59

Pan Amihaesei je odborník a věci rozumí, souhlasím plně s jeho postupem. Ale když už mě vyzval.....
  Upřesnil bych způsob hnojení pod trávníkem. Napřed si zjistětem jestli je Vaš půda víc písčitá nebo jílovitá. Pokud je jílovitá (což je v Česku mnohem častější), osvědčil se mi následující  způsob:
Díry do po obvodu koruny  nedělejte kůlem - v jílovité zemině se Vám to nepodaří dost hluboko a pokud, tak kůl nevytáhnete. V jílovitější hlíně navíc roztlačením půdy vytvoříte nepropustnou "skořápku" Lepší je použít ruční zemní vrták - jde to poměrně snadno - do 50-60 cm stačí. Vyrýpněte drn, pak vyvrtejte válec zeminy. Do jámy nalejte roztok hnojiva - třeba zkvašený slepičí trus rozpuštěné hnojivo - podle půdního rozboru. Po vsáknutí (asi další den) zasypte válcovitou jámu kvalitní hlínou nebo kompostem s pískem a nakonec vraťte drn.  Trívník zůstane neporušený a za 2 roky budete překvapena reakcí ovocného stromu - tím větší, čím v chudší půdě dosud rostl.  
Do písčité půdy stačí zatlouct pár mělčích děr nebo důkladně zalít strom hnojivým roztokem přes trávník, nejlépe po dešti. Vsákne se dost hluboko i tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 7.2.2007 20:13
Dobrý den,
jsem rád, že jste reagoval na můj příspěvek. Já vždycky tvrdím, že praxe je nejlepší škola, samozřejmě vedle teoretických znalostí. Jedno bez druhého být nemůže. Co se ovocnářství týče, nemám v tomto směru jistě tak bohaté zkušenosti jako vy, já musím vědět kvůli své práci od každého alespoň něco a postupně si znalosti doplňuji. Musím přiznat, že je to složité. Zahradnický obor, ač se to nemusí zdát, je složitá věda.

Přeji hezký den.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 205.32 (?), 8.2.2007 17:39

Děkuji pane Vysloužile, Váš návod je perfektní a i pro mě jako laika srozumitelný. Zítra se vydám po obchodech (železářstvích ?) shánět zemní vrták. Bude to v našem případě užitečné nářadí. Kromě zmíněné hrušně uplatníme stejnou metodu i u okrasných keřů.

Přeji hezké předjarní dny.  Zuzana V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.138 (?), 8.2.2007 18:17
Zuzano V., ja som kupil "zemny" vrtak v Baumaxe, vyrobca Wolfgarten, mali dva druhy: mensi asi vhodnejsi pre vas a vacsi pre vretanie dier pre koly. Mimochodom bol dost drahy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.32 (?), 8.2.2007 22:11
Našla jsem si na netu soukromého výrobce, který si své vrtáky o průměru 10cm cení na 350 Kč.  Nevím, jestli to je mnoho, nebo málo, tak dalece tomu nerozumím. Byl ten Váš z Baumaxu dražší ? Nebo naopak levnější ?                         Díky za informaci. Zuzana V. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.138 (?), 9.2.2007 6:57
Zuzano V., za 350 Kc nevahajte a berte, je to podla mna vyborna cena. Za ten moj som zaplatil 1800Sk :-((( , ale kvalita nezodpoveda cene. Nie je zly, je to bezna kvalita, za tu premrstenu cenu mohol byt aj pozlateny ;-) . Napr. hned prvy den som zlomil hornu priecku (rucku), ktora bola z mekkeho dreva, Nahradil som ju kusom vodovodnej rurky, a odvtedy funguje. Keby som vtedy zmienovany vrtak surne nepotreboval, bol by som hladal lacnejsi, ale nikde som ho nemohol zohnat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika